Mejla

Patrik Brenning

Han är avgörande för Kane och Allis succé

Brenning: Bilics dagar räknade - Eriksens storhetstid har bara börjat

Publicerad:
Uppdaterad:

Där lufsade Andy Carroll in på planen och samtidigt löpte West Hams identifierade skrällchans av gräset.

Slaven Bilics dagar är snart räknade.

Christian Eriksens storhetstid har bara börjat.

Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

Slaven Bilic hade scoutat och funderat. Klurat och dividerat. Till sist trodde han sig veta hur han skulle stoppa fotbollens svar på tvillingarna Sedin, hur han skulle plöja ner quarterbacken Christian Eriksen och hur han skulle avslöja miljonmannen Davinson Sanchez.

Bilic identifierade ett vapen mot Tottenham – fart – och satsade på Javier Hernandez längst fram men efter en halvtimme stod han ändå där med Premier Leagues näst söligaste spelare Marko Arnautovic på ena kanten och hans enda överman i ligan när det kommer till tröghet Andy Carroll på topp.

Är hjärnan bakom allt

Missförstå mig rätt, jag älskar att se Arnautovic och Carroll spela. Man hinner ju båda kissa och fylla på kaffet under tiden det tar för dem att dra upp en kontring. Perfekt lördagsunderhållning med andra ord.

Men jag känner verkligen med stackars Bilic. Han tvingas match efter match skicka ut en uppställning som inte på något sätt speglar den typ av taktik han själv pratar om samtidigt som publiken räknar ner minuterna till att han ska få sparken. För sparken kommer han att få och det var nog fler än en som svor högt med tipskupongen i handen när Frank de Boer på något mirakulöst sätt hann före kroaten till stupstocken.

Mot Tottenham hade det förmodligen inte hjälpt om Slaven Bilic så haft Usain Bolt och Justin Gatlin på topp – den här motståndaren ska vara en storlek för stor för West Ham – men de hade trots allt börjat förtroendeingivande innan Bilic blev tvungen att byta in Carroll istället för skadade Michail Antonio. Sedan var det ju också just Carroll som huvudlös gav bort bollen till Christian Eriksen som iscensatte kontringen till 1-0.

Alla förstod vad som skulle hända när bollen väl låg vid Eriksens fötter. Dele Alli och Harry Kane satte omedelbart fart på djupet, bollen kom perfekt på Allis fötter och talangen pricksköt sedan på Kanes panna. Det är ju så de jobbar, fotbollens svar på tvillingarna Sedin, Kane och Alli. Övergångsryktena fortsätter självklart surra kring dem när Kane nu återigen stormar mot skyttekungstiteln och Alli pekas ut som brittisk fotbolls största talang men ska någon köpa gör de nog bäst i att plocka med båda i något slags paketpris.

Men inte ens då är jag säker på succé för det är trots allt Christian Eriksen som är hjärnan bakom allt.

Har inte varit övertygad

Jag har inte varit övertygad om att han haft den där absoluta toppkapaciteten tidigare men nu börjar dansken på allvar se ut som en mittfältare som ett FC Barcelona faktiskt skulle ha väldigt stor nytta av. Så bra är han.

Det är han som sätter annars rätt snurrige – och den här säsongen faktist ibland direkt svage – Dele Alli i rätt positioner. Det är han som bäddar för Harry Kanes målproduktion.

Får Eriksen stå och fördela bollar centralt i banan kommer han, Alli eller Kane förr eller senare göra mål. Det fick han göra mot West Ham men det var först efter att Carroll klivit in och hemmalaget tvingats styra om sitt spel som de ytorna kom.

Sedan var det 1–0, Harry Kane. 2–0, Harry Kane. 3–0, Christian Eriksen. Serge Aurier bjöd med sin utvisning in West Ham i matchen men de dubbla reduceringarna blev trots allt inte mer än lite distraherande färg på klubbens redan spruckna fasad.

Slaven Bilic kommer inte få slutföra den här säsongen med West Ham men frågan är om det verkligen är kroaten det är fel på? Vad kommer hans efterträdare kunna göra med en så sönderslagen trupp som West Hams?

Snart får vi veta när Bilic ersatts av en gråsprängd brittisk herre, Andy Carroll placerats i straffområdet och resten av truppen fått order om att pumpa in bollar på den väldige britten. Sedan är det bara för tränaren att lösa en trisslott, luta sig tillbaka och hoppas att bollen ska studsa hans väg.

Och för oss andra att i lugn och ro lunka bort till köket och fylla på kaffekoppen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.