Så laddar Sverige upp inför Polen: ”De timmarna är ångestfyllda”

Följ med Sportbladet bakom kulisserna på matchdagen

Publicerad 2021-06-23

S:T PETERSBURG. Varför klipper de bort innerbyxorna i shortsen?

Vem har ångest timmarna före avfärd?

Vem ska alltid lämna omklädningsrummet sist?

Vilken är den sista låten som spelas i omklädningsrummet?

Här tar Sportbladet med er bakom kulisserna till landslagets timmar före kvällens EM-match mot Polen.

Gillar du att snooza på morgonen?

Då ska du se till att bli landslagsspelare i fotboll.

Våra fotbollsstjärnor må leva ett inrutat liv där de visserligen curlas och vallas runt i sin vardag men med krav på sig att alltid hålla tider. Det gäller inte på morgnarna, framför allt inte på matchdagarna. Då står frukosten uppdukad i många timmar – i dag på Corinthia Hotel i S:t Petersburg, där det svenska laget laddar för matchen mot Polen, mellan klockan åtta och elva.

Under slutet av Lars Lagerbäcks, och under hela Erik Hamréns, tid vid rodret fick spelarna startelvan på förmiddagen på matchdagen, efter frukosten, för att den inte skulle läcka ut i media – och därmed till motståndaren – redan kvällen före. Men det där ändrade Janne Andersson, obekymrad om att elvan avslöjas i tidningarna, och återgick till Lagerbäcks ursprungliga rutiner med att presentera den för spelarna redan på kvällen.

I stället kör man en teorigenomgång 11.30 där mycket fokus ligger på fasta situationer.

Direkt efter teorin brukar laget gå sin ”matchdagspromenad”. I värsta fall, när man bor centralt i en stor stad, får man göra det på hotellets inhägnade område. Men i dag i S:t Petersburg är inte ens det möjligt då det inte finns någon innergård eller trädgård på Corinthia Hotel.

Augustinsson kollar serier

Fram till avfärd händer det inte mycket.

Är det sen kvällsmatch har man två luncher, en frivillig klockan 12 för den som ätit tidig frukost och en klockan 15 som är obligatorisk.

I kväll mot Polen är det avspark klockan 19 lokal tid och då serveras det ”bara” en lunch.

– Efter lunchen går jag upp på rummet och tar en dusch, ligger i sängen, lyssnar på musik och tänker lite på matchen, säger Marcus Berg.

Ludwig Augustinsson.

Ludwig Augustinsson sover mycket på matchdagen – och kollar serier.

– Spelar vi sent på kvällen som mot Spanien brukar jag ta två power naps, en lite längre och en kortare.

Succémannen Alexander Isak sover också en stund.

– Sedan tänjer och stretchar jag lite på rummet, säger anfallaren.

Många spelare verkar kunna koppla av trots att det vankas EM-match. Sebastian Larsson är inte en av dem. Lagkaptenen, som gör sitt fjärde mästerskap, har lärt sig att leva med, ja nästan omfamna, nervositeten.

– Timmarna innan man sätter sig på bussen brukar vara ångestfyllda. Den här känslan, som man har lärt sig att på något konstigt vis tycka om och acceptera, är en del av förberedelserna. När den infinner sig vet man att det är dags och då hanterar man den under de timmar det är kvar till matchen, säger 36-åringen.

Materialarens knep

För många i landslagsstaben är det här inte några lugna timmar.

Roger Jacobsson, som varit landslagets materialförvaltare i 18 år, beger sig till arenan med sin kollega en timme innan laget. 2 timmar och 45 minuter före avspark är man på plats och förbereder för lagets ankomst.

Jacobsson sätter på kaffebryggaren, hänger upp matchtröjorna (två till varje spelare) och lägger ut shorts, strumpor och handdukar på respektive spelares plats.

Han har också lärt sig mindre detaljer i spelarnas utrustning.

– Målvakterna har olika tejper. På Robin Olsens plats lägger jag en sorts tejp och på Kalle Johnssons plats en annan.

Hemma på Friends Arena har spelarna sina mer eller mindre fasta platser. Men hur vet Jacobsson var spelarna vill sitta på bortamatcherna i en ny arena?

Jo, han har utvecklat ett knep.

– Vi brukar träna på matcharenan dagen före och då sätter sig spelarna där de vill. Då skriver jag upp var de sätter sig.

Roger Jacobsson.

Nu har Sverige inte tränat på stadion i S:t Petersburg inför matchen mot Polen men man spelade ju där i lördags mot Slovakien så Jacobsson vet var spelarna vill sitta också här.

Alexander Isak och Mattias Svanberg, som känt varandra sedan tiden ihop i P99-landslaget, vill alltid sitta nära varandra, liksom ”Malmögänget” med Pontus Jansson, Robin Olsen, Emil Forsberg och Filip Helander.

Jacobsson har fler knep för sig i förberedelserna på matchdagen.

Ett par timmar före avspark filmar Uefa det tomma omklädningsrummet där alla 23 matchtröjor med namn är upphängda. Sedan några år har spelarna i startelvan, som radar upp sig för nationalsången före avspark, en speciell överdragsjacka, i EM är den vit, på sig som inte avbytarna bär. Dem vägrar Jacobsson hänga upp i omklädningsrummet innan Uefa ska in och filma.

– Jag vet inte vilka som har tillgång till videoklippet från omklädningsrummet. Men hänger line up-jackorna ihop med respektive matchtröja kan de som ser det lägga ihop ett och ett och räkna ut startelvan, säger Jacobsson.

Berg lyssnar på Petter

På hotellet förbereder landslagets säkerhetschef Janne Gustavsson för lagets avfärd med buss. Det är han som bedömer trafikläget och avgör när laget måste åka från hotellet. Man ska alltid vara på plats 1 timme och 45 minuter före avspark.

I S:t Petersburg tar det en halvtimme att åka till arenan med den traditionsenliga poliseskorten.

Just innan man kliver på bussen äter spelarna mellanmål.

– Jag står bokstavligen och räknar in spelarna när de går på bussen, säger Gustavsson som också delar ut spelarnas ackrediteringar, som ska hängas runt halsen, före avfärd.

Klockan 16.45 rullar bussen.

– Sedan går jag runt lite i bussen om någon har en fråga om avstånd och så. Men det är ett väldigt fokus. Ingen musik hörs utan spelarna är i sin bubbla och lyssnar på musik i sina lurar. Det är häftigt. I ett mästerskap blir det ännu mer påtagligt. Det vibrerar där inne i bussen. Vi ledare viskar till varandra. Jag får gåshud bara av att prata om det, säger den gamle livvakten till kungafamiljen.

Robin Quaison och Marcus Berg.

Marcus Berg brukar alltid lyssna på Petters ”Toppen av ett berg”.

– Man lyssnar sönder vissa låtar. När man känner att man har en låt på Spotify som man går i gång på och blir taggad av kör man den i några matcher, säger Augustinsson.

Under EM lyssnar han på ”Guatemala” med Swae Lee, Slim Jxmmi och Rae Sremmurd i bussen.

Dejan Kulusevski improviserar mer i sitt låtval.

– Jag bestämmer mig inte för vilken musik jag ska lyssna på. När jag går på bussen kan det komma upp en artist i huvudet som jag inte lyssnat på på flera år. Då är det bara känslan där som jag vill ha. Det är på bussen som musiken är som bäst. Sedan försöker jag se lite bilder i mitt huvud, hur jag vill att matchen ska vara och vilka situationer jag vill komma i, säger Juventusspelaren.

Längst bak i bussen brukar bland annat Alexander Isak, Robin Quaison och Victor Nilsson Lindelöf sitta. Andreas Granqvist och Sebastian Larsson sitter längst fram av spelarna men på sätena allra längst fram i bussen sitter ledarna.

– Jag har suttit bredvid ”Granen” i säkert flera år om man skulle slå ihop alla dagar. Nu under corona måste vi dock ha x antal stolar mellan oss, säger Larsson.

Har alla spelares pass inlåsta

Just innan spelarna kliver av bussen delar Gustavsson ut deras pass med ett färskt intyg om pcr-test invikt i varje pass.

Nej, inte ens passen har spelarna hand om själva under samlingarna.

– Jag har alltid dem inlåsta. Jag kollar att de är giltiga och när de ska förnya dem.

Jo, nog är de curlade alltid, våra landslagsstjärnor.

När spelarna kommer till arenan måste de visa upp både pass och negativt corona-test.

– Direkt när de visat upp det står jag fångar in passen igen, säger Gustavsson.

Han har alltid med spelarnas pass till match, inte bara under pandemin.

– Det har hänt några gånger att de vill göra en plötslig id-kontroll och de som tas ut till dopningskontroll måste alltid visa upp sina pass.

Efter att spelarna gått en sväng på innerplan och känt på gräsmattan och ”tagit in” atmosfären är det dags att byta om. Nu flödar musiken högt ur högtalaren i omklädningsrummet. Spelarna turas om att trycka igång en låt de känner för. Ken Sema, som alltid är lika glad och sprider energi, kan ta några danssteg.

Reservmålvakten Karl-Johan Johnsson är den som kanske har bäst koll på sina grejer och hans kollega Kristoffer Nordfeldt är oftast snabbast med att byta om. Marcus Berg tar nästan alltid längst tid på sig. Han har sina ritualer och har tagit över gamle anfallskollegan Johan Elmanders roll att vara sist ut ur omklädningsrummet. När Andreas Granqvist är med som kapten är det ofta han som hörs mest, annars är det de som varit med längst som låter mest.

I omklädningsrummet servar Roger Jacobsson spelarna med allt vad som tänkas kan, som att byta några dobbar på någon sko.

– Klippa ut innerbyxor brukar också vara vanligt. Alla shorts har innerbyxor men nästan alla spelare spelar med kalsonger och då vill de att innerbyxan tas bort, säger Jacobsson.

Robin Quaison vill ha två stora hål uppklippta bak på sina strumpor då han tycker landslagets strumpor är så tajta att han är rädd för att få kramp.

– Om de är bortskämda? Ja, det är de. Det har de med sig från sina klubblag. Men det är absolut inga divalater utan man känner verkligen att de uppskattar det jobb vi i staben lägger ner för dem, säger Jacobsson.

Idrottare överlag är vidskepliga. Mattias Svanberg tar till exempel alltid på höger sko och höger benskydd först – och beträder planen med höger fot först.

I omklädningsrummet finns en Ipad med tydlig nedräkning till avspark.

Nu följer man ett minutiöst tidsschema.

47 minuter innan laget ska vara klara för att gå ut till match (vilket de ska vara 8 minuter före avspark) tar Janne ordet. Han peppar lite och upprepar några viktiga, taktiska drag.

Målvakterna kör i gång sin uppvärmning ihop med målvaktstränaren Maths Elfvendal en stund före resten av laget.

Lagkaptenen Sebastian Larsson samlar sedan ihop utespelarna och tar med dem ut till uppvärmningen där det är ”fri lek” de första fem minuterna innan en detaljerad rutin följs oavsett vad det är för match: tre minuters löpning med fysiologen Paul Balsom, fyra minuters stretching med sjukgymnasten Fredrik Larsson, drickpaus, fyra snabba löpningar och sedan en enklare bollövning (”fyra-mot-fyra-plus två”) i åtta minuter som assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren ansvarar för

– Sedan skjuter några lite skott, en del slår längre passningar och andra värmer lite fritt, berättar Balsom.

Paul Balsom.

Vaktar korridoren

När laget återvänder till omklädningsrummet för de sista förberedelserna börjar en ny nedräkning på Ipaden.

Missar man något nu skapas en irritation.

– Du har 23 spelare som förbereder sig på olika sätt. Någon sitter helt borta med sina hörlurar, det har vi märkt nu, tidigare hade ingen hörlurar. Nu har du spelare som sitter helt ”lost”. Några är avslappnande, andra är nervösa och springer på toa flera gånger, säger Balsom.

I korridoren utanför omklädningsrummet står säkerhetschef Gustavsson och håller vakt så att ”inte fel människor kommer in i korridoren och vidare till omklädningsrummet för det är vår borg”.

I omklädningsrummet ska spelarna få vara i fred så mycket som möjligt. Förbundskaptenerna har sitt eget rum att byta om i.

– Vi ledare ska inte hänga i omklädningsrummet utan bara gå in om vi har något ärende dit, säger Gustavsson.

Några minuter innan laget ska lämna omklädningsrummet sätts Lalehs ”Goliat” på.

Och vi ska aldrig skada
Varandra mer
Och vi ska slåss
Ja, vi ska slåss mot Goliat
Så tro på mig
För jag vet att du är modigast
Vi ska ta över (ni ska)
Vi ska ta över världen (ni ska ta över världen)
Vi ska bli stora (ni ska)
Vi ska bli mäktiga, ha ha
Och vi ska göra jorden hel

– Det är sista låten innan Janne tar ordet. Den är känslosam. När den låten går på händer det något. När det är en minut kvar tar Janne ordet i ringen, peppar det sista. Det blir ett inspirationstal från hjärtat, säger Balsom.

Åtta minuter före avspark radar man upp sig i spelargången bredvid polackerna.

Nu är alla förberedelser gjorda, nu finns det ingen återvändo, nu återstår 2 x 45 minuter som avgör om Sverige ska bli etta, tvåa eller trea i gruppen.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare