Färjestad körde över serieledaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-19

Färjestad saknade Christian Berglund, men körde ändå över serieledaren Luleå på hemmais.

Nyckeln till segern: Imponerande målvaktsspel - och mer rörlighet.

- Förut var vi fem som stod till, nu är vi fem som rör på sig, säger målskytten Jonas Junland efter 3-0.

Christian Berglund fick lämna ett sent återbud till kvällens match, då Färjestadsspelaren fått en smäll på träningen igår. Med tre mål och två assist delar Berglund ledningen i Karlstadklubbens poängliga, men mot Luleå fick andra spelare kliva fram.

Som Jonas Junland, som gjorde sitt första mål för säsongen.

Det var efter åtta minuters spel som Junland avslutade ett power play med att vispa in ledningsmålet för Färjestad.

- Förut var vi fem som stod till, nu är vi fem som rör på sig, säger Junland till Canal Plus.

Första perioden bjöd på bra spel från båda håll, men i andra var Färjestad strået vassare.

På alla fronter.

Luleå, som är näst bästa power play-lag i elitserien, lyckades inte alls i spel i numerärt överläge. Serieledarna från norr fick chansen att kvittera under 47 sekunders spel fem mot tre - men varken då eller i nästa numerära överläge lyckades man sätta pucken i mål.

- Verkligen inte bra. Det är väldigt mycket som vi inte gör fullt ut, säger Luleås Karl Fabricius.

- Vi är inte noggranna nog.

Färjestads målvakt Alexander Salak var isens bästa spelare och räddade allt. Han fick dessutom se sitt lag utöka till 2-0 när Per Åslund var först på en retur.

Målvakten fortsatte sedan att briljera i slutakten, bland annat med en riktig tv-räddning efter en spektakulär sidledsförflyttning.

Även i slutperioden fick Luleå spela fem mot tre - denna gång i en dryg minut - men serieledarna slarvade och chansen att reducera gick förbi.

- Det blev lite jobbigt, men jag tycker vi klarar oss bra, säger FBK-tränaren Tommy Samuelsson.

Luleå pressade på i slutet, men fick se Åslund sätta 3-0 i öppen kasse.