”Sparka tränaren ger ingen effekt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-16

Czarnecki tänker stanna i Brynäs: Satsar 100 procent

Brynäs-tränaren Niklas Czarnecki, 42, får sparken i vinter.

Enligt Juryn.

– Det har gått för långt med att sparka tränare snabbt. Jag vet inte hur väl underbyggt och analyserat det är när tränarna sparkas, säger Czarnecki.

Juryn har dragit samma slutsats som Sportbladets nätläsare. Den som sparkas först av tränarna i elitserien 2008-2009 är 42-årige Niklas Czarnecki.

Ett hårt utlåtande och ett jobbigt faktum för Niklas Czarnecki, som är ny tränare i elitserien.

Men att ha elitserietränare på visitkortet är världens farligaste jobb, ett av dem i alla fall. 2007-2008 fick Leif Boork, Pär Djoos, Per Bäckman, Roger Melin och Magnus Arvedson sparken.

I samförstånd?

Oftast blir tränaren inkallad på sportchefens arbetsrum inför en träning. Där lindar sportchefen in orden och säger att styrelsen vill ha en förändring och så slutar mötet med att tränaren arbetsbe­frias.

I det efterföljande pressmeddelandet står det oftast skrivet att beslutet är i samförstånd.

Skitsnack och ett otroligt hårt slag för tränaren.

Satsar allt på Brynäs

I vinter kan Niklas Czarnecki hamna i den situationen.

En avskyvärd situation att först ge 100 procent åt en förening under en längre tid och sedan så är man inte önskvärd över en kafferast.

– Man sparkar tränare för snabbt. Och som jag ser det så ger det inte någon effekt att byta ut en tränare. Bara att titta på resultaten för de klubbar som bytte tränare i fjol, säger Czarnecki.

Han, och familjen, har valt att satsa helhjärtat på Brynäs.

Familjen har sålt sitt hem i Storfors och köpt ett nytt hus för två miljoner i Valbo, strax utanför Gävle.

Barnen Liza, 5 år, och Leo, 2 år, har skaffat nya lekkamrater och frun Therese, just nu mammaledig, söker jobb i Gävle-trakten.

Men allt är avhängt på att pappa Niklas ska lyckas som tränare i Brynäs.

Tala om att ha ett stort ansvar och tryck på axlarna.

– Vi har pratat om det här jobbet i Gävle och tagit beslutet att satsa 100 procent. Vi kommer att bo två år här uppe. Det spelar ingen roll vad som händer. Och min målsättning är att jag förlänger kontraktet med Brynäs. Jag har alltid varit många år i mina före­gående klubbar och tänker vara så även i Brynäs, säger Niklas Czarnecki.

En överlevare

Det som talar emot att Niklas Czarnecki ska sparkas är att han är en överlevare.

I Linköping sparkades de flesta av Niklas Czarneckis kollegor som Ulf Weinstock, Torgny Bendelin, Mats Weiderståhl och Stefan Lunner.

Men Czarnecki överlevde.

Även i Bofors trodde många att han skulle få det arbetsamt eftersom han tog över efter den framgångsrike tränaren Leif Strömberg.

Men även där överlevde Niklas Czarnecki och han tog Bofors till kvalserien.

– Det är väl inte kul att många tror att jag ska få sparken. Men jag ska inte påverkas av det. Jag lägger all min fokus på Brynäs i stället, säger Niklas Czarnecki.

Han har en ledarstil och en utstrålning som gör honom seglivad.

Mycket mental träning

Ödmjuk, snäll och han låter gruppen, det vill säga laget, vara delaktig. Han jobbar även mycket med lagsammanhållning, mental träning och samtal med spelarna.

– Gruppen har satt flera mål för säsongen. Hårt arbetande lag som alltid håller ihop, det är sådant som bland annat ska känneteckna Brynäs under säsongen. En förebild är Södertälje. Gör vi bara det så kommer det att gå bra. Sedan ska vi aldrig visa frustration på isen. Lyckas vi med det har vi lyckats med lagsammanhållningen, säger Niklas Czarnecki.

För att få gruppen stark har Niklas Czarnecki haft många gruppövningar i sommar. Han har satt ihop femmor och låtit dem tillsammans lösa uppgifter. Han har även låtit de mest tystlåtna i laget tvingas att säga sin åsikt inför laget och därigenom skapat en grupp där alla känner sig bekväma och omtyckta samt delaktiga.

Han påverkas inte av vad Juryn säger.

Men kommer nog att grubbla en del på den här texten och på hockeysäsongen.

– Jag är spänd och funderar mycket på hur säsongen kommer att gå. Jag är funderare och det tar mycket energi. Jag skulle må bra av att inte lägga så mycket

energi och tanke på mitt jobb. Att ibland kunna koppla ifrån. Jag ska jobba på det, säger Czarnecki.

Följ ämnen i artikeln