Erik Granqvist berättar om övergreppet: ”Måste bryta tystnadskulturen”

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-03

Minnena kom tillbaka när han hörde Kyle Beachs vittnesmål.

Nu berättar den tidigare hockeymålvakten Erik Granqvist om övergreppet som har märkt honom för livet.

– Jag har förträngt och försökt förminska händelsen i mig själv för att överleva, säger tv-experten i Viaplay Hockey Podcast och brister ut i gråt.

Den tidigare Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach, 31, utsattes för sexuella övergrepp av en coach för över ett decennium sedan.

Övergreppen mörkades av klubben och Beach har fått lida i det tysta. Fram till för några dagar sedan, då han trädde fram i en lång videointervju med TSN.

När Erik Granqvist i Viaplays hockeystudio under lördagskvällen pratade om skandalen blev experten känslosam.

– Jag bara grät, det var bland det tuffaste jag sett. Det här är tystnadskultur när det är som värst, sade den tidigare hockeymålvakten.

”Jag grät i stort sett hela natten”

I Viaplay Hockey Podcast, som släpptes under tisdagen, berättar Granqvist att han inte kunde sova natten efter sändningen.

– På något sätt översköljdes jag av att det hemska som hände Kyle Beach är toppen av ett isberg. Att han berättar om det får sådana svallvågor där alla som har blivit utsatt för den här typen av vidrigheter blir påminda om det. I mitt eget fall kunde jag inte somna, jag låg och grät i stort sett hela natten, berättar Granqvist.

Därefter väljer han att i podden offentligt dela med sig av ett övergrepp som han själv drabbades av som ung hockeyspelare under en inkilning.

Han gör det just för att bryta tystnadskulturen.

Efter en match hade ledarna och många av de andra spelarna lämnat omklädningsrummet. Några av de äldre lagkamraterna slet då in honom i duschen och la honom på en massagebänk.

– De tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet, berättar han.

Granqvist hade hört att en yngre kille som hade varit med om samma sak hade gjort motstånd. Då blev det bara värre.

– Så jag tänkte att jag gör tvärtom. Jag gör inget motstånd alls, utan jag ligger bara still och säger ingenting.

”Förlorade en del av mig själv”

Rösten stockar sig på Granqvist när han berättar om känslorna strax efter övergreppet.

– Jag kommer ihåg när jag ställde mig i duschen efteråt. Jag kände inte min kropp. Jag kollade mig i spegeln och det var bara helt tomt i ögonen. Jag hade blivit medlem i laget, men jag förlorade en del av mig själv. En del jag egentligen aldrig hittade tillbaka till, förrän jag lyssnade på Kyle Beach.

Granqvist säger att han senare fastnade i ett missbruk, som han bland annat använde sig av terapi för att ta sig ur.

– Tystnadskulturen gör att man inte vågar berätta. Jag berättade inte det för någon, inte hemma heller. Om jag berättade det för någon skulle inte jag få vara med mer (inom ishockeyn), tänkte jag. Då skulle det jag hade kämpat för hela livet skulle bara försvinna, säger han och brister ut i gråt.

Granqvist berättar att han sedan studiosamtalet i lördags har fått hundratals, upp mot tusentals, mejl av personer som har utsatts för olika former av övergrepp och kränkningar.

– Jag förstår att mörkertalet är enormt. Det är därför vi behöver prata om det även här i vår podcast. För att på något sätt försöka bryta tystnadskulturen. Sättet att bryta det är att våga, prata, lyssna och agera när det händer.

Poddkollegan Rickard Wallin, även han en tidigare hockeyspelare, kommer med en uppmaning:

– Stå upp för vad som är rätt. Det är så jävla jobbigt, men det måste bli coolt att göra rätt saker och stå för att vara en schyst lagkompis.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln