Linköping–Oskarshamn skjuts upp efter iskaos

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

LINKÖPING. Matchen mellan Linköping och Oskarshamn tvingades avbrytas vid ställningen 1–1 på grund av isproblem.

Nu kommer matchen att slutföras vid ett annat tillfälle.

– Antingen spelas den om helt eller så återupptas matchen från där den avslutades i dag, säger Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

Det var när pucken skulle släppas för den andra perioden som domare och spelare märkte att allt inte stod rätt till. Ett ”stort hål i mittcirkeln” hade upptäckts och spelarna tvingades åka tillbaka till omklädningsrummet.

Därefter kom vaktmästarna in på isen för att försöka laga hålet och få isen i speldugligt skick.

Först la vaktmästarna på snö och vatten och sedan kolsyresnö. SHL:s sportchef Johan Hemlin var på plats, och följde arbetet och hade kontakt med de båda lagens kaptener.

Men det gick inte att få ordning på isen.

Redan innan omspolningen togs beslutet att matchen skulle avbrytas för att hålet var för stort och svårt att reparera. Publiken fick vackert lämna arenan. Lagen likaså.

När och hur matchen ska spelas avgörs under morgondagen, berättar Johan Hemlin som var i kontakt med Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

När Sportbladet når Östblom säger han.

– Enligt tävlingsbestämmelserna finns tre alternativ när en match tvingas avbrytas av skäl som ingen av lagen har kontroll över: 1) fastställa resultatet som gäller 2) Matchen spelas om från början 3) Matchen återupptas från den matchtid den bröts.

Enligt Östblom är knappast alternativ ett något alternativ utan det handlar om matchen ska spelas om helt eller om den ska återupptas.

Om matchen återupptas betyder det att bara de spelare som stod uppställda i respektive laguppställning i den här matchen får deltaga. Det betyder bland annat att Oskarshamn då får inleda i tre minuters powerplay efter Robert Lantosis matchstraff (läs längre ned)
Om matchen spelas om börjar man på helt blanka ark.

Beslut kommer under morgondagen och de båda lagen kommer att få säga sitt. Det slutgiltiga beslutet tar tävlingsnämnden.

En liknande situation inträffade i SDHL mellan Luleå–Djurgården. Där bröts matchen i slutet av första perioden vid ställningen 1–0. Den gången blev beslutet att matchen skulle spelas om från början.

– Jag har aldrig varit med om det här på SHL-nivå, säger Östblom.

Fick matchstraff för spearing

– Klart att det här inte är bra. Som tur var händer det väldigt sällan men när det händer är det absolut inte bra, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

I slutminuterna av första perioden drabbades Linköping av ett tungt bakslag. Nyförvärvet från Rögle, Robert Lantosi, hamnade i en duell framför målet med Oskarshamns juniorforward Hampus Plato.

Det slutade med att Lantosi tryckte klubbspetsen i magen på Plato och efter videobedömning valde domarna att visa ut slovaken för resten av matchen. Vilket också betydde fem minuters boxplay för hemmalaget.