Tre Kronor besegrade guldkonkurrenten USA i öppningsmatchen med 5–2.

– Fantastiskt viktigt, säger Victor Hedman.

På förhand var det matchen att vinna i gruppspelet.

Med två stjärnfyllda lag har USA och Tre Kronor målats upp som kanske de två största guldfavoriterna i VM.

I Ostrava var det de blågula stjärnorna som lyste starkast när Sverige tog en blytung seger i öppningsmatchen.

Var det till och med en drömstart?

– Absolut. Skönt att få det här resultatet och kunna bygga vidare på det, säger Victor Hedman.

NHL-spelarna klev fram

Tre Kronor inledde piggt och sköljde över USA. De svenska spelarna hade bud på flera mål i första perioden men fick nöja sig med en fullträff genom Joel Eriksson Ek.

I andra perioden fortsatte det fina spelet.

Stjärnforwarden Lucas Raymond klev fram och pricksköt in 2–0. USA reducerade dock men Tre Kronor skulle utöka genom Marcus Johansson.

– Sverige dominerar matchen på något sätt. Man kan se på den här turneringen med tillförsikt, det kommer att se bra ut, säger Peter ”Foppa” Forsberg i Viaplays sändning efter andra perioden.

Dramatiskt slut

Men i tredje blev det tidigt nerv när Brock Nelson satte 2–3 för amerikanerna. USA fortsatte att trycka på efter reduceringen samtidigt som den svenska offensiven hade gått lite i stå.

Marcus Johansson, Joel Eriksson Ek och Marcus Pettersson jublar efter 1–0.

Med runt två och en halv minut kvar att spela fick USA ett gyllene läge att kvittera i form av ett powerplay. Där var de rejält nära och träffade stolpen.

Men Sverige red ut stormen och både Victor Hedman och Eriksson Ek kunde sätta varsitt mål i tom målbur och fastställa slutresultatet till 5–2.

En minst sagt viktig seger för svensk del som nu får ses som stora favoriter att vinna gruppen. Det var även ett viktigt besked för Sam Hallam och tränargänget att offensiva stjärnor som Joel Eriksson Ek, Lucas Raymond och Victor Hedman hittade nätet direkt.

– Vi ska försöka vinna varje match. Skönt att få den avklarad. Vi har några grejer att jobba på men det är bara kul att det blev en sådan här match. Vi är glada att vi vann, säger Erik Karlsson.