Danmark skrev hockeyhistoria – klar för OS-kvart

Publicerad 2022-02-15

PEKING. Efter 3-2 mot Lettland är Danmark i kvartsfinal i sitt första OS någonsin.

– Vi kan slå alla lag, som Linköpings danska Patrick Russell uttrycker det.

Hittills har det stämt, men nu väntar Ryssland i en kvartsfinal.

Då räcker det inte ens med dansk dynamit.

Då krävs en bragd.

Ska Danmark bli vad Tyskland var i OS i Pyoengchang 2018, då tyskarna blev sensationslag som tog sig ända till final?

Hoppet lever efter en vändning mot Lettland i åttondelsfinalen, då 1-2 blev 3-2.

Det gör att danskarna vunnit tre av sina fyra första OS-matcher någonsin, inklusive tunga skalper som 2-1 mot Tjeckien och 5-3 mot Schweiz.

Två betydligt starkare lag på papperet.

Men nu väntar det enda lag som slagit dem hittills i OS.

Ryssland.

Men då var danskarna också med i matchen ända in till mållinjen. Ryssarnas 2-0 kom i tom kasse med bara sex sekunder var att spela.

Danmark var illa ute mot Lettland, speciellt i andra perioden då Rodrigo Abols & Co skapade massor av chanser.

Men Julian Jakobsens 2-2 i slutet av perioden tog danskarna in i matchen igen och närt Malmös back Markus Lauridsen fick in 3-2 efter bara 1.45 i tredje perioden hade de initiativet igen.

Sedan gjorde de vad de är bäst på.

Försvara sig framför den storspelande målvakten Sebastian Dahm.

När slutsignalen gick var det ett sådan danskt jubel att det enda som saknades var en tv-puckshög.

Nu ska OS lilleputt upp mot en av de stora guldfavoriterna.

Men hur det än slutar är OS i Peking dansk hockeyhistoria.

Den största framgången någonsin.

Tyskland tog sig ända till en sensationell OS-final i Pyoenghang 2018 efter en liknande start i gruppspelet som här i Peking.

Men nu är de redan borta efter en klar förlust i åttondelsfinalen mot Slovakien.

Slovakerna vann med klara 4-0 och Leksands gamla radarpar Peter Cehlarik och Marek Hrivik låg bakom det viktiga 2-0 då matchen stod och vägde i andra perioden.

Bara 1.44 senare gjorde Michal Kristof 3-0 och matchen var över. Hrivik ökade sedan på till 4-0 i tom kasse i slutet av matchen.

För slovakerna väntar nu USA i en kvartsfinal.

Tyskarna gjorde en mycket blek turnering och enda segern blev knappa 3-2 mot jumbon Kina.