Matchfakta 5/12

Västerås-Nybro 5-3(1–1, 2–1, 2–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-05

Tabellfemman Västerås fick ett tufft motstånd mot Nybro. Även om Andreas Nordfeldt slog in ledningspucken i ett fritt läge efter 17.25 – stack gästerna sticka upp och kvittera. Jarno Honken svarade för avslutet som betydde 1–1 dryga minuten senare. Skotten 8–11 skvallrade om att det inte bara var ett lag på isen som var ute efter en poäng.

– Nybro var det vassaste laget i början. De stängde igen bra och vi hade svårt att komma till lägen, säger Västerås tränare Johan Tornberg till vlt.se

När halva matchen var spelad slog Patrik Juhlin in en målvaktsretur på Henrik Tojkanders retur. VIK var det bättre laget, om än knappt, vilket speglade resultatet under matchens gång. Innan den andra perioden var över hann först Nybro kvittera i power play, men VIK övertog ledningen när Patrik Juhlin gjorde sitt andra mål för kvällen. Tiden: 16.23.

VIK utökade till 4–2 innan Nybro återigen reducerade till 4–3 nio minuter från slutet. Närmare kom inte bortalaget utan VIK lyckades hålla undan och även slå in 5–3 i tom bur.

– Det var en jobbig match, så det var skönt och vinna, säger Tornberg.

Första perioden: 1–0 (17.25) Andreas Nordfeldt (Marcus Söderkvist), 1–1 (18.42) Marcus Olsson (Fredrik Näslund, Mike Ericson).

Andra perioden: 2–1 (9.36) Patrik Juhlin (Patrik Nilson, Patrik Berglund), 2–2 (14.00) Andreas Elofsson (Weston Tardy) spel fem mot fyra, 3–2 (16.23) Patrik Juhlin (Patrik Berglund, Patrik Nilson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (7.57) Patrik Berglund (Jonas Leetma, Rikard Ekström) spel fem mot tre, 4–3 (11.54) Mike Ericson (Branislav Kvetan, Andreas Dahlberg), 5–3 (19.44) Stefan Holmgren (Andreas Nordfeldt) mål i tom kasse.

Skott: 34–18 (8–11, 16–3, 10–4).

Utv, Västerås: 4x2. Nybro: 6x2.

Domare: Henrik Odsjö, Huddinge.

Publik: 1556.

Växjö-Sundsvall 2-3 (1–1, 1–2, 0–0)

Växjö jagar Västerås femteplats och ligger tre poäng bakom. Då VIK vann sin match var det viktigt att smålänningarna kunde plocka tre pinnar mot Sundsvall för att inte halka för långt efter. Det blev en jämn match där gästerna tog tag i taktpinnen.

0–1 efter 6.13 av Alexander Sundqvist som hittade rätt i spel fem mot fyra. Sundsvall lyckades inte hålla ledningen in till omklädningsrummet. Peter Ström kvitterade tre minuter före pausvilan. Jeremias Augustin slog till i inledningen av andra perioden och överlistade Sundsvalls målvakt Joakim Lundström.

Men bortalaget hade inte gett upp utan spelade offensivt och var i ständig jakt poäng. Oskar Johansson kvitterade efter 9.11. Bara 1.28 från slutet slog Alexander Larsson in 2–3 för tabelltian. Sundsvall imponerade sannerligen. Det blev tre poäng till gästerna som höll tätt bakåt i den tredje perioden, trots massivt tryck från hemmalaget.

– Vi tappar matchen och det beror på att vi inte är på tårna. Det funkar inte i den här serien, säger Växjös Johan Markusson till Radiosporten.

Första perioden: 0–1 (6.13) Alexander Sundqvist (David Striz) spel fem mot fyra, 1–1 (17.04) Peter Ström (Robert Rosén, Christian Magnusson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–1 (3.17) Jeremias Augustin (Christian Magnusson, Kevin Marsh), 2–2 (9.11) Oskar Johansson (David Striz), 2–3 (18.32) Alexander Larsson (Mikael Romö, Oskar Johansson).

Skott: 37–23 (11–12, 13–7, 13–4).

Utv, Växjö: 8x2, 1x10. Sundsvall: 10x2.

Domare: Martin Brolin, Hässleholm.

Publik: 1968.

Nyköping-Borås 2-4 (0–2, 1–1, 1–1)

Nykomlingen Borås fortsätter att bjuda på imponerande insatser. Hemmalaget Nyköping hade bekymmer och låg under den första perioden med 0–2.Fredrik Enhörning och Lars Eller var målskyttarna några minuter före pausvilan.

I mittperioden reducerade först Jimmie Kraft. Sedan hade Nyköping chans att kvittera flera gånger om när Borås drog på sig tre utvisningar efter varandra. Men utan resultat. I stället utökade bortalaget sin ledning.

Anders Eriksson lirkade in 2–3 efter 15.51 och Borås hade ett mycket bra utgångsläge inför fortsättningen.

Den tredje perioden var bara fyra minuter gammal när Lars Eller svarade för sitt andra mål för kvällen. Fullträffen kom i spel fem mot fyra – och Nyköping hade en tuff uppgift framför sig om det skulle bli någon poäng. Inte helt oväntat kom inte NH tillräckligt nära.

Borås är nu nia i tabellen.

Första perioden: 0–1 (15.17) Fredrik Enhörning (Lars Eller), 0–2 (17.31) Lars Eller (Peter Kristensson).

Andra perioden: 1–2 (4.14) Jimmie Kraft (Jussi Heikkinen, Timo Seikkula), 1–3 (15.51) Anders Eriksson (Mikael Hultqvist, Mats Hansson).

Tredje perioden: 1–4 (4.10) Lars Eller (Patrik Ahlstrand, Per Fernhall) spel fem mot fyra, 2–4 (18.45) Jens Jakobs (Niklas Olausson).

Skott: 26–28 (10–8, 5–11, 11–9).

Utv, Nyköping: 7x2. Borås: 10x2, 1x10.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1218.

Rögle-Almtuna 0-5 (0–0, 0–3, 0–2)

Almtunas rejäla formsvacka är med all förmodan bortsblåst. I kväll krossade Uppsala-laget serietvåan Rögle med hela 5–0 på bortais. Johan Agu gav gästerna ledningen efter 11.54 i mittperioden, med ett skott mellan benen på målvakten Andreas Andersson. 13 sekunder senare var det dags igen. 0–2 genom Magnus Eriksson som hittade krysset med ett vackert skott.

Almtuna hade ytterligare en chans att utöka ledningen men Joachim Gellerstedts skott gick utanför.

Det blev i stället 0–3 ett par minuter före pausvilan då Martin Filander satte ett skott från blålinjen dom målvakten själv styrde upp i eget nättak.Två ytterligare fullträffar fick hemmapubliken skåda mot sin vilja.

Matchen slutade 0–5 och Almtuna klättrar sakta med säkert uppåt i tabellen.

– Vi har så mycket energi i laget och offrar oss för varandra. Vi åkte ned hit och trodde att vi skulle ta poäng för vi har fått ett jäkla självförtroende sedan "Leffe" (Boork) kom, säger Almtunas assisterande tränare Mikael Höglund till unt.se.

Andra perioden: 0–1 (11.54) Johan Agu (Johan Berggren, Rickard Rollin-Karlsson), 0–2 (12.09) Magnus Eriksson (Anton Hedman), 0–3 (17.39) Martin Filander (Johan Berggren, Victor Rollin-Carlsson).

Tredje perioden: 0–4 (8.43) Victor Rollin-Carlsson (Johan Jonsson), 0–5 (19.27) Henrik Eriksson spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 27–22 (5–9, 7–7, 15–6).

Utv, Rögle: 5x2, 2x10. Almtuna: 8x2.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 1989.

Malmö-Bofors 2-6 (1–2, 1–0, 0–4)

Tokskräll av Bofors borta mot Malmö (2–5) trots att lagets två nyckelspelare Björn Östlund och Kristofer Näslund stod över den tuffa bortamatchen. Gästerna avgjorde i den tredje perioden där Fredrik Höggren blev matchvinnare med två fullträffar

– En fantastisk insats från hela laget, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Bofors ledde med 2–1 efter den första perioden. Fredrik Höggren gjorde 0–1 efter 2.25 på en målvaktsretur.

Hemmalaget kvitterade dryga minuten senare, men innan perioden var över agerade Malmös försvar svagt vid ett tillfälle och Johan Bülow satte pucken i nät bakom Malmös målvakt Jani Hurme.

– Vi har gjort en väldigt bra period. Det jag framför allt är nöjd med är hur väl samlade vi är i defensiven, kombinerat med att vi också agerar aggressivt och verkligen stör Malmö, säger Sam Hallam.

Hemmalaget spelade upp sig i den andra perioden och det resulterade i ett mål: Carl Söderbergs kvittering tre minuter före pausvilan.

Det slutade ändå med en riktig skräll.Karlskoga-laget svarade för fyra mål i slutperioden, varav två med två minuters mellanrum.

2–3 (0.43) Fredrik Höggren.

2–4 (5.28) Mikael Ericsson.

2–5 (7.54) Fredrik Höggren.

2–6 (17.55) Mattias Karlsson i tom bur.

Bofors upp på play off-plats.

Första perioden: 0–1 (2.25) Fredrik Höggren (Mattias Karlsson, Tobias Thermell) spel fem mot fyra, 1–1 (3.56) Marcus Paulsson (Tomas Wallgren, Jens Svensson), 1–2 (15.01) Johan Bülow (Andreas Sundin).

Andra perioden: 2–2 (17.00) Carl Söderberg (Johan Björk, Daniel Casselståhl).

Tredje perioden: 2–3 (0.43) Fredrik Höggren (Henrik Eriksson), 2–4 (5.43) Mikael Eriksson (Johan Nilsson, Björn Kindahl), 2–5 (7.54) Fredrik Höggren, 2–6 (17.55) Mattias Karlsson mål i tom kasse.

Skott: 28–26 (5–11, 13–6, 10–9).

Utv, Malmö: 3x2, 1x5, 1 matchstraff. Bofors: 4x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 2746.

Hammarby-Leksand 1-6 (1–1, 0–4, 0–1)

Senast plockade Hammarby sin andra seger för säsongen. Det gav tydligen energi inför matchen mot serieledarna Leksand.

Redan efter 4.47 tog nämligen hemmalaget ledningen genom Robin Jalkerud som hittade rätt bakom Leksandsmålvakten Eddie Läck. Innan den rätt så avslagna perioden var över lyckades LIF kvittera genom Morten Green.

Sedan handlade allt om LIF och fransmannen Pierre-Edouard Bellemare låg bakom Leksands vändning. Han levererade passningen till kvitteringsmålet. Sedan gjorde han 1–2 två minuter in i andra perioden, och 1–3 efter 3.41.

Leksand var numret större och till sista pausvilan hade Daniel Nielsen och Magnus Hedlund ordnat 1–4 och 1–5.

– Killarna kom igen bra i den andra perioden och sedan kunde vi spela av matchen i sista perioden, säger Leksands tränare Tomas Kempe till Dala-Demokraten.

Hedlund slog till en gång till i slutperioden och Leksand vann klart rättvist med 1–6 på Hovet.

– Kul för Hedlund att han för göra några mål och även Läck gör en bra match som styr försvaret mycket bra, säger Tomas Kempe.

Första perioden: 1–0 (4.47) Robin Jalkerud (Dmitriy Naumov, Robin Andersson) spel fem mot fyra, 1–1 (16.32) Morten Green (Pierre–Edvoard Bellemare, Juha Lind).

Andra perioden: 1–2 (2.02) Pierre-Edvoard Bellemare (Morten Green, Juha Lind), 1–3 (3.41) Pierre-Edvoard Bellemare (Jonas Elofsson, Morten Green) spel fem mot fyra, 1–4 (7.58) Daniel Nielsen (Jonas Elofsson, Roman Vopat), 1–5 (19.25) Magnus Hedlund (Johan Eneqvist, Johan Hägglund).

Tredje perioden: 1–6 (0.33) Magnus Hedlund (Mikael Karlberg, Tomi Pettinen).

Skott: 18–42 (5–9, 4–18, 9–15).

Utv, Hammarby: 5x2. Leksand: 4x2.

Domare: Yosef El-Natour, Stockholm.

Publik: 1287.

Huddinge-AIK 3-4 (2–1, 0–2, 1–0, 0–1)

AIK föll snöpligt senast i derbyt mot Hammarby och är nästjumbo. Det vill givetvis Solna-laget ändra på.I derbyt mot Huddinge blev det i alla fall vinst, men det krävdes förlängning.

AIK fick ingen vidare start på matchen med två baklängesmål på 40 sekunder. Båda fullträffarna tillkom i spel fem mot fyra och det var tvillingarna Ahlström som slog till. Först Oscar, sedan Victor.

Men en sen reducering av Johan Adolfsson (19.14) gav AIK kraft. Och sex minuter före andra periodpausen kvitterade Rasmus Ericsson. AIK hade tagit över och dryga minuten senare låg pucken återigen bakom Huddinge-målvakten Pontus Sjögren. Den här gången var det signerat Christian Sandberg.

I den tredje perioden slog Victor Ahlström till igen i och kvitterade i spel fem mot fyra.Matchen avgjordes 28 sekunder i förlängningen när veteranen Kristian Gahn avgjorde.

Första perioden: 1–0 (9.56) Oscar Ahlström (Victor Ahlström) spel fem mot fyra, 2–0 (10.38) Victor Ahlström (Martin Sandgärde) spel fem mot fyra, 2–1 (19.14) Johan Adolfsson (Tobias Tschöp, David Engblom).

Andra perioden: 2–2 (14.06) Rasmus Ericsson (Patrik Bergström, Daniel Bång), 2–3 (15.34) Christian Sandberg (Jonas Westerling, Kristian Gahn).

Tredje perioden: 3–3 (3.07) Victor Ahlström (Jimmy Wendel, Christer Andersson) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3–4 (0.28) Kristian Gahn (Mattias Beck).

Skott: 26–21 (12–4, 5–9, 9–7, 0–1).

Utv, Huddinge: 8x2. AIK: 11x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.