Bäckis poängkalas bakom Washingtons seger

”En av sportens bästa passningsläggare”

Publicerad 2018-03-25

Nicklas Bäckström, 30, har växlat upp rejält.

I nattens 6–4-seger mot Montreal låg Washingtons supersvensk nästan allt i offensiv väg.

Och nu hyllas ”Bäckis” av sina lagkamrater.

Det var förvisso Canadiens som tog ledningen i matchen efter att Jacob de la Rose fått loss pucken fram till Alex Galchenyuk som tryckt in 1–0.

Men ledningen blev inte särskilt långvarig.

Bara någon minut senare kom kvitteringen i numerärt överläge för Capitals när Jevgenij Kuznetsov hittat nätet, assisterad av Bäckström.

Och ”Bäckis” hade bara börjat.

”Bara att stå beredd”

Strax därpå hittade Bäckström Tom Wilson med en passning som amerikanen förvaltade på bästa sätt.

Och innan perioden var över bjöd duon på ytterligare en kasse efter att svensken läckert släppt pucken bakåt i slottet till en helt fri Wilson.

Amerikanen menar själv att hans insats i de båda målen var ytterst minimal.

– Du kan skriva upp båda målen på passningarna jag fick av en av sportens bästa passningsläggare, sade Wilson i periodpausen.

– Det är bara att stå beredd med klubban så hittar han dig.

Närmar sig historisk notering

Innan matchen var över hade ”Bäckis” noterats för en fjärde assist i matchen efter att återigen spelat fram till mål av Kuznetsov.

Det var svenskens andra fyrapoängsinsats för säsongen, och elfte i karriären. Därmed tangerar han självaste Wayne Gretzky på andraplatsen för såna prestationer de senaste 25 åren, enligt TSN.

Bäckströms fjärde assist innebär dessutom att han ligger på delad tredje plats med Mike Gartner bland Washingtons främsta poängplockare genom historien med sina 789 poäng.

”Bäckis” har nu tolv poäng på de senaste åtta matcherna och håller formen i sig dröjer det inte länge tills han klättrar förbi Gartner på listan.

I New York klev Mika Zibanejad fram och visade sig från sin bästa sida under natten.

Svensken hade både mål och assist när hans Rangers besegrade Buffalo med 5–1.

Även Jesper Fast noterades för en assist.

Tyngre var det för Buffalos målvaktspar Robin Lehner och Linus Ullmark som hade en tung match.

Karlsson tillbaka efter tragedin

Erik Karlsson noterades för en assist i sin comeback efter hans ofödde sons tragiska bortgång.

Senators föll emellertid med 2–5 mot Carolina, där Klas Dahlbeck och Elias Lindholm båda noterade för varsin assist.

Även Magnus Pääjärvi stod för en passningspoäng i matchen.