Henrik Lundqvist gjorde den perfekta matchen.

New York Rangers svensk räddade 33 skott i 3–0-segern mot Carolina.

Och slog samtidigt ett par långvariga Rangers-rekord – flest matcher och flest räddningar i klubbens historia.

– Att jämföras med legendarer känns bra, säger Lundqvist.

Det var Henrik Lundqvist 743:e match i Rangers-tröjan inkluderat både grundserie och slutspel. Men det överglänste han Mike Richters (742 matcher för klubben åren 1989–2003) notering för Rangers-målvakter.

Och passande nog knäckte han Richters rekord i antal räddningar för Rangers just i natt.

Med 1.41 kvar av den första perioden räddade ”Henke” Jeff Skinners skott och det var hans 19 405:e räddning i klubben med grundserie och slutspel inräknat.

– Varje gång du jämförs med legendarer känns det bra. Du inser att du varit här ett bra tag och haft turen att tillhöra flera bra laguppställningar och att de har gett mig chansen att spela många matcher, sa Henrik Lundqvist efter matchen enligt nhl.com.

Totalt 33 räddningar blev det i natt och flera av dem riktigt avancerade.

Flyttade i sidled

Framför allt var det en parad med åtta minuter kvar där den amerikanske tv-kommentatorn fick upp decibelnivån.

Carolinas Viktor Rask fick en öppnande passning och nöp till direkt. Men Henrik Lundqvist gjorde en snabb sidledsförflyttning och räddade med både benskydd och plockhandske.

– Ååååh, det var riktigt vackert. Han är fantastiskt, skrek kommentatorn.

Förutom Lundqvists fenomenala spel var två snabba mål i den första perioden avgörande och gav Rangers segern.

Jesper Fast (säsongens tredje) och Rick Nash (blott andra) satte varsin puck inom loppet av elva sekunder.

Och bara 13 sekunder in i den tredje perioden gjorde backen Ryan McDonagh 3–0 och sedan skötte ”Henke” resten.

Nära några matcher innan

Nollan var Lundqvists första för säsongen och hans 56:e i NHL-karriären – den första sedan 14 december 2014.

– Jag ville ha den. Det har blivit, vad..15, 16 matcher denna säsong? Du vill pusha dig själv att få en nolla och jag var nära för några matcher sedan. När jag gick in i tredje perioden var det mitt mål, att hålla nollan, sa Henrik Lundqvist enligt nhl.com.

Till Sportbladet medger han lite tur också.

– Jag hade lite flyt med några ramträffar men överlag kändes det riktigt bra, säger han.

Hans start på säsongen har varit fantastiskt. Med åtta segrar på tolv starter är han delad tvåa tillsammans med Washingtons Braden Holtby. Duon är en seger efter Minnesotas Devan Dubnyk.

Och i de två målvaktsligorna är Lundqvist med i den absoluta toppen med 94,9 i räddningsprocent och 1,65 insläppta mål i snitt per match.

***

Även Detroits målvakt Petr Mrazek stod för säsongens första nolla. Han  räddade 38 skott när rödvingarna slog Washington hemma med 1–0.

15 (femton!) av de skotten kom från Alexander Ovechkins klubba. Caps lagkapten tangerade ju Sergei Fedorovs målrekord för ryska NHL-spelare i den senaste matchen och jagade nu ytterligare ett mål för att passera den nyligen invalde Hall of Fame-legendaren.

Första stjärna

Ovechkins 15 skott är en tangering av hans personliga rekord. Han sköt lika många mot Carolina den 7 oktober 2006.

Men skotten var förgäves i natt. Mrazek tog allt och blev förstås vald till matchens första stjärna.

Andra stjärnan fick matchens ende målskytt – 21-årige kanadensiske rookien Andreas Athanasiou som gjorde sitt första NHL-mål i sin andra match.

***

Fjolårsfinalisten Tamp Bay har de tungt.

I natt blev det förlust mot Buffalo på hemmais, 1–4.

Supertalangen Jack Eichel stod för ett mål och en assist för Sabres och finländske backen Rasmus Ristolainen satte sitt tredje mål på två matcher när han sköt avslutande 4–1 i tom kasse.

***

Topplaget Dallas har problem med bottenlaget Toronto. I natt kom andra förlusten av två möjliga denna säsong.

Västra konferensen serieledare vände 0–1 till 2–1 bara för att få se Toronto kopiera bedriften och vinna med 3–2.

Avgörande målet gjordes av Jake Gardiner 16.32 in i den tredje perioden. Johnny Oduya hade enda svenskpoängen när han assisterade till Patrick Sharps 1–1-kvittering.