Sen hade Frölunda kopplat ett järngrepp på CHL-åttondelsfinalen mot Tappara.

– Jag tycker det lite för stora siffror, säger Roger Rönnberg till Eurosport.

CHL-slutspelet är igång med första av två matcher i åttondelsfinalen.

Frölunda spillde ingen tid när det gällde att döda spänningen i bortamötet med Tappara.

Efter 8,43 satte Erik Gustafsson 1-0 i powerplay och sen small det två gånger till inom loppet av knappt fem minuter när Christian Bäckman gjorde tvåan och CHL-skyttekungen Andreas Johnson trean.

För att definitivt begrava spänningen i dubbelmötet gjorde Anton Blidh 4-0 och Mattias Janmark 5-0 innan Tappara fick in 1-5-tröstmålet.

”Psykologin säger tvärtom”

– Väldigt imponerade av Frölunda, från start till mål, säger Eurosports expert Fredrik Warg.

Roger Rönnberg tyckte nästan segersiffrorna var i överkant:

– Jag tycker det är lite för stora siffror, det är jämnare än 5-1. Vi hade bra skärpa i avslutningen.

Men att hans mannar bara skulle glida vidare trodde han inte:

– Nej psykologin säger tvärtom. När man tror det ska bli lätt så blir det oftast tvärtom.

I det andra svenskfinska-mötet svängde det rejält. Skellefteå gjorde 1-0 borta mot JYP men sen rasade det in fem finska mål innan andra akten var slut. Klart mest minnesvärt var den finske jättetalangen Juuso Ikonen, 19, som soloåkte från egen zon till 4-1-målet.

Där och då såg dubbelmötet mer eller mindre avgjort ut, men svenska mästarna orkade kraftsamla i tredje perioden och reducerade matchen tre gånger om genom Kiril Kabanov, Niclas Burström och Andrew Calof.

Därmed är det en öppen match inför nästa veckas returmatch:

– En tuff match mot ett bra hockeylag. Vi hittar en väg in i matchen och får ett helt okej resultat med oss, säger Hans Wallson i SVT.

Linköping tog en stabil seger (2-1) i det första mötet med Sparta Prag. I slutet på den andra perioden slog Jacob MicFlikier in Linköpings ledningsmål, efter fint förarbete av Jeff Taffe och Jakub Vrana.

I inledningen av den tredje perioden utökade Mathias Karlsson ledningen med ett backhandskott.

Sparta Prag fick in en reducering av Lukas Cingel, men kom inte närmare.

– Jag tycker vi spelar ett väldigt bra försvarsspel, laget höll ihop bra och jobbade för varandra. Vi tillät dem inte att spela så mycket spelvändningar vilket tjeckiska lag är väldigt bra på, sa Roger Melin i SVT.