Historien upprepar sig för ”JG”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Givne förstemålvakten utbytt skadad. 

Johan Gustafsson in som ersättare. Det är en situation han känner igen. Senast slutade det med SM-guld.

– Det är klart att jag tar med mig erfarenheterna från 2016, säger Frölundamålvakten.

För tre år sedan var det Lasse Johansson som var Frölundas förstemålvakt. Då, i semifinalspelet mot Luleå, blev han skadad i match tre efter att ha blivit överkörd av en motståndare.

In kom Johan Gustafsson, ouppvärmd men i en plötsligt superform. Han blev kvar mellan stolparna resten av slutspelet, och en av Frölundas största guldhjältar den säsongen.

Kört extra träning

Nu har han återigen suttit på bänken länge, men när Jakob Lilja tryckte in Jakob Moverare på Johan Mattsson fick Gustafsson chansen igen.

– Det är lite speciellt, men fantastiskt kul att få spela SM-final. Det är få förunnat. 

Han fick hoppa in under de sista sex minuterna mot Djurgården i Globen-matchen senast, men har annars inte spelat sen mot just Djurgården, i grundserien den 12 mars. I stället har han kört extra träning både före och efter de ordinarie passen tillsammans med målvaktstränaren Kristoffer Martin.

– Det gäller att vara förberedd, att göra de här extra träningarna under slutspelet när övriga laget i princip bara återhämtar sig mellan matcherna. Samtidigt har jag gjort mitt på det mentala planet också, om något sånt här skulle inträffa. 

”Han är skadad”

Frölundaledningen knep igen rejält efter matchen angående Mattssons hälsoläge. 

– Status är att han är skadad och inte kunde fullfölja matchen, säger Roger Rönnberg.

Lagkaptenen Joel Lundqvist sa desto mer om själva situationen. 

– Jag tycker det är en helt onödig situation där Lilja sätter en crosschecking på en spelare som är långt ifrån pucken. Det är hög skaderisk på både spelaren och självklart vår målvakt. Jag poängterade det för domarna, och de tyckte att det var en tvåa. Däremot skulle det vara en skada så kan det bli mer. Och bevisligen var det en skada. Så det är klart att jag är besviken på den situationen. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!