”Slopa allsvenskan – lagen dör sotdöden”

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

HÖÖR. Hur mår svensk hockey i allmänhet och allsvenskan i synnerhet?

Det är två frågor som ikonen Mats Lusth vill belysa.

– Jag vill slopa allsvenskan som den ser ut i dag. Lagen dör sotdöden där. Inför en serie i norr och en i söder med totalt 24 lag så sänker vi kostnaderna och fler spelare får bättre utbildningsmiljö, säger  55-åringen.

Det startade med en ledare som förbundsordförande Anders Larsson författade, publicerades på swehockey.se.

"Det finns röster som vill ändra om i seriesystemet och förändra bland annat Hockeyallsvenskan. Några vill gå tillbaka till den gamla modellen med en serie i söder och en i norr och sedan en gemensam serie efter jul. Andra vill se fyra division ett-serier. Hur det blir får vi se. Men nu finns frågan i alla fall på agendan."

”Flesta allsvenska lagen mår inte bra”

Tankar som går i linje med vad Mats Lusth har för analys av serierna under SHL. Lusth har lång erfarenhet från svensk ishockey och har coachat i division 1, allsvenskan och varit assisterande tränare i SHL. Lägg därtill tre SM-guld och 481 SHL-matcher så förstår ni att det inte är en duvunge som kommer med ett förslag.

– SHL har så mycket pengar och deras avtal är så bra. De får lite leva sitt eget liv. Men allsvenskan och hockeyettan har det inte så muntert. Klubbarna i ettan får noll kronor i centralt avtal och motsvarande belopp för de i allsvenskan är tre miljoner kronor. Jag bokade resorna för Malmö när vi låg i allsvenskan och det är oerhört dyrt med alla bortamatcher med flyg och hotell-nätter. De flesta lagen i allsvenskan mår inte bra och som jag förstår det är det inte säkert om klubbarna överlever med nuvarande system om några år, säger Mats Lusth.

Han är i dag tränare för Kristianstad IK i hockeyettan, division 1 Södra. Ett lag som håller en nivå mellan allsvenskan och division 1, just nu, eftersom skillnaderna mellan lagen i ettan är så oerhört stor. 

Hans förslag är att förändra serie-systemet.

Han vill att pamparna tar ansvar för svensk hockey och talang-fabriken som hockeyettan och allsvenskan är.

– Dela in Sverige i en serie i söder och en i norr. Tio eller tolv lag i varje serie. Då minskar resekostnaden och fler spelare får möjligheten att spela hockey på en hyfsad nivå. Jag lovar att de lag som kommer från hockeyettan till de nya serierna kommer göra bra ifrån sig. Titta bara senaste åren när Västervik, Vita Hästen och Pantern etablerat sig. Tror inte Troja gör bort sig den här säsongen.

Foto: Tomas Ros
Mats Lusth.

”Jag vill ha tillbaka kvalserien”

För att det här ska bli en verklighet måste Svenska Ishockeyförbundet, hockeyallsvenskan och hockeyettan vara överens om förändringen.

En stor utmaning.

– Efter jul kan man slå ihop serierna till en topp-serie där de bästa lagen har chans till SHL via en kvalserie. Jag vill ha tillbaka den. Gillar inte bäst av sju matcher.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!