Så formas SHL:s nya ”Players Safety Group”

Publicerad 2024-06-10

Det som var referensgruppen har blivit ”Players Safety Group”.

– Domarledning får fokusera på domarna och utvecklingen men också situationsrummet med sitt, säger SHL:s biträdande sportchef.

Nu blir Christoffer Norgren en av de med ansvar för vad som anmäls till Disciplinnämnden.

– Det är bra att det kan bli en ökad tydlighet. Det kan nog bli en och annan diskussion ändå, säger han.

Följ ämnen

Vad hamnar egentligen på disciplinnämndens bord?

Det är en fråga vars innebörd ska bli ännu tydligare i svensk ishockey från och med nu.

– SHL utvecklar kontinuerligt systemen, så vi vill fortsätta vrida och vända. Det här är ett nästa steg. Vi ska bli mer likriktade med IIHF och NHL och hur de arbetar, säger SHL:s biträdande sportchef till Sportbladet.

SHL har nu bildat ”Players Safety Group” (”PSG”) med den tidigare disciplinnämnden-medlemmen Christoffer Norgren, som har mängder av erfarenhet från spel i hockeyallsvenskan och SHL, i spetsen.

– Det lät som ett bra koncept när jag pratade med Johan Hemlin. Jag satt i Disciplinnämnden i sju år, så det känns bra att jobba vidare med de bitarna, säger Norgren.

Den nya gruppen får enskilt ansvar i det arbetet och låter situationsrummet jobba med matchhändelser i spelet och domarna fokusera på domarnas utveckling.

Christoffer Norgren.

Christoffer Norgrens ord om nya rollen

Blir ökad tydlighet en nyckel?

– Dels tydlighet, men även så att domarledning får fokusera på domarna och utvecklingen men också situationsrummet med sitt. Gemene man ska förstå, inte bara alla i hockeybubblan. Att det ska bli tydligare är tanken, säger Ahlgren-Bloom.

Norgren kommer senast från två år som assisterande tränare i SHL och kan ligan, precis som kollegorna Per Ledin, Peter Andersson och Michael Sundlöv.

– Det finns mycket att säga om det som händer… domarinsatserna är på jättehög nivå. Nu kommer ju domarna få fokusera på sitt, precis som disciplinnämnden där det är allt från högsta nivå till överklagande mot tonåringar. Det här blir annorlunda.

Tanken är att den nya gruppen ska bli lite av ett filter, en grupp personer som jobbar med enbart frågor om vad som kan anmälas till disciplinnämnden.

– Exakt! Det är bra att det kan bli en ökad tydlighet. Det kan nog bli en och annan diskussion ändå, men vi ska kunna vara transparenta och bli bättre hela tiden. Sedan är det svårt att säga exakt hur det kommer bli, säger Norgren.

SHL-basen: ”Inte bara knäppt med fingrarna

Ahlgren Bloom poängterar att referensgruppen gjort ett bra jobb, men att det handlar om att utveckla verksamheten.

– Norgren har också en unik erfarenhet. Han har varit spelare, tränare, ledare och i disciplinnämnden. Vi tror att den här sammansättningen blir ännu lite spets.

Hur har dialogen sett ut med klubbarna och referensgruppen om ändringen?

– Vi jobbar alltid med att försöka utvecklas. Så vi har haft en dialog under lång tid. Vi har pratat med klubbarna om en förändring tidigt under säsongen och beslutet har klubbarna ställt sig bakom, säger Ahlgren-Bloom och avslutar:

– Vi har med sportchefer hela tiden, som i olika arbetsgrupper, så vi använder alltid kunskapen. Så det är ingen förändring där vi bara knäppt med fingrarna efter säsongen.