Mårts order: Gör din variant, Pettersson!

Uppdaterad 2013-05-17 | Publicerad 2013-05-16

Tre Kronor till semi efter straffdrama

Tre Kronor slog ut guldfavoriten Kanada efter ett straffdrama.

Fredrik Petterson blev hjälte efter att ha satt den fjärde straffen – med ett slagskott.

– Jag känner att jag får på en bra pärla, säger matchhjälten.

– Det är ett mirakel, säger Henrik Sedin.

Ishockey-VM
Straffhjälten Fredrik Petterson efter matchen.

Alexander Edler åkte på matchstraff i slutet av den första perioden efter en knätackling på Eric Staal. Tre Kronor fick då spela fem minuter i numerärt underläge. Det resulterade i att Kanada tog ledningen tidigt i den andra perioden.

Men Sverige kom tillbaka och vände kvartsfinalen i den tredje perioden. Tre Kronor, som bara gjort två mål i powerplay hittills under VM, satte 1–1 i just numerärt överläge. Nicklas Danielsson fick pucken på backposition och sköt pucken i mål. Fem minuter senare ökade Danielsson på till 2–1, också det målet i powerplay. Men mindre än minuten senare kom kvitteringen.

Pettersson avgjorde

Martin Thörnberg misslyckades med en rensning och pucken gick till Claude Giroux som satte 2–2 och tog matchen till förlängning.

Tre Kronor spelade bra i förlängningen men lyckades aldrig få pucken i mål. I stället fick kvartsfinalen avgöras på straffar.

Kanada missade sin första, medan Loui Eriksson satte Sveriges iskallt bakom Mike Smith. Kanada satte sin andra, men då missade Henrik Sedin. Jhonas Enroth räddade Kanadas tredje straff och Daniel Sedin fick chansen att avgöra, men svensken missade.

"Sa: "Ta din variant"

Fredrik Pettersson satte Sveriges fjärde med ett slagskott och pressen var på Kanada. Jordan Eberle sköt straffen utanför och Tre Kronor blev därmed klart för semifinal mot Finland.

– Jag har gjort den där straffen tidigare på träningarna och det har fungerat bra så. Jag visste att målvakten går långt in på straffarna. Egentligen hade jag tänkt skjuta till höger, men jag kände att han gled över.

Förbundskaptenen Pär Mårts till TV4:

– Jag sa till Freddan: "ta din variant du har" och det är slagskott och jag är skitnöjd att han lyckades. Jag är glad för svensk hockeys skull och att man får vara med och spela om medaljer på hemmaplan.