Lägger skulden på spelarnas agenter

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

GÖTEBORG. Dagen efter ”avstängningsgate”; Roger Rönnberg erkänner att Frölunda kunde varit tydligare.

Men lägger också delar av skulden på spelarna och deras agenter.

– De har ju de facto skrivit på ett avtal att de ska vara här. Men så ska de helt plötsligt inte vara här, säger Frölunda-tränaren.

Det slog ner som en bomb i går kväll. Enligt uppgifter i GP och GT har fyra av Frölundas juniorspelare valt att tacka nej till A-lagsspel eftersom det skulle göra att de inte får spela collegehockey i Nordamerika senare. Frölundas svar: avstängning.

– Det här är jättebra killar och jag hade verkligen velat spela dem när vi hade så många ordinarie backar borta. Några av de här killarna hade jag hoppats få jobba med i framtiden. Det är tråkigt för oss, samtidigt som jag förstår deras beslut. Att gå collegevägen är en bra utbildning, och det måste vi respektera att det är så, säger Roger Rönnberg.

Men de stängs av…?

– Det handlar egentligen inte om det, jag har sett att tidningarna skriver att vi stänger av och sparkar spelare. Det handlar om att de utbildningsplatser vi har i J20 är förberedande för a-laget. Det är ju vår avbytarbänk. Det är inte något konstigt, för killarna har ju valt den här vägen, så jag tycker det är mindre dramatisk än vad tidningarna gör gällande. Jag vet att det pågår en intern process fortfarande hur man ska handha det här. Det sker en dialog. Vi har skickat många spelare till college genom tiderna och det är en bra utbildning. Men vi måste veta vad som gäller, så att vi inte står tomt på spelare i A-laget.

”Naiv och blåögd”

Men borde inte du som tränare för A-laget ha fått reda på att risken fanns att spelarna inte ville spela i A-laget?

– Nä, risken finns ju hela tiden. Men koll, jag är ju så naiv och blåögd då kanske att jag tror att alla vill spela i Frölundas A-lag, att det är deras högsta dröm i J20-laget. Kanske att vi varit otydliga när vi tar in dem om att när man kliver in hos oss så väljer man proffsvägen.

Hur gör ni nu då, om tre-fyra backar nästa vecka blir sjuka?

– Nu har vi ju lyckligtvis bredd, vi får ta in yngre spelare. Vi är nere på J18-backar som får chansen nu, så det är kul för dem.

Har ni varit tydligare med informationen till dem?

– Det får du ta med junioransvarig. Jag är kanske lite bortskämd med att spelare vill till oss och tycker att Frölunda är bra på att släppa fram unga spelare och hjälpa dem i deras karriärer. Men då måste man ha målet att man vill bli hockeyproffs redan nu. Jag tycker att det är helt odramatiskt. Frölunda är en professionell hockeyförening och vi förbereder spelarna för proffslivet. College, det är amatörer, jobba vidare med skola, jättebra utbildning och jag har full respekt för dem som väljer det. Men jag tror inte att man kan få både och som spelare. Du måste välja väg och de som väljer att gå vår väg kommer vi att ta hand om, som vi har gjort under alla år. De här killarna har tagit ett beslut och står ju för det, och det kommer att bli jättebra för dem.

Vill se bättre kommunikation

Samtidigt är det ett stort beslut att ta när man är 15–16 år. Kan du se deras problem?

– De har inga problem, de har bara möjligheter. De omges av väldigt goda rådgivare som haft spelare innan. Vi behöver säkert kommunicera mer, men jag tycker att föreningen får väldigt mycket skit. Det är fler parter här.

Den stora bilden då, varför är det så farligt att tjäna lite pengar innan man börjar på college?

– De har ju jättestrikta regler i Nordamerika, bra och sunda regler, att det är skola först. De är amatörer och ska inte tjäna en spänn på sin hockey och man ska inte komma från proffslivet utan man ska välja den akademiska vägen. Det är två vägar att gå, och jag tycker att bägge är bra. Men jag tror att alla parter, spelare och agenter, behöver kommunicera att ”min klient vill göra det här”. För då blir det väldigt odramatiskt, i stället för att det ska bubbla upp mitt under säsongen. Vi kan göra saker bättre, vi är ödmjuka. Men jag tycker att klubben får lite för mycket skit här. Det kan kommuniceras mer från den andra änden också, för det är synd om de här killarna, de hamnar i kläm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!