Supertavlan avgjorde toppmötet för HV71

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-09

Nilstorph stor syndabock

Färjestad hade kvitterat och eldades på av hemmapubliken.

Då styrde Cristopher Nihlstorp in Kris Beechs lösa puck till 1-2 mellan sina egna ben och bjöd HV71 på kommandot i toppmötet.

Efter målet orkade aldrig FBK resa sig utan föll med 1-4.

– Jag försökte bara att skjuta förbi första killen, säger Kris Beech till Canal Plus.

HV71

Martin Thörnberg öppnade målskyttet för HV71 bara sekunder innan den första pausvilan men Mikael Johansson kvitterade bara 2:45 in på andra perioden. Det var början på tre märkliga minuter som avgjorde hela matchen.

Tände publiken

Kvitteringen tände hemmapubliken och det kändes som Färjestad var på väg in i matchen igen. Men det höll bara i 45 sekunder.

Då kastade Kris Beech iväg ett löst skott ner mot Färjestads mål. Målvakten Cristopher Nihlstorp, som inte var skymd, lyckades då styra in pucken mellan sina egna ben.

– Jag försökte bara att skjuta förbi första killen. Sedan gick den förbi målvakten också, säger Beech.

Det var ett viktigt mål.

– Ja, det var ledningsmålet. Det kanske inte var så snyggt men jag tar alla mål jag kan få.

Drygt två minuter efter ledningsmålet stängde HV71 matchen helt. FBK-talangen Oscar Klefbom gick bort sig när Mikko Luoma slog en drömpassning från bakom det egna målet till en fri Kamil Piros. Tjecken tackade för passningen och placerade kyligt in 3-1.

Missade mål vid avgörandet

Piros avslutade sedan målskyttet när han fastställde 4-1 genom att missa målet. Färjestad hade tagit ut målvakten när Piros blev fri och bara skulle lägga in pucken. Tjecken hakades då upp och domaren dömde mål, trots att pucken gick utanför. Helt korrekt efter en regel som stipulerar att så ska göras vid en straffförseelse om målvakten tagits ut och det är mindre än två minuter kvar av matchen.

HV71 var det bättre laget efter Nilstorphs tavla och visade styrka inför kommande möten med Färjestad. Något många alltså tror kan bli en SM-final.