PEKING. Finland är i OS-final i hockey efter 2-0 mot Slovakien.

Men det blev en rysare och ett drama ända till sista målet kom i tom kasse.

Slovakiens 70-årige coach Craig Ramsay överraskade med en ny toppkedja med Marek Hrivik, Peter Cehlarik och 17-åriga underbarnet Juarj Slafkovsky.

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen drog ett extra djupt andetag där i båset, så fort den slovakiska förstakedjan var på isen.

De tog kommandot i stort sett varje byte.

Det var först när 2-0 kom med 39 sekunder kvar som finländarna kunde andas ut.

Slovakien som alla såg som en drömmotståndare för Finland i semifinalen.

Finländarna vann lekande lätt med 6-2 i gruppspelet och hade inte förlorat mot slovakerna sedan 2004.

Men det hade lätt kunnat bli en mardröm den här gången, om Slovakien fått hål på en storspelande Harri Säteri i finländarnas mål.

Den nykomponerade kedjan med Marek Hrivik, Peter Cehlarik och OS-sensationen Juraj Slafkovsky skapade massor av lägen och det skulle inte förvåna om inte slovakernas 17-åring tar en plats i OS-turneringen All Star Team till slut.

Nyblivne leksingen Hrivik hade jättechans i början av andra perioden, då han blev frispelad av Slafkovsky, drog Säteri, men slog pucken i utsidan av stolpen.

Den kanske bästa av många målchanser.

Ett smart drag av slovakiske förbundskaptenen Craig Ramsay, som satsade på en femma som skulle producera framåt och resten som skulle spela 0-0.

Det var nära att det hade gått hem.

Nu blev Sakari Manninens 1-0 efter 15.58 i första perioden helt matchavgörande.

Han tog tillvara returen efter en egen styrning framför mål och kunde peta pucken under Patrik Rybars högra benskydd.

Finland hade svårt att ta tillvara de chanser de fick, speciellt när de fick spela fem mot tre i över en minut i andra perioden.

Men de försvarade sig bra, som alltid, även om det krävdes fler icingpuckar än i någon annan match tidigare i OS.

Och det där enda målet räckte för Finland att tvinga Ramsay att plocka ut målvakten i slutet.

Mot USA gav det 2-2 och seger på straffar.

Mot Finland slog det åt andra hållet.

Och finländarna är i OS-final för andra gången i landets historia.

Den första var OS-finalen mot Sverige i Turin 2006, där svenskarna vann efter Nicklas Lidström sagolika träff från blå till 3-2 i början av tredje perioden och Henrik Lundqvists fantomräddning med sekunder kvar och Olli Jokinen fick ett drömläge att kvittera.

Finländarna har i och för sig tagit två OS-silver genom tiderna, men det första kom i Calgary 1988 då turneringen fortfarande avgjordes via gruppspel.