Kalla fakta efter prestigemötet (3-0) mellan Brynäs och Leksand.

Förutsättningarna var enkla inför den näst sista omgången i kvalserien.

Vinnaren mellan Brynäs och Leksand i prestigemötet skulle fortfarande ha en chans att nå en elitserieplats.

Det blev Brynäs som vann med 3-0 efter en jämn och tät match.

”Gjorde nästan ont i händerna”

Efter en mållös och nervig förstaperiod gjorde Daniel Widing viktiga 1-0 för Brynäs ett par minuter in i andra. Målet kom i powerplay och på ett stenhårt pass från Mikael Lind.

– Passningen var så hård att det nästan gjorde ont i händerna. Den var perfekt och jag lyckades få in den, säger målskytten till Radiosporten.

Med sekunder kvar av andra perioden fick Daniel Hermansson ett utmärkt läge att sätta 2-0 men Ed Belfour, som återigen fått förtroendet i kassen efter petningen senast, gjorde en makalös räddning.

I den sista perioden skapade Leksand ett par riktigt giftiga kvitteringschanser men dala-laget fick inte in pucken bakom en storspelande Jacob Markström.

Jan Houkko hade bland annat ett skott i stolpen.

Men i stället för en kvittering kunde Andreas Dackell punktera matchen med sitt 2-0-mål i öppen kasse när Leksand chansade och plockade ut Belfour.

Mikael Lind fastställde sen slutresultatet till 3-0 – också det med en puck i tom bur.

Jätteläge att fixa en plats i elitserien

Och hastigt och lustigt har Brynäs, som nästan varit uträknade, tagit över serieledningen i kvalserien och skaffat sig ett gyllene läge att ta en av elitserieplatserna.

– Underbart, helt underbart, säger Dackell till Radiosporten.

– Spelet var inte det bästa men det viktigaste var att vi fick tre poäng med oss.

Brynäs möter redan avsågade Västerås borta i sista omgången på torsdag.

Leksand däremot är borta från toppfajten och får spela vidare i allsvenskan även nästa säsong.

Tomas Jonsson, assisterande tränare i Leksand, visade kanske mest frustration i Leksands-läget och visade ut från båset i den sista perioden med en en game misconduct.