Matchfakta 12/11

Leksand-AIK 2-0

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

(0–0, 1–0, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (2.58) Juha Lind (Morten Green, Mikael Karlberg) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–0 (19.48) Roman Vopat (Gabriel Karlsson, Juha Lind) mål i tom kasse.

Skott: 26–19 (4–6, 13–9, 9–4).

Utv, Leksand: 7x2, 1x10. AIK: 8x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 4550.

Ed Belfour släppte som bekant in det allra första skottet han fick emot sig i Leksandströjan.

Det var mot Sundsvall och efter det spikade NHL-legendaren igen kassen i resten av matchen och även i mötet med Nybro därpå.

Mot AIK fortsatte Belfour att spela stabilt.

Supermålvakten höll återigen igen nollan och motade ikväll 19 skott.

Det betyder att Ed Belfour täppt igen målet i 19 minuter (debutperioden) och åtta raka perioder.

Två nollor. Ett insläppt mål. På tre matcher.

42-åringen har redan visat att han fortfarande är en toppmålvakt.

– Han räddade oss i första perioden och gjorde även några bra räddningar i andra, säger Leksands tränare Tomas Kempe till falukuriren.se.

Hemmalaget tog ledningen i mittperioden när veteranen David Engblom fick sätta sig på utvisningsbänken. Danske Morten Green spelade fram Juha Lind som stänkte in ledningsmålet.

AIK tog ut målvakten Jimmy Danielsson i slutet av tredje perioden och Roman Vopat avgjorde tillställningen.

Men givetvis var detta ”Örnens” afton.

Tomas Kempe:

– Det kändes ringrostigt och det var bara vissa delar av tredje perioden som var bra.

Nybro-Bofors 2-3

(1–2, 0–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (17.42) Andreas Elofsson (Jarno Honkonen) spel fyra mot fem, 1–1 (18.20) Martin Johansson (Mattias Karlsson, Björn Östlund) spel fem mot tre, 1–2 (19.41) Johan Bülow (André Hult, Björn Östlund) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–3 (14.57) André Hult (Johan Bülow, Peter Messa).

Tredje perioden: 2–3 (14.44) Erik Belin (Marcus Olsson, Weston Tardy) spel fem mot fyra.

Skott: 31–23 (11–9, 6–8, 14–6).

Utv, Nybro: 6x2, 1 Matchstraff. Bofors: 7x2.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1159.

Två lag som kämpar för att fortsätta undvikandet av bottenregionen.

Nybro fick en fin start och Andreas Elofsson gjorde 1–0 i spel fyra mot fem efter en snabb kontring.

Utvisningarna fortsatte att ha en avgörande roll.

Bofors vände sedan siffrorna om än sent i perioden.

I spel fem mot tre kvitterade lånet från Färjestad, Martin Johansson, efter att petat in en retur som före detta Boforsmålvakten Henrik Tojkander inte kunde hålla (18.20).

När klockan stod på 19.41 slog Johan Bülow till i spel fem mot fyra.

– Jag tycker att vi hade bra kontroll på händelserna. Visst hettade det till när Nybro fick 1.24 i spel fem mot tre men vi klarade av det på ett bra sätt. Vi kom sedan igen mycket bra efter Nybros ledningsmål och lät oss inte nedslås av det snöpliga målet, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Karlskogalaget var sedan hela tiden ett steg före.

1–3 gjorde André Hult i den andra perioden.

Trots att Nybro reducerade fem minuter före slutsignalen kom de inte närmare.

Bofors målvakt Micael Andersson räddade laget flera gånger och var en bidragande faktor till segern.

– Vi är förstås väldigt glada att vi kunde fixa tre poäng i den här svåra bortamatchen, säger Bofors tränare Niklas Czarnecki till nwt.se.

Sundsvall-Almtuna 0-0

Skott: 35–24 (10–9, 7–8, 15–4, 3–3).

Utv, Sundsvall: 6x2, 1x10. Almtuna: 4x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 632.

Leif Boork fick en mardrömsstart som tränare för Almtuna när AIK enkelt vann på Hovet senast.

Ikväll var laget bäddat för revansch i mötet med Sundsvall. Lagen som inför matchen låg på 15:e (Sundsvall) och 16:e (Almtuna) plats i tabellen var en seger närmare ett måste för båda lagen.

Framför allt Uppsala-laget som bara hade tre poäng ner till nästjumbon Nyköping.

Lagen fick dock dela på potten i en mållös tillställning där Sundsvall var närmast en seger.

Spelmässigt var försvaret ett snäpp bättre än senast, men framåt var det inte lika bra.

– Vi har jobbat en del med försvarsspelet efter matchen mot AIK och jag tycker att vi gjorde en bra insats. Vi måste börja någonstans och då är det naturligt att prioritera försvarsspelet, säger Almtunas tränare Leif Boork till unt.se.

Borås-Björklöven 1-2

(1–0, 0–2, 0–0)

Första perioden: 1–0 (18.29) Mikael Hultqvist (Elias Fälth, Joakim Andersson).

Andra perioden: 1–1 (6.07) Mikael Lidhammar (Magnus Gästrin), 1–2 (15.28) Daniel Olofsson (Erik Lindberg, Urban Omark) spel fem mot fyra.

Skott: 37–34 (15–11, 11–14, 11–9).

Utv, Borås: 7x2, 1x10. Björklöven: 9x2, 1x10.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1928.

Viktigt mittenmöte i kampen om den sjunde play off-platsen.

Det blev en målsnål tillställning där Umeålaget drog det längsta strået.

Båda Gustaf Wesslau i Borås-målet och ”Lövens” keeper Tobias Lundström spelade bra och motade över 30 skott vardera.

Hemmalaget tog ledningen sent i den första perioden. Elias Fälth spelade fram Mikael Hultqvist som rakade in 1–0.

Matchen bjöds på en hel del utvisningar men Mikael Lidhammers kvittering 6.07 in på mittperioden kom i spel fem mot fem.

Matchen skulle avgöras i power play.

Erik Lindberg svarade för förarbetet och Daniel Olofsson för målet som betydde 1–2 i andra periodens slutminuter.

Borås skrapade fram chanser i slutperioden men fick inte in någon kvittering.

Björklöven klättrar upp på en femteplats.

Nyköpings-Rögle 4-3 e förl

(0–2, 1–1, 2–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (4.04) Christofer Löfberg (Martin Johansson) , 0–2 (6.51) Christofer Löfberg (Stefan Erkgärds, Jakob Johansson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (2.56) Fredrik Håkansson (Jussi Heikkinen, Niklas Fogström) spel fem mot fyra, 1–3 (3.26) Mikael Gath (Jakob Johansson).

Tredje perioden: 2–3 (1.33) Niklas Olausson (Knut–Henrik Spets, Martin Holst) spel fyra mot fem, 3–3 (17.06) Jimmie Kraft (Fredrik Håkansson, Jussi Heikkinen).

Fjärde perioden: 4–3 (0:52) Jimmie Kraft (Nicolas Besch, Jörgen Rickmo).

Skott: 39–29 (12–10, 14–11, 11–8, 2–0).

Utv, Nyköping: 9x2, 1x5, 1 Matchstraff. Rögle: 9x2.

Domare: Yosef El–Natour, Stockholm.

Publik: 1051.

Nyköpings Jimme Kraft blev stor matchvinnare när han med två fullträffar sänkte serietvåan Rögle.

Ängelholmslaget hade inför matchen med nästjumbon Nyköping endast en förlust, precis som serieledarna Leksand.

Men i kvällens bortamötet blev det förlust.

Hemmalaget spelade bra men hade en jobbig start på matchen.

Cristofer Löfberg gav Rögle ledningen efter 4.04.

Drygt två minuter senare utökade samme Löfberg till 0–2.

Tvåmåls-ledning i paus. Men det var betydligt jämnare spelmässigt.

Fredrik Håkansson tog Nyköping tillbaka i matchen när han tidigt i mittakten reducerade till 1–2 i spel fem mot fyra.

Glädjen blev dock kortvarig och bara 30 sekunder senare slog Mikael Gath in 1–3, som också var resultatet inför tredje perioden.

Där hände något.

Niklas Olausson, lånet från Linköping, slog in reduceringen i numerärt underläge.

Slutperioden blev sedan sönderblåst av utvisningar. Men kvitteringen skulle komma.

Nicolas Besch blev utvisad efter 16.29 och i samma veva plockade laget ut målvakten Martin Holst och spelade fem mot fem.

Det gav resultat. Klockan stod på 17.06 när Jimmie Kraft dundrade in kvitteringen bakom Rögles målvakt Christopher Nihlstorp.

52 sekunder in i förlängningen slog han till igen och ordnade segern.

Imponerande insats av Nyköping.

Växjö–Malmö 1-4

(0–1, 1–1, 0–2)

Första perioden: 0–1 (15.09) Marcus Paulsson (Martin Samuelsson, Calle Steen).

Andra perioden: 1–1 (6.18) Sebastian Lauritzen, 1–2 (10.50) Calle Steen (Carl Söderberg, Fredrik Eriksson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–3 (19.17) Antti Bruun (Calle Steen, Daniel Casselståhl) mål i tom kasse, 1–4 (19.44) Mikko Eloranta (Mikael Wahlberg, Ville Nieminen).

Skott: 24–27 (6–10, 6–8, 12–9).

Utv, Växjö: 4x2. Malmö: 8x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 2688.

I premiärmatchen kvitterade Växjö mot Malmö blott en sekund från slutsignalen.

Inför matchen sa Malmös tränare Bobo Simensen att laget är revanschsuget efter den kallduschen.

Och det började bra för Malmö som kopplade greppet om taktpinnen i den första perioden.

Marcus Paulsson slog in ledningsmålet när matchklockan stod på 15.09 – periodens enda.

I den andra perioden kvitterade Växjös Sebastian Lauritzen på straff och hemmalaget fick luft under vingarna, men trots det tog Malmö återigen ledningen.

Klockan stod på 10.50 när Calle Steen fick in pucken bakom Växjömålvakten Tuomo Karjalainen.

Både Växjö och Malmö hade en varsin vass möjlighet i slutsekunderna men 1–2 stod sig perioden ut.

Hemmalaget saknade inte chanser i den tredje perioden, men laget fick inte in någon mer puck.

Det var Malmö som i matchens slutminut gjorde två mål.

1–3 i spel fem mot sex svarade debutanten Antti Bruun för, och 16 sekunder från slutet fick även Mikko Eloranta vara med i målprotokollet.

Malmö har trots segern tappat fästet något från toppen av tabellen och ligger hela elva poäng efter serieledarna Leksand.

Efter kvällens seger mot Växjö på bortais ligger skånelaget på en delad tredjeplats med Västerås på den sista kvalserieplatsen.

Västerås–Hammarby 4-1

(1–0, 2–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (18.58) Henrik Nordfeldt (Jonas Leetma).

Andra perioden: 1–1 (7.00) Vilhelm Söderlind (Niklas Ekberg) spel fyra mot fem, 2–1 (8.21) Richard Gynge (Patrik Berglund), 3–1 (19.34) Sebastian Meijer (Stefan Hellkvist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–1 (1.16) Andreas Lindh (Stefan Hellkvist, Sebastian Meijer) spel fem mot fyra.

Skott: 45–19 (15–6, 19–7, 11–6).

Utv, Västerås: 9x2. Hammarby: 10x2, 1x10.

Domare: Christer Lärking, Solna.

Publik: 2251.

Johan Tornberg var tillbaka i Västerås-båset efter sin sjukskrivning. Och han fick en fin start i comebacken, även om laget hade svårt att sätta dit målchanserna i första perioden.

Hammarby lyckades hålla tätt nästan hela vägen till pausvilan. Då, efter 18.58, drog Henrik Nordfeldt till med ett dragskott strax innanför blå som letade sig in bakom målvakten Carl-Johan Klint.

Hemmalaget hade 15–6 i skott och ledningen var rättvis.

I den andra perioden kvitterade Bajen efter sju minuter genom Vilhelm Söderlund som helt frispelad satte pucken i nät bakom Västeråsmålvakten Johan Thalberg.

Dessförinnan brände Västeråsynglingen Mikael Backlund ett kanonläge, men trots öppet mål missade lyckades han missa.

Hemmalaget replikerade ändå snabbt och dryga minuten efter Hammarbys mål slog Richard Gynge in sitt första mål i VIK-tröjan.

VIK fortsatte trumma på och utökningen kom först efter 19.34 så Sebastian Meijer tryckte in 3–1.

Matchen slutade 4–1 och det var helt i sin ordning.

Stefan ”Loppan” Hellkvist slog in lagets sista fullträff tidigt i den tredje perioden.

– I det stora hela tycker jag att vi vinner rättvist. Första tio minuterna tyckte jag att det märktes att vi inte spelat match på ett tag. Det var ringrostigt innan vi kom igång säger Västerås assisterande tränar Lasse Ivarsson till vlt.se.

Västerås är fortsatt trea efter Leksand och Rögle.

Oskarshamn–Huddinge 4–2

(0–1, 1–0, 3–1)

Första perioden: 0–1 (11.01) Tony Lagerström (Martin Sandgärde) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (10.00) Ola Svanberg (Eetu Qvist, Jimmie Svensson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (7.51) Alexander Johansson (Patrik Rönnqvist, Mattias Nilsson) spel fem mot fyra, 3–1 (13.41) Mattias Nilsson (Patrik Rönnqvist) spel fem mot fyra, 3–2 (16.54) Fredrik Börjesson (Tony Lagerström, Daniel Karlunden) spel fem mot fyra, 4–2 (18.56) Lukas Eriksson (Mattias Nilsson) mål i tom kasse.

Skott: 35–24 (9–6, 13–12, 13–6).

Utv, Oskarshamn: 6x2. Huddinge: 6x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.

Publik: 2957.

Mittenlaget Oskarshamn har bara fem poäng upp till en femteplats.

Huddinge ligger något värre till. Trea från slutet och behöver alla poäng de kan få.

I kvällens match tillkom fem av sex mål i spel fem mot fyra.

I den första perioden slog Tony Lagerström in 0–1 i power play. Så långt såg det bra ut.

Huddinge ledde i paus och målvakten Pontus Sjögren spelade stabilt.

Men i den andra perioden kvitterade Oskarshamn i spel fem mot fyra genom Ola Svanberg.

Istället var det nu Oskarshamns målvakt Markus Svensson som spelade bra i målet.

7.51 in på den tredje perioden slog Alexander Johansson in 2–1 efter framspelning av Patrik Rönnqvist.

Och när matchuret stod på 13.41 svarade Rönnqvist för en ny assist när Mattias Nilsson dundrade in 3–1.

Även om Fredrik Börjesson lyckades förvalta en chans och peta in reduceringen i slutskedet så räckte det inte till en kvittering.

Oskarshamn var strået vassare framför mål.

Det enda målet som inte gjordes i spel fem mot fyra var matchens sista fullträff signerad Lukas Eriksson som rakade in pucken i tom bur då Huddinge plockat ut målvakten.