”Matchen jag spelade som knatte hemma i Örebro”

Carl Gunnarsson inför game 7 i Stanley Cup-finalen

Av: Per Bjurman

Publicerad:

HOCKEY

BOSTON. De 40 unga män som i natt radar upp sig på isen i TD Garden för hockeyns ultimata tungviktsduell vet precis vad som gäller. 

Samtliga har redan avgjort otaliga Game 7 – som barn.

– Ja, det var precis den här matchen jag spelade på gatan hemma i Örebro som knatte och jag avgjorde alltid, säger exempelvis svenske St. Louis-backen Carl Gunnarsson med ett lyckligt leende klistrat rakt i slutspelsskägget när vi träffar honom inför karriärens överlägset största ögonblick.

Game 7 i Stanley Cup-finalen…

Det är ord som får det att rysa av förväntan och välbehag även i oss som bara ska titta. 

För spelarna som själva ska utkämpa den klassiska holmgången i Boston i natt väcker de drömmar till liv som sjudit i dem sedan se  var små barn.

Svenskarna i Boston Bruins och St. Louis Blues utgör inga undantag.

– Ja du, svarar exempel Marcus Johansson på frågan hur han tror det kommer kännas i natt, jag kan knappt föreställa mig det. Detta är verkligen något man drömt om sedan man var liten. Det blir inte större än så här.

Nära karriärens höjdpunkt

Alex Steen – veteranen som spelat fjorton säsonger i NHL för att komma till den här punkten – uttrycker sig på ungefär samma sätt.

– Det största drömmen jag hade som barn var absolut Game 7 i Stanley Cup-finalen. Det är en otrolig möjlighet vi har framför oss nu.

Precis alla på isen har också avgjort hundratals, om inte tusentals, varianter av just den här matchen – när de som knattar gjorde upp med polarna på dåligt upplysta uterinkar och garageuppfarter.

Carl Gunnarsson
Foto: TT
Carl Gunnarsson

– Ja, det var ju alltid den här matchen jag spelade på gatan hemma i Örebro. Vi låtsades att det var Game 7, berättar Carl Gunnarsson.

– Och självfallet avgjorde jag alla matcher (brett leende).

Matchen som alla vill vinna

Det gjorde nioårige Oskar Sundqvist hemma i Boden också – tror han.

– Jag minns inte riktigt, men förmodligen var det så. Game 7 är ju drömmen, det är alltid den här matchen man velat vinna.

Nu kan det hända – på riktigt.

– Det är en chans man antagligen bara får en gång i livet. Det är bara att gå ut och ta den, menar Gunnarsson.

Precis som hemma på landhockeyplanen för 25 år sedan…

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!