Fräckis av Kuznetsov avgjorde för Capitals

Publicerad 2015-12-13

"Kan dra några kaniner ur sin hatt"

Han är redan Washingtons bäste poängplockare – före både Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström.

Och i natt gjorde Evgeny Kuznetsov ett av säsongens fräckaste och snyggaste mål när "Caps" tog en tung 2–1-seger borta mot Tampa Bay.

– Han kan dra några kaniner ur sin hatt, säger coachen Barry Trotz med ett leende.

Kuznetsov upplever sitt verkliga genombrott i världens bästa hockeyliga just nu.

Visst glänste den 23-årige ryssen även förra säsongen – framför allt under Stanley Cup-slutspelet.

Men hittills i höst har han gjort 28 poäng (på lika många matcher) fördelat på 9 mål och 19 assist och är lagets bäste poänggörare före Alex Ovechkin (25) och Nicklas Bäckström (24).

Lurade Bishop i målet

Säsongens nionde mål – i nattens bortamatch mot Tampa Bay – var en riktig läckerbit.

Kuznetsov forecheckade och fick tag på pucken mitt i offensiv zon, hade den på backhandsidan av bladet, drog mot höger, passerade en slängades Ryan Callahan, gled förbi en flängandes Jason Garrison, drog in bakom förlängda mållinjen och såg ut att vara på väg runt kassen.

Men icke.

Precis när Tampa-målvakten Ben Bishop lämnade närmaste stolpen för att ta sig till andra sidan la Kuznetzov upp pucken på rätt sida av bladet, drog in den framför mål igen och lät den glida in mellan stolpen och Bishops benskydd. Tampa-profilen var bortgjord, och såg ut att vara halvvägs upp på läktaren för att köpa korv.…

Framför målet stod kedjekompisen Marcus Johansson och såg showen.

– Han kan dra några kaniner ur sin hatt. Det där var ytterligare en av hans höjdpunkter. Han gör så många bra saker med klubban, det är ganska otroligt, sa den leende Capitals-coachen Barry Trotz till den samlande mediakåren efteråt.

Kuznetsovs kasse innebar 2–0 och resten skötte målvakten Braden Holtby som räddade 35 av de 36 skotten och gav laget den åttonde segern på de tio senaste matcherna.

Ny skada för Tampa

Extra bittert för Tampa Bay var att ytterligare en länk i "trillingkedjan" skadade sig – igen.

Ondrej Palat, som gjorde comeback bara för ett par dagar sedan efter en fotskada, tvingades haltande lämna isen redan i den första perioden.

Sedan tidigare är Tyler Johnson borta på grund av skada. Just nu är enbart tredjelänken Nikita Kucherov från fjolårets succékedja frisk nog att spela.

Kucherov gjorde också Tampas tröstmål i den tredje perioden – hans elfte för säsongen – assisterad av Anton Strålman.

Se Kuznetsovs läckra mål här (extern länk)

Tungt för Karlsson

Den prestigefyllda matchen i Kanada mellan Montreal och Ottawa var i praktiken slut i början av den andra perioden.

Då satte Jeff Petry 3–0 för Canadiens efter att Brian Flynn och Max Pacioretty gjort varsitt mål i den första perioden.

Senators lagkapten Erik Karlsson hade en tung kväll och var inne på samtliga baklängesmål. Han var även inne på Jean-Gabriel Pageaus tröstmål till 1–3 och slutade på -2.

Lagkaptenen Gabriel Landeskog missade sin andra raka match på grund av en ryggskada. Trots det lyckades Colorado vinna borta mot Nashville.

Carl Söderberg sköt ett backhandskott som räddades och norrmannen Andreas Martinsens slog in returen på volley till avslutande 3–2.

– Han åkte skridskor denna morgon. Han mår bättre och det finns en bra chans att han spelar på söndag mot St Louis, sa coachen Patrick Roy angående Landeskog.

Målfarliga Dallas nollat

Apropå fina segrar.

St Louis Blues slog NHL-ettan Dallas Stars hemma med 3–0.

Alexander Steen assisterade till David Backes 1–0 och sedan satte Vladimir Tarasenko och Ryan Reaves tvåan och trean i den sista perioden.

En extra stjärna till målvakten Jake Allen som räddade 26 skott och höll nollan (säsongens fjärde) mot ligans målfarligaste lag.

NY Islanders Kyle Okposo hade en fin natt.

Han avgjorde bortamatchen mot Columbus i förlängningen genom att göra 3–2-målet. Tidigare hade Okposo även gjort 1–0 och assisterat till 2–1.

Columbus Boone Jenner hade en 3–2-puck inne med 48 sekunder kvar av den tredje perioden, men efter flera minuters videogranskning dömdes det bort för spark.

Svenskt målvaktsmöte

Buffalos Ryan O'Reilly jubilerade och gjorde karriärens 100:e NHL-mål.

Det gav Sabres en 2–1-seger mot Los Angeles Kings efter förlängning.

Båda lagen hade svenskt i målet. Buffalos Linus Ullmark räddade 20 skott och LA:s Jhonas Enroth 28.