Tre Kronor tappade Karjala Cup-segern i tredje perioden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-14

Finland vände och tog hem alltihop

Sverige hade Karjala Cup-segern i en ask.

Men fyra finska mål i den sista perioden och våra grannar i öst kammade hem turneringsvinsten.

– Vi får betala för vår orutin, säger förbundskaptenen Pär Mårts till SVT efter matchen.

Det var precis så prestigefyllt som det brukar vara när Sverige möter Finland.

Tre Kronor hade förutsättningarna på sin sida. Så länge inte Finland vann med två mål eller mer skulle turneringssegern säkras.

Det började med fysiskt spel men inga mål. Första perioden blev mållös.

”Het eller vad?”

Men Karjala Cups svenska målkung Robert Nilsson skulle återigen kliva fram.

11.41 in på den andra perioden drog han till en riktig kanon efter att ha blivit serverad pucken av Björn Melin. Därmed gjorde han sitt fjärde mål för turneringen.

– Är han het eller vad? säger SVT-experten Mikael Rehnberg.

Daniel Larsson storspelade i det svenska målet och Tre Kronor fortsatte att spela starkt i boxplay, som de gjort hela turneringen.

Snabba finska mål

Till den tredje perioden hade Tre Kronor 1–0-ledningen men halvvägs in på perioden spräckte Finland Sveriges boxplay-nolla. Pasi Puistola skickade in pucken i mål och blev därmed först i turneringen med att göra mål i svenskt boxplay.

Och Finland fick mersmak samtidigt som Tre Kronor blev övermodiga. Janne Niskala vräkte in 2–1 med åtta minuter kvar att spela.

I det läget var Tre Kronor fortfarande turneringssegrare. Men ytterligare ett finskt mål och Finland skulle spräcka det.

Punkterade matchen i öppet mål

Och målet kom. En skymd Daniel Larsson kunde inte rädda skottet från Jarrko Immonen som smet in mellan hans axel och första stolpen.

2.24 tog förbundskapten Pär Mårts time out och Daniel Larsson plockades ur buren. Tre Kronor behövde ett mål för att ta tillbaka turneringssegern.

Men i öppet mål satte Finland 4–1 och matchen var punkterad och Finland vann Karjala Cup med bäst målskillnad.

– Vi spelade hyfsat i dag men det räckte inte till, konstaterar målskytten Robert Nilsson efter matchen.

– På slutet får vi betala för vår orutin. Dribblade vid blå. Vinner få tekningar och få närkamper. Det märktes att det var tio debutanter på isen, säger en besviken Pär Mårts till SVT.