Småkronorna slog Kanada i natt

Publicerad 2011-12-24

Styrkebesked efter målexplosion

Bara dagar återstår inför starten av JVM i Kanada.

I natt visade de svenska Småkronorna att de blir att räkna med när värdnationen besegrades med 5-3 - efter en målexplosion i slutet av första perioden.

– Vi vet att vi kan spela ett snäpp bättre, säger backen Jonas Brodin.

På annandagen är det dags.

Småkronorna går in i junior-VM i Calgary där Lettland står för motståndet.

Tio dagar senare, 5 januari, spelas finalen. Förhoppningen är att Sverige, som i fjol snöpligt föll mot Ryssland i semifinalen efter straffdrama, ska stå på ena sidan av isen då.

I nattens genrep mot Kanada visade de att det inte alls är någon omöjlighet.

Hemmalaget tog visserligen ledningen i mitten av den första perioden i Edmonton Oilers hemmaarena Rexall Place, men på drygt två minuter förändrades allt.

Två mål av Zibanejad

Innan perioden var över hade Rickard Rakell, Victor Rask och Mika Zibanejad tryckt in varsitt mål och i praktiken avgjort matchen.

Blågult ökade sedan på till 4-1 i början av den andra perioden innan Kanada bytte målvakt.

− Vi gjorde en väldigt bra första period och spelad hockey i ett högt tempo. I andra och tredje perioden blev vi tillbakapressade av Kanada. Då var det storspel i målet av Johan Gustafsson som i mycket hög utsträckning hjälpte oss till segern, säger Sveriges huvudcoach Roger Rönnberg till swehockey.se.

Kanadensarna reducerade visserligen två gånger om, innan Zibanejad slog spiken i kistan med sitt  5-3 i öppen kasse.

Trots förlusten var det inte allt för dystra miner i hemmalägret efteråt.

– Jag tycker att vi gjorde en hel del bra saker, men vi gick ned oss under tio minuter i första och det straffade oss verkligen, säger förbundskaptenen Don Hay till Edmonton Sun.

Hemmaforwarden Brendan Gallagher är inne på samma linje och tycks, trots förlusten, inte vara allt för imponerad av de svenska spelarna.

– Vi blev inte överraskade av någonting, det var misstagen som straffade oss, säger han.

Kanada-Sverige 3-5

(1-3, 1-1, 1-1)

Första perioden:  1-0 Mark Stone assist Jaden Schwartz och Freddie Hamilton, 1-1 Rickard Rakell assist William Karlsson, 1-2 Victor Rask assist Erik Thorell och Filip Forsberg, 1-3 Mika Zibanejad assist William Karlsson.

Andra perioden: 1-4 Johan Larsson assist John Klingberg och Ludvig Rensfeldt, 2-4 Brendan Gallagher assist Brandon Gormley och Ryan Murray.

Tredje perioden:  3-4 Jaden Schwartz assist Brendan Gallagher, 3-5 Mika Zibanejad assist Joakim Nordström .

Skott: 32-28

Utvisningar: Kanada 5x2 min. Sverige  5x2, 1x10 min.