Publicerad 2016-05-21

Mikael Granlunds drömmål mot Ryssland 2011

MOSKVA. Det är den repris ryssarna fruktar mest.

Finländaren Mikael Granlunds klassiska YouTube-klassiker som avgjorde VM-semifinalen i Slovakien 2011.

Ett Zorro-mål som blev frimärke och Finlands motsvarighet till Foppas straffmål i Lillehammer 1994.

Nu står samme Mikael Granlund i mixade zonen inför semifinalen mot Ryssland och får svara på den fråga han fått mest.

Kan det hända igen?

– Det är fem år sedan och jag har nästan glömt bort det. Men vi får se vad som händer, säger han själv.

Det är en blygsam Granlund som står där, men målet han gjorde är ett av de mest klassiska i finländsk hockeyhistoria. Och precis som Foppas straffmål i Lillehammer blev det ett frimärke i hemlandet.

– Jag är ingen frimärkssamlare, men jag har väl några i någon byrålåda därhemma någonstans, säger Granlund.

– Men det här är en ny match och nya möjligheter. Ryssland har ett fantastiskt lag här och det kommer bli en oerhört tuff match.

Sållan skådat konstnummer

Ett sällan skådat konstmål

Men den där gången i Slovakien 2011 blev hans konstmål helt avgörande i en match som stod och vägde.

Det var 5.13 in i andra perioden som Granlund lyfte upp pucken på klubbladet bakom mål och svingade sedan klubban bakvägen in i ryske målvakten Barulins högra kryss.

Med pucken hela tiden kvar på klubbladet.

Ett tekniskt glansnummer världen sällan skådat på den nivån.

Det gav Finland greppet i matchen som de vann med 3-0 till slut.

Krossade Sverige

Och i finalen blev det 6-1 mot Sverige i en match som svenskarna ledde med 1-0 ända tills det var sju sekunder kvar av andra perioden.

Sedan rasade allt i den tredje som Finland vann med 5-0 och totalt 6-1 till slut.

Men målet som blev symbolen för Finlands andra VM-seger genom tiderna var Mikael Granlunds 1-0 i semifinalen mot ryssarna.