Dallas–Edmonton 5–2

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-23

(1–0, 2–0, 2–2)

Första perioden: 1–0 (16.34) Loui Eriksson 7 (Jussi Jokinen, Trevor Daley).

Andra perioden: 2–0 (5.35) Jere Lehtinen 9 (Brenden Morrow, Jussi Jokinen) spel fem mot fyra, 3–0 (17.13) Brenden Morrow 25 (Steve Ott, Mattias Norström) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 4–0 (4.32) Jere Lehtinen 10 (-) spel fem mot fyra, 4–1 (7.59) Dustin Penner 18 (Sam Gagner, Ales Hemsky) spel fem mot fyra, 4–2 (14.10) Curtis Glencross 7 (Denis Grebeshkov), 5–2 (18.01) Mike Modano 17 (-) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 39–22 (10–7, 18–7, 11–8).

Utvisningar, Dallas: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Edmonton: 7 x 2 min 1 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 18 564 (i American Airlines Center).

Målvakter:

Dallas: Marty Turco 90,9%, istid 59.46

Edmonton: Mathieu Garon 89,3%, istid 39.58 (25 räddningar)

Edmonton: Dwayne Roloson 90,0%, istid 19.31 (9 räddningar)

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Loui Eriksson, f, Dallas 1, 0, 4, 0, +1, 14.53

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 3, 0, -1, 10.26

Mattias Norström, b, Dallas 0, 1, 0, 2, +2, 19.56

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 2, 0, 13.56

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 0, 0, 0, 14.45

Matchen: Edmonton Oilers har verkligen inte haft det lätt mot Dallas Stars de senaste säsongerna. Kvällens seger för Stars var deras tionde på lagens 12 möten under de tre senaste säsongerna. Oilers har haft det speciellt svårt i Dallas sedan Stars flyttade dit 1993. Av de 28 mötena i Dallas har Stars vunnit hela 22 och två matcher har slutat oavgjort. När högerforwarden Jere Lehtinen slog in sitt andra mål för kvällen efter 4.32 av den tredje perioden var matchen avgjord. Trots två reduceringar av Oilers blev det aldrig dramatiskt och veteranen Mike Modano, 37, fastställde slutresultatet i tom kasse sedan ersättaren Dwayne Roloson lämnat målet. Loui Eriksson, 22, inledde målskyttet med en styrning. Målet var svenskens första sedan den 15 januari. Stars ser riktigt starka ut för tillfället och jagar Detroit Red Wings i toppen av Western Conference. För Oilers börjar slutspelshoppet att försvinna och spelarna får inrikta sig på att ta fram golfklubborna tidigt i år.

Calgary–Detroit 1–0

(1–0, 0–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (11.54) Alex Tanguay 14 (-).

Skott: 26–38 (13–12, 11–13, 2–13).

Utvisningar, Calgary: 6 x 2 min. Detroit: 5 x 2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 2, 0, -1, 17.22

Matchen: När svensklaget Detroit Red Wings blev av med sin storstjärna Nicklas Lidström, 37, i måndags på grund av en knäskada så kallade man in ännu en svensk. Backen Jonathan Ericsson, 23, lämnade Sverige och Södertälje SK efter säsongen 2005-06 och blev i onsdags – inför kvällens bortamatch mot Calgary Flames – uppkallad från AHL-laget Grand Rapids Griffins. Ericsson imponerade på coachen Mike Babcock och fick mycket istid då veteranen Chris Chelios, 46, klev av isen redan efter 11.37 av den första perioden. Den store matchhjälten i det fullsatta Pengrowth Saddledome var som så många gånger förr Miikka Kiprusoff, 31. Den finländske målvaktsfantomen räddade 38 skott och noterade sin första nolla för säsongen – och 25:e totalt – , hans senaste nolla kom mot Minnesota Wild i mars 2007. Kiprusoff imponerade som mest i den tredje perioden då han stoppade 13 skott från ett offensivt spelande bortalag, men han hade även tur då Red Wings två gånger (Jiri Hudler och Pavel Datsyuk) träffade stolpen bakom honom i slutakten. Det var inte bara defensivt som hemmalaget hade en del tur, även på matchens enda mål hade laget flyt. Alex Tanguay sköt in pucken framför mål och den träffade Red Wings-backen Brett Lebda på armen och styrdes in bakom en överraskad Chris Osgood.

Phoenix–Colorado 2–3

(1–1, 0–1, 1–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (10.16) Steven Reinprecht 14 (Shane Doan, Radim Vrbata), 1–1 (14.08) Paul Stastny 18 (Jordan Leopold, Jose Theodore).

Andra perioden: 1–2 (9.09) Marek Svatos 26 (Scott Hannan, Andrew Brunette).

Tredje perioden: 2–2 (19.57) Derek Morris 6 (Peter Mueller, Ed Jovanovski) spel sex mot fem.

Straff: 2–3 Cody McLeod.

Skott: 29–29 (5–10, 8–4, 11–9, 5–6).

Utvisningar, Phoenix: 6 x 2 min. Colorado: 4 x 2 min.

Publik: 25 882 (i Jobing.com Arena).

Målvakter:

Phoenix: Mikael Tellqvist 93,1%, istid 64.03

Colorado: Jose Theodore 93,1%, istid 64.59

Mikael Tellqvist, mv, Phoenix se ovan

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 14.41

Matchen: Colorado Avalanche var så nära att ta två poäng under ordinarie tid på bortaplan mot Phoenix Coyotes, men fick vänta till straffavgörandet med att bärga de två poängen. Cody McLeod, 23, satte då pucken över Mikael Tellqvists klubbhandske i den 12:e straffrundan och målet avgjorde matchen då Coyotes Keith Yandle sköt över på den efterföljande straffen. Coyotes är nog ändå nöjda med en poäng då kvitteringen till 2-2 satt långt inne. Med endast 2,8 sekunder kvar av den tredje perioden sköt backen Derek Morris ett hårt skott som passerade alla spelarna och gick in bakom en skymd Jose Theodore i bortamålet.

– Det var oerhört viktigt att vi kunde ta den poängen, sa Shane Doan till AP.

Både Coyotes och Avalanche kämpar precis under slutspelsstrecket i Western Conference och varje poäng är nu oerhört värdefull. Centern Paul Stastny, 22, gjorde comeback för Avalanche efter att ha missat 15 matcher och det dröjde inte länge innan han hittade nätet igen då han kvitterade till 1-1 i slutet av den första perioden.

– Det var självklart en mycket viktig poäng, men just nu är jag besviken, sa Mikael Tellqvist som räddade 27 skott.

Anaheim–St Louis 2–1

(0–0, 0–0, 1–1, 1–0)

Tredje perioden: 0–1 (2.17) Ryan Johnson 3 (Lee Stempniak, Dan Hinote), 1–1 (4.15) Teemu Selänne 3 (Mathieu Schneider, Kent Huskins).

Förlängningen: 2–1 (0.32) Samuel Påhlsson 5 (Rob Niedermayer) spel fyra mot fyra.

Skott: 29–17 (14–6, 7–4, 7–7, 1–0).

Utvisningar, Anaheim: 5 x 2 min, 2 x 5 min. St Louis: 4 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter:

Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 94,1%, istid 60.28

St Louis: Manny Legace 93,1%, istid 60.32

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 1, 0, 2, 0, +1, 21.04

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 0, 0, 0, 16.39

Matchen: Anaheim Ducks center Samuel Påhlsson, 30, blev stor matchhjälte då han med säsongens femte mål avgjorde hemmamatchen mot St Louis Blues i förlängningen. Rob Niedermayer passade in pucken framför mål till Påhlsson som överlistade Manny Legace i bortalagets mål och publikens jubel lyfte nästan taket i det fullsatta Honda Center. Matchen var länge mållös innan Ryan Johnson kunde ge Blues ledningen i inledningen av den tredje perioden, men repliken från målskytten Teemu Selänne, 37, dröjde bara två minuter. Målet var Selännes tredje sedan han gjorde comeback för tre veckor sedan efter att i några månader funderat på att sluta spela hockey. Ducks är nog oerhört nöjda över Selännes beslut och laget är nu återigen en allvarlig utmanare till Stanley Cup-bucklan. För Blues ser det mörkare ut och laget måste börja vinna igen för att kunna ta sig till slutspel i Western Conference.