Columbus bästa säsongs- start – tack vare svenskarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-14

Det tog Anton Strålman 155 minuter att göra sitt första mål i Columbus Blue Jackets.

Det tog Kristian Huselius två minuter till att fixa klubbens bästa säsongsstart i historien.

– Jag trodde faktiskt inte att pucken skulle gå in, säger Strålman efter 2–1 mot Calgary Flames.

Anton Strålman.

Toronto Maple Leafs bytte bort Anton Strålman till Calgary Flames i juli. Calgary skickade svensken vidare till Columbus Blue Jackets i slutet av september.

I natt gav Strålman igen.

Fem mot tre-läge

I underläge med 0–1 på hemmais så fick Columbus ett fem mot tre-läge i power play i andra perioden. Coachen Ken Hitchcock tog time out och ritade upp succétaktiken med en svensk i huvudrollen. Efter att Columbus vunnit tekningen så sökte man avslut på svensken. Derick Brassard hittade Strålman – och Strålman hittade nätet bakom Mikka Kiprusoff med ett lågt skott. 23-åringen från Tibro värvades bland annat för att han är ett hot från blå i power play och dessutom är högerskytt.

– Du kan inte glömma bort att vi har en spelare som Strålman där bak. Andra lag har det elementet. Men vi har inte haft den där högerskytten som kan dra på från toppen på länge, säger coach Hitchcock.

”Vi forecheckade hårt”

Strålman var glad att han gjorde sitt första för Columbus, och fjärde i NHL, på just Kiprusoff.

– ”Kipper” är en suverän målvakt. Han är väldigt vig och oftast tar han allt efter isen. Jag trodde faktiskt inte att pucken skulle gå in.

Bara två minuter och fyra sekunder senare avgjorde Kristian Huselius med sitt 2–1-mål.

– Vi forecheckade hårt, vi utnyttjade vår chans i power play och vi bara fortsatte gå på. Det lade grunden till segern, säger Huselius.

Columbus har fyra segrar och blott en förlust så här långt. Det är klubbens bästa säsongsstart någonsin.

För Calgary Flames så var det här andra matchen i rad som man tappade en ledning. Men det var värre förra matchen. I måndags tappade Calgary en 5–0-ledning mot Chicago och föll med 5–6.

Nattens svensk?

Henrik Tallinder, 30, back i Buffalo.

Han gick av isen (efter imponerande 6–2 mot Detroit) med ett facit på +5 i spelarstatistiken.

Han var inne på Buffalos samtliga mål i spel fem-mot-fem – och var inte inne på nåt bakåt.