Vancouvers kross

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-29

Vancouver Canucks är heta just nu. I natt krossade svensklaget Edmonton Oilers med hela 7-3.

Och svenskarna var i hetluften – bland annat gjorde Daniel Sedin och Alexander Edler sina första mål för säsongen.

Alexander Edler.

Häng med nu.

Christian Ehrhoff gjorde 1-0, Alexandre Burrows 2-0, Mason Raymond 3-0 och Daniel Sedin 4-0 till Vancouver.

Det tog 8 minuter och 25 sekunder.

Oilers tränare Pat Quinn bytte målvakt och försökte skaka liv i sitt lag, som uppenbarligen inte var vakna. Och Gilbert Brule reducerade också till 1-4 efter 14:44, men med 17 sekunder kvar av perioden satte Tanner Glass 5-1.

Sex mål i första perioden alltså.

Man kan bara ana att Quinn hade ett och annat att säga i första periodpausen. Och hans ord hade viss verkan, för Oilers tog över matchen i andra perioden.

Colin McDonald gjorde 2-5 med sitt första NHL-mål och minuten senare satte Dustin Penner 3-5 i power play.

Men just som Oilers på allvar var på väg tillbaka in i matchen, släckte Alexander Edler hoppet.

Från sin backposition i numerärt överläge fintade Edler slagskott innan han drog en handledare rätt upp i krysset bakom en chanslös Devan Dubnyk. Edlers första mål för säsongen var en riktig pärla, och efteråt satt han och skrattade nöjt i avbytarbåset.

I mitten av tredje perioden fastställde Mikael Samuelsson slutresultatet till 7-3 med ett distinkt direktskott – också det i power play.

Förutom nämnda svenskmål noterades även Henrik Sedin för två assists, medan brorsan Daniel och Edler fick varsin.

Segern var Vancouvers fjärde på de senaste fem matcherna. I morgondagens match mot San Jose har Canucks chansen att ta sig upp på rätt sida om slutspelsstrecket i Western Conference.

Förlusten var Oilersfansens andra tråkiga nyhet för dagen. Den första var att stjärnforwarden Ales Hemsky måste operera axeln. Den målfarlige tjecken missar därmed återstoden av säsongen.

Nicklas Bäckström gjorde en assist och satte den avgörande straffen när Washington slog Montreal med 4-3. Bäckström överlistade Canadiensmålvakten Carey Price med ett kyligt skott i målvaktens högra hörn.

Daniel Alfredsson låg bakom Ottawas två första mål i matchen mot Boston. Det första gjorde han själv och sedan spelade han fram Milan Michalek till 2-0.

Men Ottawa tappade ledningen och föll till slut efter straffar.

Alfredsson lyckades inte överlista Tim Thomas med sin straff.

Pittsburghs lagkapten och superstjärna Sidney Crosby har producerat förhållandevis lite poäng hittills i år. Inför nattens match mot Rangers hade 22-åringen gjort 25 poäng på 26 matcher.

Men mot Rangers lossnade – rejält.

Crosby gjorde sitt fjärde hat trick i sin NHL karriär och passade dessutom fram till ytterligare två mål i Penguins 8-3-seger.

Kvällen till ära hade Penguins delat ut gratis hattar till publiken i Mellon Arena. De kom väl till användning när Crosby fullbordade sitt hat trick efter 11:29 av tredje perioden.

Kristian Huselius glänste mot sina forna lagkamrater – men lämnade ändå isen som förlorare.

30-åringen gjorde två assists och utsågs till matchens andra stjärna när Columbus föll mot Calgary – Huselius hem mellan 2005 och 2008 – med 4-3.

Huselius gjorde även mål i straffläggningen, men det räckte alltså inte.