Matchfakta 14/12

Malmö-Oskarshamn 4-3 (0–1, 1–1, 2–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-14

Malmö var revanschsuget efter nederlaget mot lokalkonkurrenten Rögle senast. Eller? Tabellsjuan Oskarshamn chockade nämligen skåningarna och gick upp till en 2–0-ledning en bit in på andra perioden. Daniel Åhsberg gjorde 0–1 efter 17.33 i den första perioden.

I mittperioden slog han till igen, 0–2 efter 2.17. Ett enkelt mål då Malmö slarvat i försvarsspelet. Marcus Paulsson reducerade sedan och hade chanser att kvittera. Carl Söderberg träffade kryssribban och skåningarna hade även ett par giftiga styrningar som gick strax utanför. Kvitteringen kom således. Det var just Carl Söderberg som slog till tidigt i tredje perioden. Och Marcus Paulsson gjorde sitt andra mål för kvällen när han svarade för 3–2 efter 11.24.

Oskarshamn lyckades kvittera fem minuter från slutet. Ett dragskott från blå av Mattias Nilsson ställde Jani Hurme i Malmö-målet. 26–4 slutade skotten i slutperioden. I förlängningen avgjorde hemmalaget och Paulsson såg till att bli tremålsskytt.

Första perioden: 0–1 (17.33) Daniel Åhsberg (Eetu Qvist).

Andra perioden: 0–2 (2.17) Daniel Åhsberg (Eetu Qvist, Jimmie Svensson), 1–2 (5.53) Marcus Paulsson (Calle Steen, Robin Alvarez).

Tredje perioden: 2–2 (10.51) Carl Söderberg (Mikael Wahlberg, Fredrik Eriksson) spel fem mot fyra, 3–2 (11.24) Marcus Paulsson (Calle Steen), 3–3 (14.40) Mattias Nilsson (Andreas Lundin, Alexander Johansson).

Fjärde perioden: 4–3 (1:24) Marcus Paulsson (Calle Steen).

Skott: 46–23 (9–5, 9–14, 26–4, 2–0).

Utv, Malmö: 2x2. Oskarshamn: 7x2.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 2711.

Västerås-Almtuna 3-2 (0–1, 2–0, 1–1)

Riktig värdemätare för Almtuna som har en rejäl formtopp med fem segrar de sex senaste matcherna. Västerås på bortais är knappast en enkel uppgift, vilka bland annat serieledarna Leksand fick erfara i förlustmatchen tidigare i veckan.

Men AIS inledde matchen lysande och ledde med 0–1 efter den första perioden. Målskytten Joachim Gellerstedt prickade bortre gaveln bakom målvakten Johan Thalberg. I slutminuten hade VIK en dubbelchans och Jonas Leetma hade tidigare en puck i stolpen. Utdelningen skulle dock komma i mittperioden.Sebastian Meijer kvitterade efter 11.35 och drygt två minuter senare slog Patrik Juhlin in ledningspucken.

Patrik Berglund utökade till 3–1 tidigt i mittperioden. Trots att AIS reducerade kom Uppsala-laget inte ikapp. VIK vann med 3–2.

– Almtuna spelar mer resolut än tidigare. De har bättre fart i skridskoåkningen och verkar starkare. Almtuna är ett lag för playoff, det är inget snack om den saken, säger Västerås-tränaren Johan Tornberg till unt.se.

Första perioden: 0–1 (13.04) Joachim Gellerstedt (Jonathan Persson).

Andra perioden: 1–1 (11.35) Sebastian Meijer (Stefan Hellkvist), 2–1 (14.11) Patrik Juhlin (Patrik Berglund, Kalle Olsson).

Tredje perioden: 3–1 (5.28) Patrik Berglund (Patrik Nilson) spel fem mot fyra, 3–2 (6.35) Johan Berggren (Rickard Rollin-Carlsson, Martin Öhrstedt).

Skott: 34–26 (9–5, 12–11, 13–10).

Utv, Västerås: 4x2. Almtuna: 7x2, 1x10.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 1898.

Växjö-Bofors 4-3 (1–0, 1–1, 1–2, 1–0)

Växjö var nära en trepoängare mot tabellåttan Bofors. Men det blev två poäng och laget stärker sin position ovanför play off-strecket. Hemmalaget slog in ledningspucken bara 15 sekunder före pausvilan. Peter Ström styrde in Niklas Anderssons skott i spel fem mot fyra.

– Jag tycker att vi också hade oflyt i samband med målet. Det var flera saker som gick emot där, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Den förre Bofors-spelaren Marcus Weinstock utökade Växjös ledning tidigt i mittperioden, och siffrorna höll sig till slutperioden. Tio minuter från slutet fick Karlskoga-laget visst hopp om poäng när Peter Messa rakade in reducerings-pucken.

Och visst. Det blev kvitterat också. Andreas Sundin slog in 3–3 efter 16.10, men i förlängningen avgjorde Robert Rosén redan efter en minut.

Första perioden: 1–0 (19.45) Peter Ström (Niklas Andersson, Kevin Marsh) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (1.15) Marcus Weinstock (Johan Andersson, Christoffer Persson), 2–1 (8.41) Andreas Sundin.

Tredje perioden: 3–1 (9.54) Johan Markusson, 3–2 (10.10) Peter Messa (Mathias Porseland, Johan Bülow), 3–3 (16.10) Andreas Sundin (Johan Bülow, Mathias Porseland).

Fjärde perioden: 4–3 (1.00) Robert Rosén (Marcus Weinstock).

Skott: 26–23 (9–5, 6–9, 9–8, 2–1).

Utv, Växjö: 6x2. Bofors: 8x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 2 088.

Nyköping-Leksand 1-8 (1–2, 0–5, 0–1)

Leksand vinner igen efter säsongens andra förlust senast (Västerås). Dalalaget hade en knapp 2–1-ledning med sig i pausvilan. I andra perioden fick Leksand en riktig kanonstart när de gjorde två kvicka mål inom loppet om 52 sekunder – i box play dessutom. Mikael Karlberg bröt ett NH-uppspel och satte 1–3 redan efter 20 sekunder. Och bara 32 sekunder senare utökade Morten Green ledningen.

Leksand fortsatte sedan att ånga på. 2.51 in på perioden slog Tomi Pettinen in 1–5 och sedan var det dags för Juha Lind och 1–6. Innan perioden var över hade Jens Bergenström gjort 1–7. Trots att Nyköping vann skotten med 14–7 hade Leksand hela 0–5 i mål. Storspel av Eddie Läck i LIF-kassen alltså.

Efter 1–6-målet bytte NH målvakt. Martin Holst ut. Fredrik Holmgren in. I tredje perioden spelade LIF av matchen.

Två minuter från slutet klippte Mikael Karlberg in 1–8. En rejäl utklassning av de suveräna serieledarna.

– När vi får 4–1 så snabbt blir det att man bara spelar av matchen. Men jag tycker att Nyköping pumpade på bra. Eddie Läck är vår bästa spelare och han gjorde många bra räddningar, säger Leksandstränaren Tomas Kempe till Dala-Demokraten.

Första perioden: 1–0 (2.03) Timo Seikkula (Jörgen Rickmo) , 1–1 (6.26) Jens Bergenström (Roman Vopat, Gabriel Karlsson) spel fem mot fyra, 1–2 (11.58) Jesper Ollas (Mikael Karlberg).

Andra perioden: 1–3 (0.20) Mikael Karlberg (Jens Bergenström) spel fyra mot fem, 1–4 (0.52) Morten Green (Juha Lind, Jan Huokko) spel fyra mot fem, 1–5 (2.51) Tomi Pettinen (Roman Vopat, Jens Bergenström), 1–6 (6.29) Juha Lind (Magnus Hedlund, Robert Petrovicky), 1–7 (18.42) Jens Bergenström (Gabriel Karlsson, Tomi Pettinen).

Tredje perioden: 1–8 (18.00) Mikael Karlberg (Magnus Hedlund, Jonas Elofsson) spel fem mot fyra.

Skott: 35–23 (8–8, 14–7, 13–8).

Utv, Nyköping: 4x2. Leksand: 9x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 2705.

Sundsvall-Nybro 4-2 (1–1, 2–1, 1–0)

Elvan mot tolvan. Viktigt möte minst sagt. Och det var Sundsvall som drog längsta strået. Marcus Olsson gav dock Nybro ledningen efter 3.16. Jonas Floberg kvitterade i en period där Sundsvall var det bättre laget.

I mittperioden svarade hemmalaget för två mål på 20 sekunder. Alexander Larsson rakade in 2–1 efter 4.25. Och sedan var det Erik Anderssons tur att utöka till 3–1. Bortalaget hade sedan marginalerna vid sin sida. 49 sekunder före andra pausvilan reducerade Marcus Olsson efter förarbete av Fredrik Näslund.

Sundsvall skulle sedan vinna helt rättvist. Jonas Nordlöf svarade för 4–2 i tredje perioden och sedan handlade fortsättningen mestadels om utvisningar.

Första perioden: 0–1 (3.16) Marcus Olsson (Sebastian Karlsson, Fredrik Näslund), 1–1 (6.42) Jonas Floberg (Niklas Zetterström, Erik Andersson).

Andra perioden: 2–1 (4.25) Alexander Larsson (Thomas Larsson, Oskar Johansson), 3–1 (4.45) Erik Andersson (Niklas Zetterström, Jonas Floberg), 3–2 (19.11) Marcus Olsson (Fredrik Näslund).

Tredje perioden: 4–2 (8.03) Jörgen Nordlöf (Mikael Brancalion, Niklas Johansson).

Skott: 27–17 (11–3, 10–5, 6–9).

Utv, Sundsvall: 8x2, 1x10, 1 matchstraff. Nybro: 8x2.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 590.

Hammarby-Rögle 2-5 (1–1, 0–1, 1–3)

Tokjumbon Hammarby hängde överraskande med i första perioden mot serietvåan Rögle. Det stod 1–1 på tavlan trots massiv Rögle-press. Och det var Bajen som tog ledningen efter 13.59 genom Robin Jalkerud.

Den ledningen var sånär att hålla ända till pausvilan. Då slog Tommy Enström in kvitteringen. Bara 21 sekunder före paus Gästerna vände sedan på siffrorna när Kenny Jönsson tryckte in 1–2 bakom Hammarbys målvakt Henrik Karlsson. Matchen fortsatte i Rögles fotspår. Jakob Johansson gjorde 1–3 efter förarbete av Kenny Jönsson och Christofer Löfberg.

Fortfarande var det 16 minuter kvar att spela, men Rögle var för starkt för att släppa in Hammarby i matchen. Brett Harkins slog in 1–4 med en man mindre, och Linus Persson gjorde 1–5 fem minuter från slutet. Matchen slutade 2–5.

Första perioden: 1–0 (13.59) Robin Jalkerud (Richard Gustafsson, Tomas Lindgren), 1–1 (19.39) Tommy Enström (Richard Demén-Willaume, Daniel Sondell).

Andra perioden: 1–2 (11.26) Kenny Jönsson (Jakob Johansson).

Tredje perioden: 1–3 (3.50) Jakob Johansson (Kenny Jönsson, Christofer Löfberg) spel fem mot fyra, 1–4 (8.13) Brett Harkins (Linus Persson) spel fyra mot fem, 1–5 (14.11) Linus Persson (Brett Harkins), 2–5 (14.50) Stefan Svanbom (Tomas Lindgren).

Skott: 15–46 (4–15, 8–12, 3–19).

Utv, Hammarby: 11x2. Rögle: 5x2.

Domare: Robert Lahti, Västerås.

Publik: 174.

Huddinge-Björklöven 3-6 (2–3, 0–2, 1–1)

Björklöven tog en väntad seger i bortamötet med Huddinge. Urban Omark gav gästerna ledningen i box play i en svängig förstaperiod. Victor Ahlström kvitterade och efter 17.22 slog Christer Andersson in 2–1. Men trots att det var så nära pausvilan skulle Umeå-laget vända på tillställningen.

Klockan stod på 19.14 när Kristofer Berglund kvitterade och blott sex sekunder före periodsignalen petade Mattias Wennerberg in 2–3 bakom Huddinges olycklige målvakt Tom Olsson. I andra perioden svarade Christopher Thörn och Johan Forsberg för en varsin fullträff och 2–5 inför tredje perioden luktade redan avgjort.

Huddinge bytte även målvakt i paus. Tom Olsson ersattes av Pontus Sjögren. Matchen slutade helt rättvist 3–6.

Första perioden: 0–1 (4.27) Urban Omark spel fyra mot fem, 1–1 (11.46) Victor Ahlström (Oscar Ahlström, Roger Jönsson), 2–1 (17.22) Christer Andersson (Dave Lindarv, Roger Jönsson), 2–2 (19.14) Kristofer Berglund (Nicklas Johansson, Fredrik Davidsson), 2–3 (19.54) Mattias Wennerberg (Johan Forsberg, Johan Svedberg).

Andra perioden: 2–4 (2.28) Christopher Thörn (Jon Palmebjörk, Mattias Hellström), 2–5 (15.35) Johan Forsberg.

Tredje perioden: 2–6 (13.40) Urban Omark (Johan Forsberg, Jonathan Carlsson), 3–6 (15.56) Fredrik Sonntag (Tony Lagerström, Roger Jönsson) spel fem mot fyra.

Skott: 23–31 (10–9, 7–13, 6–9).

Utv, Huddinge: 3x2. Björklöven: 4x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.