Matchfakta 12/12

Rögle-Malmö 6-2 (1–1, 4–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-12

Rögle var revanschsuget efter tre raka förluster. I det stekheta derbyt mot Malmö kom trendbrottet – och Ängelholms-laget gjorde som senast mot Malmö – vann. Malmö ledde med både 1–0 och 2–1. Men när Brett Harkins kvitterade i box play efter halva matchen vände allt.

Innan perioden var över slog Tommy Enström in 3–2 efter 9.13. Fyra minuter senare rakade Cristofer Löfberg in 4–2 och strax före pausvilan stod det 5–2 på matchtavlan efter att Jakob Johansson smekt in pucken. Rögle var betydligt hetare och visade upp mer vilja än Malmö i den andra perioden.

– Vi är oerhört missnöjda men den här perioden och jag hoppas verkligen vända det här, sade Malmös tränare bobo Simensen till TV4 sport efter andra perioden.

I tredje perioden blev det heller inte någon bättring. Siffrorna skulle stanna vid 6–2. Brett Harkins missade först öppet mål, men Daniel Sondell hittade nätet och slog in sexan efter 9.55.

Rögle och Malmö har lika många poäng och ligger på en delad andraplats i tabellen.

Första perioden: 0–1 (4.46) Jan Öberg (Mikael Wahlberg) , 1–1 (13.16) Johannes Salmonsson (Tommy Enström, Brett Harkins).

Andra perioden: 1–2 (4.02) Johan Björk (Carl Söderberg, Fredrik Eriksson) spel fem mot fyra, 2–2 (7.32) Brett Harkins spel fyra mot fem, 3–2 (9.13) Tommy Enström (Mattias Sjögren, Johannes Salmonsson), 4–2 (13.11) Christofer Löfberg (Linus Persson, Brett Harkins), 5–2 (18.36) Jakob Johansson (Andrée Persson, Christofer Löfberg).

Tredje perioden: 6–2 (9.55) Daniel Sondell (Brett Harkins, Johannes Salmonsson) spel fem mot fyra.

Skott: 29–13 (9–3, 11–7, 9–3).

Utv, Rögle: 7x2. Malmö: 9x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 4391.

Bofors-Västerås 2-4 (1–3, 1–0, 0–1)

Västerås följde upp segern mot Leksand senast med tre nya friska poäng. Den här gången fick Bofors, med tre raka segrar i ryggen, vika sig trots att man spelade ut sitt motstånd i den andra perioden. Björn Östlund gav Karlskoga-laget ledningen i spel fem mot fyra efter bara 4.21.

Men ledningen varade bara i 19 sekunder. Då kvitterade Sebastian Meijer genom att lägga in pucken i öppet mål, efter vackert förarbete av Stefan Hellkvist. Fem minuter före pausvilan gick VIK upp till en 1–3-ledning. Kalle Olsson och Mikael Backlund svarade för fullträffarna.

– Vi har gjort det för lätt för Västerås. Fortsättningsvis måste vi hitta rätt i positionerna på ett mycket bättre sätt, sade Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se efter den första perioden.

Målvakten Micael Andersson fick bara spela en period. Han lämnade över målet till förre VIK-målvakten Fredrik ”Grizzly” Eriksson. Hemmalaget ägde allt i andra perioden och VIK var utspelat. 17–4 i skott. Fredrik Höggren reducerade till 2–3 och Bofors nosade efter en poäng i slutperioden.

– En av de bästa perioder som vi har gjort den här säsongen. Jag menar; vi har ett mycket fast grepp mot ett av seriens bästa lag och skapade många riktigt bra chanser, säger Sam Hallam.

Men VIK avgjorde i slutperioden. Hellkvist hittade återigen Meijer. Den här gången dödade den kvicke forwarden matchen: 2–4.

Första perioden: 1–0 (4.21) Björn Östlund (Johan Bülow, Andreas Sundin) spel fem mot fyra, 1–1 (4.40) Sebastian Meijer (Stefan Hellkvist) spel fyra mot fem, 1–2 (15.15) Kalle Olsson (David Lidström, Stefan Hellkvist), 1–3 (16.38) Mikael Backlund (Rikard Ekström).

Andra perioden: 2–3 (1.52) Fredrik Höggren (Tobias Thermell, Kristoffer Näslund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–4 (13.01) Sebastian Meijer (Stefan Hellkvist).

Skott: 27–23 (7–11, 17–4, 3–8).

Utv, Bofors: 5x2. Västerås: 1x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 1605.

AIK-Nyköping 4-2 (1–1, 3–0, 0–1)

Tvåan och trean från slutet var på jakt efter tre poäng för att få lite andrum. Det var AIK som var det effektivare laget. Niclas Andersén slog in ledningspucken efter 2.20, men innan perioden var över hade Niklas Olausson, framspelad av Niklas Bröms, kvitterat.

I den andra perioden avgjorde Solna-laget tillställningen. Redan efter 52 sekunder, i spel fem mot fyra, rakade Tobias Tschöp in 2–1 bakom Nyköpings-målvakten Martin Holst. Drygt två minuter senare svarade Johan Adolfsson för 3–1.

Nyköping hade svårt att få in pucken på AIK:s duktige målvakt Jimmy Danielsson. I stället var det hemmalaget som hade en stabil 4–1-ledning inför tredje perioden. Niklas Fogström reducerade till 4–2 i power play efter 10.42 i tredje perioden, och gästerna fick kontakt. Sex minuter från slutet fick laget spela power play och hade chans till ännu en reducering, utan resultat.

Viktig seger för AIK.

Första perioden: 1–0 (2.20) Niclas Andersén (Mikael Zettergren, Johan Adolfsson), 1–1 (13.18) Niklas Olausson (Niklas Bröms).

Andra perioden: 2–1 (0.52) Tobias Tschöp (Kristian Gahn, Erik Ryman) spel fem mot fyra, 3–1 (3.08) Johan Adolfsson (Sami Pitkänen, Monir Kalgoum), 4–1 (8.27) Erik Ryman (Tobias Tschöp, Kristian Gahn) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (10.42) Niklas Fogström (Jussi Heikkinen, Fredrik Håkansson) spel fem mot fyra.

Skott: 25–22 (6–6, 12–7, 7–9).

Utv, AIK: 5x2. Nyköping: 4x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 727.

Nybro-Borås 3-0 (1–0, 1–0, 1–0)

Andra raka segern för serietolvan Nybro. Segrarna behövs sannerligen om laget ska fortsätta hålla undan de tre närmaste lagen som nosar underifrån. Sebastian Karlsson prickade in ledningsmålet efter nio minuter bakom Borås målvakt Robin Rahm.

Hemmalaget var det mer offensivare laget och utökade siffrorna till 2–0 i den andra perioden genom Fredrik Strid. Tredje perioden innehåll mest en rad utvisningar. Borås försökte men kunde inte överlista Nybros målvakt Henrik Tojkander.

Marcus Olsson tryckte in 3–0 fem minuter från slutet och Nybro vann rättvist. Skotten 40–23 är ett bevis på det.

Borås har fortfarande goda möjligheter att nå en play off-plats. Men då krävs det flera segrar de kommande matcherna. Annars riskerar nykomlingen att i stället bråka med lagen i botten

Första perioden: 1–0 (8.42) Sebastian Karlsson (Marcus Olsson, Fredrik Näslund).

Andra perioden: 2–0 (10.59) Fredrik Strid (Henric Gustavsson, Branislav Kvetan).

Tredje perioden: 3–0 (15.01) Marcus Olsson (Fredrik Sandgren).

Skott: 40–23 (13–7, 15–6, 12–10).

Utv, Nybro: 6x2, 1x10. Borås: 8x2, 1x10.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 1340.

Björklöven-Hammarby 5-0 (2–0, 1–0, 2–0)

Björklöven besegrade Hammarby och går upp på en femteplats. Segern var aldrig hotad. Umeå-laget var överlägset. Efter två perioder stod det 33–6 i skott och 3–0 på tavlan. Det var kusinerna Johan Forsberg och Tobias Forsberg som stod för målen.

I mittperioden dröjde det ända till 15.47 innan trean kom. Onekligen rättvist att Daniel Olofsson slog in pucken bakom Hammarbys målvakt Carl-Johan Klint. I slutminuterna fullbordade "Löven" utklassningen. Mattias Wennerberg gjorde 4–0 och Daniel Olofsson slog till igen och svarade för femman. Björklövens målvakt Tobias Lundström spikade igen kassen och höll nollan.

Hammarby har hela 17 poäng upp till säker mark.

Första perioden: 1–0 (4.43) Johan Forsberg (Magnus Gästrin, Mattias Wennerberg), 2–0 (12.53) Tobias Forsberg (Magnus Gästrin, Daniel Olofsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (15.47) Daniel Olofsson.

Tredje perioden: 4–0 (14.30) Mattias Wennerberg (Johan Forsberg, Kristofer Berglund), 5–0 (16.54) Daniel Olofsson (Nicklas Johansson, Jimmy Blixt).

Skott: 49–11 (16–4, 17–2, 16–5).

Utv, Björklöven: 4x2. Hammarby: 11x2, 1 matchstraff.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 2937.

Almtuna-Huddinge 2-1 (2–0, 0–0, 0–1)

Efter en katastrofal inledning av säsongen har Almtuna successivt klättrat i tabellen. Hemmalaget var totalt överlägsna i den första perioden mot Huddinge. 11–3 i skott och 2–0 på matchtavlan.

Alexander Ribbenstrand satte ledningsmålet från blålinjen efter 14.43 – och bara 24 sekunder senare svarade Joachim Gellerstedt för utökningen direkt efter tekning. Den andra perioden var mer avvaktande, även om AIS hade ett par chanser att utöka ledningen. Men det stod 2–0 inför tredje perioden, som fortsatte att bevakas av hemmalaget.

Sju minuter från slutet avlossade Jonas Rådlund ett skott i power play. Marcus Forsbergs provade en styrning, och pucken letade sig in bakom Almtunas målvakt Anders Lindbäck.

I slutminuterna jagade båda lagen ett mål. AIS lyckades hålla tätt och ligger nu fyra poäng från en play off-plats.

– Det börjar snurra åt rätt håll nu hjulet, säger Almtunas assisterande tränare Mikael Höglund till unt.se.

Första perioden: 1–0 (14.43) Alexander Ribbenstrand (Fredrik Vestberg, Magnus Eriksson), 2–0 (15.07) Joachim Gellerstedt (Marcus Ragnarsson, Henrik Eriksson).

Tredje perioden: 2–1 (12.55) Marcus Forsberg (Jonas Rådlund, Fredrik Sonntag) spel fem mot fyra.

Skott: 27–14 (11–3, 12–5, 4–6).

Utv, Almtuna: 4x2. Huddinge: 5x2.

Domare: Christer Lärking, Solna.