Malte Strömwalls krokiga väg till topphockeyn

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Malte Strömwall har etablerat sig i KHL och har börjat figurera allt oftare i Tre Kronor.

Men resan dit har varit av det krokigare slaget.

– Jag hade inte velat ta någon annan väg, säger 25-åringen.

Malte Strömwall på Tre Kronors träning inför Beijer Hockey Games.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Malte Strömwall på Tre Kronors träning inför Beijer Hockey Games.

Att se Malte Strömwalls namn i Tre Kronor har blivit allt vanligare. I veckan har han befunnit sig på svensk mark som en del av den svenska truppen till Beijer Hockey Games – hans andra landslagsturnering för säsongen.

Men det var i Finland det tog fart ordentligt. Hösten 2017 anslöt han till KooKoo och förra säsongen exploderade Strömwall som vann både skytte- och poängligan.

Den här säsongen gick flyttlasset till KHL och ryska HK Sotji. Där har Strömwall fortsatt på det framgångsrika spåret. Skarpskytten har acklimatiserat sig bra till ligan, hittas i toppskiktet av skytteligan och blev uttagen till ligans all star-match.

– Det är jätteroligt. Det var en liten omställning att flytta dit. Det är ett annorlunda land med annan typ av hockey, men jag anpassade mig snabbt, säger han.

”Alla tar olika vägar”

Just nu rullar hockeylivet på för 25-åringen. Men så har det inte alltid varit. Innan flyttlasset gick till Finland kom han från en misslyckad säsong i New York Rangers organisation.

Säsongen innan hade han en framgångsrik tid i hockeyallsvenska AIK, men på SHL-nivå var det svårare då han säsongen 2014/2015 representerade tre SHL-klubbar och en allsvensk.

I stället har han alltså fått ta något av en omväg – via finska ligan – för att nå den nivå han håller i dag.

– Alla tar ju olika vägar. När jag kom hem från WHL (kanadensisk juniorliga) så fick jag inte spela så mycket. Jag var ung och hade juniorkontrakt i SHL. För mig har det alltid gått bra när jag har fått spela. Det var därför andra året blev så hoppigt och till slut valde jag AIK. Då gick det bra direkt när jag fick spela och jag visade att jag kunde göra mål, säger han och fortsätter:

– Men sen gick det inte som jag hade tänkt i USA. Jag kanske var lite tidig att åka över men vem tackar nej till ett NHL-kontrakt liksom?, säger Strömwall.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
”Jag hade inte velat ta någon annan väg”

Hittade spelet i Finland

Han beskriver tiden i Nordamerika, som tillbringades i New York Rangers farmarlag Hartford, som en tid där det gick väldigt tungt för laget. Något som smittade av sig på honom själv.

I finska KooKoo, dit han kom 2017, hittade han sig själv och sitt spel.

– Första säsongen där visade jag att jag höll en hög nivå. Jag byggde på det förra året och tog med mig det till i år. Jag har hela tiden trott på vad jag kan göra men det har mest handlat om att hitta ett ställe där jag får trygghet och den speltid som jag behöver, säger han.

Du beskriver det som att du har haft nivån i dig hela tiden. Har det varit frustrerande att inte ha fått ut den?

– Ja, till exempel när man inte har fått powerplay-tid och man tycker att man ska vara där för att man vet vad man besitter. Men man får ha respekt för att det finns äldre spelare i vissa lag som har bevisat mer och jag har försökt tänka att min tid kommer. Man har tagit sin egen väg lite och hade jag gått tillbaka hade jag inte velat ta någon annan väg heller. Jag har lärt mig mycket på vägen, säger han.

Drömmer om ny NHL-chans

Du är 25 år – skulle du vilja ta en ny chans i NHL?

– Klart jag drömmer om det. Skulle det komma upp ett bra alternativ och en bra chans att kunna spela där skulle jag verkligen tänka över det.

Har det uppkommit alternativ redan?

– Ja, det finns intresse. I KHL också. Det finns många bra alternativ. Men jag ser att min utveckling kommer först och sen får man tänka efter det.

Publicerad:

LÄS VIDARE