Luleå vann seriefinalen mot Linköping

Publicerad 2018-01-12

MOTALA. Luleå ångar på i SDHL.

Norrbottningarna besegrade Linköping i seriefinalen – och Noora Tulus, 22, blev den stora hjälten.

Finskan kvitterade i tredje perioden och avgjorde sedan matchen i förlängningen.

– Vi förjänade att vinna, säger hjälten.

Luleå och Linköping brukar tillhöra toppen av SDHL och årets säsong är inget undantag. I kväll möttes lagen i en seriefinal i Motala, inför 2017 åskådare.

Redan efter 47 sekunder fick Linköping ett powerplay, men östgötarna fick inte hål på gästerna och därefter var det Luleå för hela slanten i den första perioden. Norrbottningarna vann skotten med hela 16-3 och efter drygt 14 minuter kom också ledningsmålet. Luleåbacken Ronja Savolainen slängde iväg ett skott från blålinjen och pucken letade sig in bakom LHC-målvakten Florence Schelling.

Bytte målvakt

Efter målet klev den schweiziske stjärnmålvakten av och in kom istället Lisa Nordlöf, 18, och hon testades direkt. Luleå fick ett powerplay i slutet av den första perioden och ett i inledningen av den andra perioden, men trots flera bra Luleåchanser stod Nordlöf emot. Bland annat hade OS-forwarden Rebecca Stenberg ett bra läge från nära håll.

Utvisningarna fortsatte dugga tätt och några minuter senare fick LHC spela fem mot tre i över en minut, och när Luleå hade fått in in sin fjärde spelare gjorde Denise Altmann 1-1. Några minuter senare klev SDHL:s poängligaledare Lara Stalder fram och med efter en individuell prestation gjorde hon 2-1 till Linköping.

LHC och inbytta Nordlöf höll undan 13 minuter in i den tredje perioden. Då höll sig Noora Tulus framme på en stolpretur och satte kvitteringen.

– Jag väntar på att skottet skulle komma och sedan trodde jag att returen skulle komma, och det gjorde den, säger Tulus.

Avgjorde i powerplay

Målet tog matchen till förlängning och där fick Luleå ett gyllene tillfälle att avgöra då LHC:s Emma Berglund drog på sig en utvisning. Luleå tog timeout och med endast 26 sekunder kvar av förlängningen avgjorde Noora Tulus, 3–2.

– Vi gör en så pass bra prestation och vi var väl värda segern, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

– Jag har ett bra skott och det försöker jag använda, säger Tulus.

Linköping toppar fortfarande SDHL, men Luleå, som är fem poäng bakom, har spelat hela fyra matcher färre.