Tvingas avgå efter dopningsbrottet

Vladislav Tretjak får lämna IIHF – annan legendar kan ersätta

Publicerad:
Uppdaterad:
Vladislav Tretjak.
Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN
Vladislav Tretjak.

HOCKEY

Den legendariske målvakten Vladislav Tretjak, 68, tvingas lämna internationella ishockeyförbundets styrelse.

Det till följd av Rysslands dopningsbrott.

– Vi vill inte utmana vår långvariga relation med IIHF, säger han i ett uttalande.

I december 2020 valde idrottens skiljedomstol, Cas, att halvera Rysslands avstängning från internationell idrott från fyra till två år.

Ett beslut som fattades efter att Ryssland överklagat antidopningsorganisationen Wadas tidsbestämda beslut på grund av dopningsbrott.

Väljer att avgå

Nu drabbas den tidigare ryske stormålvakten Vladislav Tretjak, som nu tvingas lämna sina uppdrag i det internationella ishockeyförbundets styrelse, IIHF. Detta då ryska representanter som också har ett politiskt ämbete (Tretjak är lagstiftare i den ryska statsduman) inte får utses eller sitta kvar under tvåårsperioden, enligt skiljedomstolens regelverk.

– Det ryska ishockeyförbundet har alltid respekterat de internationella idrottsmyndigheterna, därför vill vi inte utmana vår långvariga relation med IIHF. Av den anledningen kommer jag avgå som styrelsemedlem i IIHF, säger Tretjak i ett pressmeddelande.

”Sorglig dag”

Vladislav Tretjak, som också är ordförande för det ryska ishockeyförbundet sedan 15 år tillbaka, valdes in i IIHF 2012.

– Detta är en sorglig dag för internationell hockey. Vladislav Tretjak är en stor personlighet som har uppnått stordåd, både på och utanför isen. Att han väljer att avgå för att underlätta för IIHF efter Cas beslut säger verkligen något om hans karaktär. Trots att han lämnar IIHF:s styrelse kommer Tretjak alltjämt vara en viktig medlem i den internationella ishockeyfamiljen, säger IIHF:s ordförande René Fasel.

68-årige Tretjak, som tände OS-elden i Sotji 2014, vann bland annat tio VM-guld och tre OS-guld under sin spelarkarriär.

Nu väntar styrelseval i höst för IIHF där en ersättare ska utses. Det ryska ishockeyförbundet bekräftar att de kommer föreslå Pavel Bure, 49, som också har legendstatus.

Som aktiv gjorde den ryske forwarden 12 säsonger i NHL och över 700 matcher.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!