Forsberg: ”Kan leda till mer defensivt spel...”

Publicerad 2014-09-03

Regeländringarna i SHL delar tränarkåren i två läger.

Modos Anders Forsberg är tveksam till den nya icingregel som införs:

– Det kan leda till mer defensivt spel, säger Forsberg.

Följ ämnen
Modotränaren Anders Forsberg är tveksam till den nya icingregeln.

Det är bara en vecka kvar till SHL-premiären. I går träffades de tolv SHL-klubbarna för den årliga upptaktsträffen inför ligastarten. Årets säsong betyder också att en rad förändringar och regeljusteringar.

De mest konkreta förändringarna är de är den så kallade hybridicingen och att blålinjerna vid ytterzonerna har flyttats ut en och en halv meter. Något som betyder att de båda ytterzonerna är 45 kvadratmeter större.

Tanken bakom båda nyheterna är att det ska leda till mer offensivt spel.

”Är för breda zoner”

Men åsikterna om förändringarna går brett isär:

– Jag är rädd att vi kommer bli stillastående med så stora zoner. Våra zoner är för breda med tanke på längden. Jag är rädd för att försvarande lag blir stillastående, säger Luleås Joakim Fagervall.

Andra tränare lyfter fram de större zonerna som en positiv förändring:

– Det kommer att ge mer utrymme till kreativitet. Det blir svårare att försvara sig, så de som är skickliga kommer att få mer utrymme. Det är åt det hållet jag tycker att hockeyn ska gå, säger HV:s Andreas Johansson.

Samma sak med den nya bedömningen av icing, som innebär att den slås av om anfallande lag är först förbi tekningspunkten.

– Jag gillar ”touch icing”. Det har fungerat väldigt bra i de matcher vi har spelat nu. Det blir en bättre rytm i spelet och mer kamp in på linan, säger Andreas Johansson.

”Bökigt”

Men hans kollega i Modo, Anders Forsberg, delar inte den optimismen.

– Det kommer bli lag som känner att de blir långa och utdragna och det kan leda till mer defensivt spel.

Anders Forsberg får stöd av Modos assisterande general manager Peter Forsberg:

– Hybridicingen vet jag inte... Det där är svårt, det kommer bli klagomål från början, det är inte lätt för domarna. Det kommer bli gnäll från publiken, speciellt i slutet av viktiga matcher. Jag hoppas att linjedomarna lär sig så fort som möjligt. Men jag tycker att det är bra för säkerhetens skull och jag hoppas att publiken har förståelse för att det kan bli något felbeslut ibland, säger Peter Forsberg i Sportbladets webb-tv.

Men Andreas Johansson får stöd av flera SHL-tränare:

– När vi lär oss utnyttja det på rätt sätt tror jag det kommer utveckla hockeyn, säger Joakim Fagervall.

– Jag tror det blir bökigt i början, men i slutändan tror jag det blir ett offensivt vapen. Lite oro i början, men sen blir det bra, säger Skellefteås Bert Robertsson.

SHL-tränarna om regeländringarna

Vilken REGELÄNDRING ÄR DU MEST POSITIV TILL? (DENNA SÄSONG)

Hans Särkijärvi, tränare Djurgården

– Jag tycker att det är trevligt med de större ytterzonerna. Längre sekvenser i anfall- och försvarsspel och det gäller att behärska det på ett bra sätt.

Tommy Samuelsson, tränare Färjestad

– Svårt att svara på så tidigt. En sådan regel som hybridicing kommer vi lära oss på sikt. Jag är positivt inställd till det.

Anders Forsberg, tränare Modo

– Större ytterzoner som gör spelet mer offensivt.

Joakim Fagervall, tränare Luleå

– Hybridicingen. När vi lär oss utnyttja det på rätt sätt tror jag det kommer utveckla hockeyn.

Kenta Johansson, tränare Örebro

– Det mest intressanta är hybridicing. Ytterzonerna kan bli positivt. Det kan bli mer konstruktivt spel och lättare för anfallaren att hålla i pucken och vara kreativ.

Bert Robertsson, tränare Skellefteå

– Att man försöker skapa en offensiv anda. Större zoner är positivt i den bemärkelsen.

Andreas Johansson, HV 71

– Större zoner. Det kommer att ge mer utrymme till kreativitet. Det blir svårare att försvara sig, så de som är skickliga kommer att få mer utrymme. Det är åt det hållet jag tycker att hockeyn ska gå. Jag gillar också touch icing. Det blir en bättre rytm i spelet och mer kamp in på linan.

Roger Melin, tränare Linköping

– De större ytterzonerna. Det kommer nog bidra till ett mer offensivt spel. Det kan hända att det blir lite handboll över det, att nu försvarar vi, nu anfaller vi. Men det kommer att gynna hockeyn.

Tommy Jonsson, tränare Brynäs

– Jag tycker att de flesta är bra. Både hybridicing och ytterzonerna är bra.

Roger Rönnberg, tränare Frölunda

– Hårdare bedömningar på blind side-tacklingar. Hockeyn är så snabb i dag, så oerhört dynamisk. Det är lätt att säga att spelare ska ha koll hela tiden, men spelet går så fort att det måste finnas respekt mellan spelarna. Jag tycker att det är en viktig markering.

Sam Hallam, tränare Växjö

– Jag tycker att player safety-delen så klart är viktigt. Det är jättebra att ligan tittar på den och jobbar för att spelarna ska vara väldigt trygga på isen, ihop med att vi vill ha en väldigt fysisk hockey. Men jag tycker att vi ska kunna utveckla spelet så att de blir en tuff och rolig hockey utan att det blir så mycket skador.

Andreas Appelgren, tränare Leksand

– De större zonerna. Det tror jag blir bra för svensk hockey. Sen kommer man säkert få huvudvärk som tränare för boxplay och spel i egen zon. Men i det stora hela så är det bra för hockeyn.

Vilken REGELÄNDRING ÄR DU MEST NEGATIV TILL? (DENNA SÄSONG)

Roger Melin, tränare Linköping

– Det finns nog ingen jag är negativt inställd till.

Roger Rönnberg, tränare Frölunda

– Jag vill egentligen inte ställa mig negativ. Jag vill se hur det här utvecklar sig. Jag är en del av SHL som har varit med och utvecklat det här, så vi får avvakta.

Andreas  Johansson, tränare HV 71

– Blind side. Jag fattar inte bedömning för skada eller inte skada. Även om insatsen är samma kan man träffa olika och där tycker jag att bedömningen går isär. Om en spelare ligger kvar och så spelar han tre minuter senare när en kille fått matchstraff, där tycker jag att man skulle bestämma sig och köra en rak linje. Att det ska vara intentionen av händelsen som man får för, inte resultatet av den.

Tommy Samuelsson, tränare Färjestad

– Ingen kommentar.

Kenta Johansson, tränare Örebro

– Nej, det kan jag inte säga. Det får utvärderas efter ett antal omgångar.

Hans Särkijärvi, tränare Djurgården

– Vet ej, jag tar det som det kommer och gör det bästa av det.

Anders Forsberg, tränare Modo

– Hybridicing. Det kommer bli lag som känner att de blir långa och utdragna och det kan leda till mer defensivt spel.

Sam Hallam, tränare Växjö

– Jag kan inte säga att jag är negativ, men jag tycker inte att icing har varit ett problem i svensk hockey, så: hybrid-icing. Men egentligen är jag positiv till alla eftersom det är internationella ishockeyförbundet som satt reglerna så att vi ska ha liknande regler rakt över.

Andreas Appelgren, tränare Leksand

– Nej, jag tycker alla är bra. Jag är för förändring. Det för hockeyn framåt.

Bert Robertsson, tränare Skellefteå

– Icingen tror jag blir bökig i början, men i slutändan tror jag det blir ett offensivt vapen. Lite oro i början, men sen blir det bra.

Joakim Fagervall, tränare Luleå

– De stora zonerna. Våra zoner är för breda med tanke på längden. Är rädd för att försvarande lag blir stillastående.

Tommy Jonsson, tränare Brynäs

 – Den här nya sparkregeln. Det blir en sådan bedömningsfråga och ännu svårare för domarna. Domarna själva säger att det kommer bli lättare att bedöma. Men det får stå för dem.

Sammanställning: Max Wiik, Johannes Hägglund, Linus Norberg, Nils-Petter Dufva.

Följ ämnen i artikeln