Juniorkronorna ångar på mot gruppsegern efter 3–1-vinsten mot Tjeckien.

Det var dessutom Sveriges 42:a raka vinst i ett gruppspel i JVM.

– Vi får se till att inte bryta den där sviten nu, säger Axel Jonsson Fjällby.

Efter att Tjeckien överraskande slagit Ryssland i den första gruppspelsmatchen ligger vägen mot gruppseger öppen för Tjecken och Sverige.

I kväll möttes lagen i en match som mycket väl kan bli avgörande i kampen om förstaplatsen. Den fajten vann Sverige, och därmed undviker man med största sannolikhet Kanada, USA och Finland redan i kvartsfinal.

En av Sveriges målskyttar hette Elias Pettersson.

Sen reducering i andra

Inför matchen var han ett osäkert kort då han klev av onsdagens träning på grund av en förkylning. Men till spel kom han och med 55 sekunder kvar av den första perioden placerade han in ett stenhårt handledsskott fram till 2–0.

Dessförinnan hade Marcus Davidsson gjort 1–0 efter ett fint anfall, framspelad av lagkamraten i Djurgården, Axel Jonsson Fjällby.

Lika bra som Juniorkronorna spelade i första perioden, lika stora problem hade man i andra. Tjeckien förde spelet och i ett av många numerära överlägen kom till slut reduceringen 58 sekunder från periodpausen genom Filip Zadina.

– Tycker väl att vi slarvar lite i den andra perioden. Vi spelade på individuella skills istället för som ett lag, säger Timothy Liljegren som vid ett tillfälle dessutom vred sig i plågor på isen.

– Han försökte lyfta klubban eller nåt och fick i den mellan mina ben. Det sved väl till lite, ilande smärta i magen.

I tredje perioden fortsatte Tjeckien sin press med ett nytt powerplay, men Sverige klarade av anstormningen och utökade istället ledningen några minuter in i perioden.

Man utnyttjade då eget spel i 5 mot 4 när Alexander Nylander mycket vackert satte 3–1 med ett skott i krysset.

”Andra perioden är underkänd”

Det blev slutresultatet och Juniorkronorna vann därmed sin andra raka match i JVM, och sin 42:a raka gruppspelsseger.

Efteråt var Jonsson Fjällby både nöjd och missnöjd.

– Andra perioden är inte bra, det är helt klart underkänt. Men jag tycker att första är bra och det är starkt att studsa tillbaka i tredje. Då stänger vi matchen, säger han.

Hur mycket snackar ni om den här sviten på 42 matcher?

– Det där hade jag faktiskt ingen koll på, men klart att man inte vill bryta en sån svit. Det får vi se till att inte göra

Man har kvar att möta Schweiz den 30 december och Ryssland på nyårsafton innan kvartsfinal väntar.