Enligt en färsk lista från The Hockey News är Connor McDavid, 19, ishockeyvärldens mest inflytelserika person.

I natt visade Edmontons lagkapten varför när han fixade sitt livs första NHL-hattrick.

– Tre ganska turliga mål, säger McDavid efter 5–2-segern.

Edmontons kapten hade en magisk kväll

Det är det anrika – första numret utkom 1947 – kanadensiska ishockeymagasinet The Hockey News som traditionsenligt listat ishockeyvärldens 100 mest inflytelserika personer.

Med finns givetvis NHL-bossen Gary Bettman, IIHF:s ordförande René Fasel och samma organisations generalsekreterare Horst Lichtner, två ryska legendarer som i dag är höga chefer; förbundets ordförande Vladislav Tretjak och KHL-chefen Vjatjeslav Fetisov.

Även Ottawa Senators svenske lagkapten Erik Karlsson placerar sig bland de 100 på en lista som domineras av nordamerikaner.

Men toppar gör två 19-åriga spelare:

2. Auston Matthews, Toronto Maple Leafs.

1. Connor McDavid, Edmonton Oilers.

Kriterierna för att hamna på listan baseras bland annat på personernas inflytande, synlighet i media samt roller som förebilder och opinionsbildare.

McDavid: ”Puck-luck”

Matthews lirade i natt och stod för en assist, till Willam Nylanders sjätte mål för säsongen, när Toronto föll borta mot rivalen Montreal med 1–2.

Men värst var Connor McDavid.

När Edmonton pumpade på under den första halvan av bortamötet med Dallas – och gick upp i en 4–0-ledning – svarade McDavid för två mål.

Och han fullbordade sitt första NHL-hattrick 6.51 in i den tredje perioden genom att slå in returen på Jesse Puljujärvis skott till slutresultatet 5–2.

– Tre ganska turliga mål. Jag sa i går att det är en lite konstig liga. Du kan få chanser av förstarang och de går inte in, sen helt plötsligt sitter pucken där. ”Puck-luck”, antar jag. Hänger du runt målet sker bra saker, säger McDavid enligt NBC.

Svenska backar hjälpte till

Och visst hade han en hel del flyt – tack vare två svenska Dallas-backar.

Det första målet styrdes in via John Klingbergs klubba, det andra kom till efter att Johnny Oduya krockat med sin egen målvakt Kari Lehtonen och McDavid fått helt öppet mål.

Det är inte bara The Hockey News lista 19-åringen toppar nu.

För i och med hattricket gick McDavid upp i delad ledning i NHL:s poängliga tillsammans med Winnipegs Mark Scheifele och Tampa Bays Nikita Kutjerov. Båda har svarat för 22 poäng hittills.

Florida, och lagets förstakedja, har det haft tungt i säsongsinledningen.

Men i natt – borta mot Ottawa – kom utdelningen.

Aleksander Barkov, Jaromir Jagr och nyinsatte Jussi Jokinen (tillbaka efter skada) snickrade ihop totalt sex poäng.

Jagr inledde målskyttet redan efter 25 sekunder assisterad av Barkov. Och tjecken var värst av trion genom att även noteras för två assist.

Därmed har 44-årige Jagr 1 877 (751 mål + 1 126 assist) NHL-poäng i karriären och är bara tio efter tvåan Mark Messier. Toppar gör Wayne Gretzky med 2 857 (894+1 963) poäng.

Colorado stod för en mäktig vändning borta mot Minnesota.

Efter två perioder låg laget under med 0–2, men efter mål av Mikko Rantanen, Carl Söderberg (säsongens tredje) och Nathan McKinnon kunde ”Avs” få med sig båda poängen.

St Louis vann med 3–1 mot Nashville. Ingen av de sju svenskarna på isen noterades för poäng.

Blues Alexander Steen missade även denna match på grund av en skada.

Glödhete Boston-keepern Tuukka Rask var bara knappt tre minuter från att hålla säsongens fjärde nolla.

Bruins vann enkelt med 4–1 hemma mot Winnipeg och Rask behövde bara rädda elva skott.

Därmed har finländaren gått segrande från 11 av de 13 första matcherna – den bästa målvaktsstart i Bruins sedan Ross Brooks säsongen 1973/74.

Arizona tappade en 2–0-ledning i den tredje perioden mot San Jose, men tack vare Martin Hanzals mål i förlängningen fixade de ändå två poäng.

Vancouver kollapsade i den tredje perioden hemma mot Chicago.

De hade en 3–0-ledning, efter bland annat ett PP-mål från Loui Eriksson, men efter 60 minuter stod det 3–3.

Efter en fullständigt galen förlängning med flera frilägen (Markus Granlund och Loui Eriksson för Canucks, Patrick Kane för Blackhawks) och ett trollerinummer av bröderna Sedin (Henrik i stolpen!) avgjorde till slut Maria Hossa för bortalaget med 56 sekunder kvar.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se