Sköt säkerheten och slipp böter

Publicerad 2011-06-19

Hockeyligan och förbundets nya riktlinjer

Den gångna säsongen skakades svensk ishockey av flera publikskandaler.

Det innebar att flera dryga böter utdömdes.

I framtiden kommer klubbarna att slippa böter om de sköter säkerhetsarbetet – även om publiken missköter sig.

– Vi tjänar inget på att ta pengar från klubbarna bara för att några personer missköter sig, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Följ ämnen

Förra säsongen inträffade saker som svensk ishockey har varit förskonad från under en lång tid: Publikskandaler.

I samband med de två första Stockholmsderbyna blev det stora oroligheter, då bengaler tändes och det blev slagsmål i publiken.

På grund av detta fick klubbarna böta.

Förra säsongen påskyndade

Men i framtiden kommer, även om publiken missköter sig, inte klubbarna straffas – om de sköter sitt säkerhetsarbete.

Det beslutades på svenska ishockeyförbundet som höll sitt årsmöte i går. Då gick man igenom en uppdatering av den säkerhetsmanual som man har i svensk ishockey. En viktig del av den är alltså de nya riktlinjerna gällande bestraffningar av klubbarna.

– Vi jobbar ständigt med säkerhetsfrågor. Men det som hände förra säsongen har naturligtvis gjort att vi har jobbat ännu hårdare med det, säger Lena Sahlin, säkerhetschef på Hockeyligan.

Till den kommande säsongen kommer en ny påföljdsparagraf finnas i tävlingsbestämmelserna. Den kommer innebära att eventuella påföljder och bestraffningar inte längre ska baseras på effekt utan istället på hur föreningen lever upp till de gällande tävlingsbestämmelserna.

Ska arbeta likadant i allsvenskan

Det innebär att om en förening genomfört det säkerhetsarbete som krävs kommer den inte att bötfällas.

– Det läggs ju många gånger ned fantastiskt arbete och mycket pengar. Men ibland spelar det ingen roll hur mycket man gör. Därför har vi försökt titta på det, hur vi ska kunna hjälpas åt. Om man lägger ned miljontals kronor, då tjänar vi inget på att ta pengar från klubbarna bara för att några personer missköter sig, säger förbundets ordförande Christer Englund till Sportbladet.

Säkerhetsarbetet har skett genom ett samarbete med hockeyligan och förbundet. Tanken är att allsvenskan ska arbeta på ett liknande sätt som elitserien framöver.

– Vi ska försöka implementera vårt jobb i hockeyallsvenskan, och även kvalserien som kanske är vår hetaste serie, säger Lena Sahlin, som är nöjd med samarbetet med förbundet.

– Vi är glada att vi samverkar med förbundet, nu har vi tagit ett nytt steg med samverkan, säger hon.

Klubbarna nöjda

De klubbar som Sportbladet har varit i kontakt med är nöjda med det nya beslutet.

– Att klubben ska ha strikt ansvar är vansinne. Det här är helt klart ett steg i rätt riktning. Klubben kan inte ska ha allt ansvar. Polisen och arrangörer måste med gemensam kraft hjälpas åt. Annars ska disciplinnämnden peka finger och dela ut böter och det gynnar inte någon. Det skapar bara irritation, säger AIK:s ordförande Peter Mellqvist.

– Jag har själv inte hört något om det där. Men stämmer det är det ett vettigt beslut. Klubben ska inte straffas om den följer alla regler. För det går inte att kontrollera alla händelser och personer, säger Luleås vice klubbdirektör Thor Stöckel.

Beslutet är anmärkningsvärt med tanke på att det har varit ett hett ämne inom fotbollen den senaste tiden, då flera klubbar har fått böta på grund av supportrarnas beteende.

Följ ämnen i artikeln