Premiär: Domarhögtalare på alla SHL-matcherna

Publicerad 2022-09-29

Från och med SHL-omgången på torsdagskvällen är alla arenor utrustade med domarhögtalare.

Utvisningar, videogranskningar och målbedömningar kommer att kommuniceras ut till publiken.

– Anledningen är att höja arenaupplevelsen för de på plats, de ska få något extra, säger ligans domarchef Tomas Thorsbrink.

Följ ämnen

Likt NHL kommer nu domslut i SHL att förklaras av huvuddomarna i högtalarsystemet.

Det har tidigare funnits i Hockeyallsvenskan och i viss utsträckning i SHL.

Skillnaden mot innan i SHL är att systemet är enhetligt och kommer att användas på alla matcher från och med torsdagskvällen.

– Vi har ett nytt uppdaterat internt kommunikationssystem där domarna pratar med varandra. Det är nu kopplat till högtalarna så att huvuddomarna trycker på en knapp för att höras inne i arenan. Det är en omfattande teknisk installation. Tekniken och ljudet är bättre än när det här har funnits i SHL tidigare, det är inte lika mycket fördröjning, säger Tomas Thorsbrink.

PLUS: Förklaringen: Därför tog granskningen så lång tid

Vill locka mer publik

Systemet testades på Skellefteå–Rögle på lördagskvällen och Brynäs–Örebro på tisdagskvällen.

Nu går det skapt när det är full omgång med matcher hos Timrå, Leksand, Oskarshamn, Färjestad, Linköping, Växjö och Rögle.

De händelser som kommer att förmedlas av domarna är alla utvisningar, videogranskningar och bedömningar vid målsituationer.

– Vår främsta tanke är att vi vill öka förståelsen hos åskådarna. Långsiktigt vill vi att folk ska lära sig mer vad det går ut på och hur reglerna fungerar, så att de vill komma tillbaka och gå på fler matcher. Framförallt vid situationer om det är mål eller inte är det många som inte vetat vad domarna har tittat på och hur de har bedömt, nu kommer det att förklaras till exempel om pucken inte var över mållinjen eller om en utespelare stört målvakten, säger Tomas Thorsbrink.

Utbildade av talpedagoger

Upplägget kommer att bli standardiserat så att det ser likadant ut och blir tydligt i alla arenorna.

– Domarna kommer att stå på samma ställe ute på isen, när de står där ska alla känna igen sig, veta att något kommer att förmedlas och vara beredda. Det är också ganska riktat manus med vad och hur de ska säga, det är inte framtaget från domarsidan utan den kommunikativa sidan hos SHL. Domarna har blivit utbildade av talpedagoger med bland annat betoningar och pauser. Manuset hanterar starten och slutet, i mitten finns frihet och spelrum för den enskilda domaren eftersom de gärna vill ha möjligheten att uttrycka sig personligt och bygga egen identitet också, säger Tomas Thorsbrink.

Tanken på sikt är också att mediapartnern C More ska fånga upp ljudet och få ut det i direktsändningen.

Klicka hem dina rosa prylar i Sportbladet Shop här!

.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln