Uppdaterad 2018-04-06 | Publicerad 2017-05-21

STOCKHOLM/KÖLN. Henrik Lundqvist blev stor hjälte när Tre Kronor vann VM.

Nu berättar stjärnan om dramat bakom guldet.

– Klockan tolv i dag trodde jag inte att jag skulle spela, säger han.

Sverige hade spelat fyra VM-finaler mot Kanada och inte vunnit en enda. Men i Köln var det dags. Det krävdes dock stor dramatik. Båda lagen hade chanser i den första perioden, men målet kom inte förrän i den andra. Med mindre än minuten kvar av åkte Nicklas Bäckström på en utvisning. Då kom 1–0 och det var Sverige som gjorde det.

Victor Hedman skickade en puck mot mål som gick hela vägen mellan benskydden på Calvin Pickard med 21 sekunder kvar av perioden.

Filmade till sig utvisning

Glädjen blev kortvarig. Sverige hann knappt bli fulltaligt i den tredje perioden innan nästa utvisning kom.
Elias Lindholm åkte på två minuter för en hög klubba på Travis Konecny. Kanadensaren tog sig för ansiktet, men reprisbilderna visade tydligt att Lindholms klubba tog i bröstet och aldrig var nära ansiktet på Konecny.
Kanada kunde sedan kvittera i följande powerplay efter att Ryan O'Reilly genom en puck som studsade på Lundqvist och in.
Med drygt tre minuter kvar av perioden fick Tre Kronor powerplay, men lyckades inte förvalta läget.

I stället åkte Sverige på en utvisning för sex man på isen med en minut och 23 sekunder kvar. Tre Kronor lyckades dock stå emot trycket under ordinare tid och VM-finalen gick till förlängning. Kanada hade 37 sekunder kvar i powerplay och Tre Kronor kunde döda även dem.

”Fantastisk känsla”

Förlängningen blev dramatisk. Det saknades inte chanser åt något håll, men när tjugo minuter hade gått hade inget av lagen gjort mål och straffar väntade.

William Nylander missade den första, men Lundqvist räddade sedan Nate Mackinnons. Bäckström satte Sveriges andra och Lundqvist följde upp med en ny räddning.

Oliver Ekman Larsson gjorde mål på den tredje och när Lundqvist gjorde en ny räddning var guldet nära. Gabriel Landeskog brände Sveriges fjärde men det spelade ingen roll eftersom Lundqvist spikade igen totalt och räddade guldet till Tre Kronor.

– Det är helt underbart. Det är sånt jäkla skönt gäng. Vi har känt de här veckorna att vi har haft något speciellt. Vilken match Henke gör, det är helt otroligt, säger Landeskog till TV4.

Efter matchen avslöjar Lundqvist att det var nära att han inte ens hade kunnat spela finalen på grund av en knäskda.

– Vi testade med bedövningsspruta runt tolv, halv ett. Hade du frågat mig klockan tolv hade jag sagt att det inte skulle gå. Men läkarna har gjort ett fantastiskt jobb med akupunktur och behandlingar och sedan körde vi sprutan. Jag bestämde att vi skulle testa. Det kändes bra till mitten på andra, sedan började det släppa. Såklart blev det övertid också, säger han.

Hjälten berättar också att han inte hade någon bra känsla inför avgörandet.

– Jag har satt enorm press på mig själv sedan jag kom hit. Jag har hört allt snack om att det här var en stor chans, vi hade ett bra lag. Jag vet inte hur många fler chanser jag får. Den tanken har ju slagit mig så jag ville verkligen lämna allt jag hade de här dagarna. Kroppen känns som det känns, säger han och fortsätter:

– Jag fick tårar av att stå där ute med brorsan. Det var det här jag drömde om när jag åkte från New York. Det är det här jag har drömt om sedan jag var liten.