Nihlstorp: FBK:s stora hjälte

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-16

Räddade 48 skott

En storspelande målvakt räckte.

Efter 48 (!) motade skott blev FBK-keepern Cristopher Nihlstorp tveklöst matchens stora hjälte.

– Kul att se "Torpets" fokus och se att saker vi jobbat hårt på fungerar ganska bra redan nu, säger målvaktstränaren Erik Granqvist.

Stjärntrion Christian Berglund, Rickard Wallin och Pelle Prestberg kom in snett i matchen. Och superkedjan blev inte de som ledde Färjestad till seger.

Istället var det nyförvärvet Cristopher Nihlstorps storspel på sista utpost som var skillnaden.

Skellefteå startade matchen med en ruggig intensitet och matade Nihlstorp med puckar.

Hagos skott krävde videogranskning

Matchens första kvalificerade målchans stod Oscar Lindberg för när han, efter aggressiv skridskoåkning, testade FBK-keepern. Saik-spelaren blev dock nedragen och straff dömdes. Nihlstorp höjde plocken och Lindberg träffade ribban.

Minuterna senare stänkte Yared Hagos iväg ett skott som via Nihlstorps bakdel tog vägen in i nätet.

Trodde Skellefteå.

Istället var det Nihlstorps klubba som rasslade till i nätet. Pucken, ja den placerades utanför målet - något domaren kunde konstatera efter en utdragen videogranskning.

”Olycklig start”

Nihlstorp, som motade 16 puckar i första, stod på huvudet ett par gånger och var anledningen till att Saik inte spräckte nollan.

– Vi fick en olycklig start och Skellefteå utnyttjade det.

Vi måste vinna fler närkamper, gör vi det kommer vi tillbaka, säger lagkaptenen Rickard Wallin till Canal+ efter första perioden.

Två minuter in i andra perioden kom matchens första mål när Emil Kåberg stötte in pucken med klubbspetsen.

Snabb kvittering

FBK-fansen hann knappt jubla klart innan värmlänningarns ledning var historia.

Bara sekunder efter Kåbergs fullträff ställde Fredrik Warg målvakten Nihlstorp när han i öppen kasse iskallt placerade 1-1.

Färjestad, som fick en olycklig start på första perioden, visade nu upp ett betydligt mer kraftfullt spel. Energi var tillbaka - något Pelle Prestberg inte var sen med att visa. Efter ett stabilt passningsspel kunde hemvändarenl sätta 2-1.

– Vi måste se till att hålla i pucken och inte slarva på blålinjen. Men tre poäng ska vi bara ha, säger Prestberg till Canal Plus efter andra perioden.

Lindström avgjorde

12 minuter in i sista akten satte sig FBK i ett jobbigt läge med spel tre mot fem. Mikko Lehtonen utnyttjade läget med ett dragskott men Nihlstorp var med och kunde avvärja chansen.

Sekunderna senare blev Sanny Lindström förpassad till botbänken för fjärde gången i matchen. Skellefteå var riviga i offensiven men lyckades inte överlista en storpelande FBK-målvakt.

Med fem minuter kvar av matchen framförde Lindström en ursäkt efter sina åtta minuter i utvisningsbåset - genom att avgöra matchen med sitt 3-1-mål.

Pierre Bellemare fick öppen gata och svepte in tröstpucken 3-2, men mer än så blev det inte för Saik i premiären.