”Kan bli ett par fall varje match”

Uppdaterad 2016-11-28 | Publicerad 2016-07-26

Oroad efter unika domen: ”Man börjar undra lite ...”

Mikael Ahlén

En unik fällande dom i tingsrätten.

Nu fruktar Djurgårdens tuffing Mikael Ahlén fler.

– Jag tycker att idrotten ska sköta sitt, säger han.

Följ ämnen

I går kom en första fällande dom i tingsrätten vad gäller förseelser på en hockeyrink under pågående match.

En 36-åring dömdes till ett års fängelse och drygt 24 000 kronor i skadestånd för ett påstått strypgrepp på en motståndare.

”Genom utredningen i målet är det sålunda styrkt att den tilltalade med, i vart fall, sin arm har tryckt mot målsägandes hals och att han därefter har tagit ett grepp runt halsen med sin ena hand, vilket har åsamkat andnöd, medvetandeförlust, smärta och skada. Det medvetandeförlust som målsägande drabbades av har enligt åberopat utlåtande från Rättsmedicinalverket inneburit att han har befunnit sig i ett livshotande tillstånd”, skrev tingsrätten i sin dom.

”Börjar fundera lite”

Djurgårdens Mikael Ahlén tycker att händelsen inte hör till ishockeyn och förstår att strypgreppet, som ledde till att motståndaren förlorade medvetandet, ledde till ett strängare straff. Men tuffingen oroar sig ändå över att ett första fall fällts i tingsrätten.

– Händelsen är skrämmande. Jag har ju aldrig strypt någon, men nävar har man ju använt. Man börjar ju undra lite eftersom privatpersoner ibland polisanmäler och då kan man anmäla väldigt mycket. Då kan det ju bli ett par stycken misshandelsfall varje match, säger Ahlén till Sportbladet.

– Nu verkar det här vara ett extremfall, men jag tycker rent generellt att idrotten i sig ska sköta sitt.

Är du rädd för att ställas inför rätta?

– Nej, jag har aldrig haft tanken på att strypa någon. Jag lär nog spela på med mitt spel och försöka hålla mig inom ramarna.

”Över gränsen”

Men svenska ishockeyförbundet fruktar inte att fler fall från hockeymatcherna ska ta sig hela vägen upp till tingsrätten. I stället menar förbundet att den unika domen är något helt annat än ishockey.

– Det ingår i en match att du kan bli tacklad, men det är inte okej om det sker på stan till exempel. Men det här är över den gräns som man samtyckt till, säger ordföranden Anders Larsson.

Svenska ishockeyförbundet fördömer även händelsen som gett 36-åringen fängelse i ett första beslut som överklagats.

– När man läser det här så blir man otroligt illa berörd och det är inget som hör hemma inom ishockeyn. Som tur är, så är den här typen av händelser, inget som sker särskilt ofta. Varje fall i tingsrätten från ishockeyn är ett fall för mycket, säger Anders Larsson.