Färjestad slog Rögle och blev tvåa

Publicerad 2013-03-05

Färjestad avslutade elitserien med att slå Rögle BK med 4–1 borta och går in i SM-slutspelet som nybliven tabelltvåa.

Samtidigt tar Rögle puck och pack och sticker till kvalserien.

Jubel i FBK.

Kvalserie och slutspel. De två lagen hade framtiden klar sedan ett bra tag tillbaka – men matchen var inte betydelselös för det. Färjestad spelade med chansen att bli tvåa och risken att bli fyra, med allt vad det innebär i form av motståndarval till kvartsfinalen och möjlig hemmafavör längre fram i slutspelet.

Men det var Rögle som tog ledningen, i mitten av första perioden. Och det var snyggt: 19-årige Jakob Lilja snurrade upp Ole-Kristian Tollefsen och satte pucken hårt förbi Färjestads målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel.

Oviss kvalserie väntar

Lilja fick glädja sig över karriärens första elitseriemål, och poäng, i knappt två minuter. Sedan kvitterade Max Görtz för gästerna.

Färjestads segermål kom i början av tredje perioden, Per Åslund med ett skott som Martin Gerber borde ha tagit. Strax därefter sköt Martin Röymark 3–1.

Marius Holtet satte 4–1 i tom kasse.

Man kan säga mycket om Rögles elitserieinsats den här säsongen. Man också summera den med tre ord: Den höll inte. Härnäst väntar en oviss kvalserie mot Leksand, Södertälje, Västerås samt vinnaren av det pågående förkvalet.