Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2020-11-07

Ny match.

Och ny förlust för Tre Kronor.

Som tappade mot Ryssland efter straffdramatik.

Förbundskapten Johan Garpenlöv har nu fem raka förluster i Karjala Cup sedan han tog över Tre Kronor i fjol. I den senaste föll svenskarna med 1–2 efter straffar mot Ryssland.

Där matchens mål kom i tredje periodens slutskede. Med mindre än fem minuter kvar spräckte Anton Wedin nollan. Han tryckte in pucken efter läcker framspelning av Andreas Wingerli, framför mål passade Skellefteåforwarden med en backhand bakom ryggen.

– Vackert mål, men det är framför allt forecheckningsarbetet som skapar läget, säger expert Rickard Wallin i TV10.

”Alldeles för orutinerat”

1–0-ledning, Tre Kronor på väg mot seger där Brynäskeepern Samuel Ersson hade räddat 32 skott. Men 33:e försöket blev lyckat för Rysslands unga Karjalatrupp. De hade plockat ut målvakten, och i spel sex mot fem blev Rodion Amirov frispelad och satte säkert kvitteringen med en minut och elva sekunder kvar av ordinarie matchtid.

– Där är det alldeles för orutinerat, du kan inte spela den pucken längs sargen när ryssarna trycker ner. Du måste antingen frysa den i hörnet eller så får du försöka lobba ut den. Konstigt att det görs av det äldre laget, säger expert Håkan Södergren i TV10:s sändning.

Förlängningen blev mållös, och landskampen avgjordes på straffar. Tre Kronor missade sina tre inledande, och när Anton Wedin misslyckades med att överlista Jaroslav Askarov, kunde Ryssland fira vinsten. Och kan dessutom vinna turneringen, om de besegrar Tjeckien i sista omgången.

Kan bli sjätte raka

– Vi har våra chanser, men vi gör inte mål på dem. Jag tycker att om man ser till spelet under matchen så är vi det bättre laget, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Tre Kronor har efter nederlaget mot Ryssland, och mot Tjeckien i torsdags, förlorat båda matcherna i årets upplaga av Karjala Cup. I förra årets blev de besegrade i alla tre.

I morgon, söndag, väntar Finland för Tre Kronor, som då kan bryta Karjalaförbannelsen och undvika sin sjätte raka förlust i turneringen.