– Sättet vi gör det på otroligt, säger lagkaptenen Henrik Hetta.

DOKUMENT MALMÖ: Äntligen SHL i miljonbygget!

Två gånger har Malmö stått som förlorare i helt avgörande kvalmatcher i Leksand. Men nu har Redhawks skapat en helt annan minnesbild från Tegera Arena. Efter sju år i allsvenskan så är Malmö tillbaka i SHL.

Vägen dit gick genom en riktig rysarmatch.

Leksand tog ledningen efter ett sällsynt Jonas Frögren-mål men Nils Andersson svarade med att sätta två raka mål från blålinjen. Det första blev bortdömt men reprisen godkände domarduon.

"Vi är ett lag i psykisk obalans”

Superdoldisen Jens Henrik Tönjum, som började säsongen i Leksands juniorer, satte 2-1 och Björn Svensson 3-1 i en andra period som Malmö dominerade fram till att Tomi Sallinen bjöds på en indianpass och kunde sätta 2-3 i med drygt fyra minuter kvar av mellanakten.

Leksand jagade sedan en kvittering i hela tredje perioden och man fick ett jätteläge när ex-leksingen Eric Himelfarb fick två minuters utvisning för puck out. Mattias Guter – som missade en straff i första perioden – fick ett jätteläge men Jens Olsson räddade pucken i eget målområde och i stället kunde Malmös lagkapten Henrik Hetta punktera matchen i öppen bur.

"Nu jävlar kör vi"

– Det känns helt underbart, vi har satt oss i en jävla sits och ändå löser vi det, säger Hetta och fortsätter sedan med drypande ironi:

–  Vi är ett lag i psykisk obalans, vi har inga ledande spelare och är lata och ändå går vi upp i SHL. Så det kan nog bli jävligt bra om vi får ordning på det, säger han.

Nu laddar Malmö för ett firande av stora mått.

– Nu jävlar kör vi, vi ses i arenan!, säger Jens Olsson och fortsätter:

– Fansen har väntat i sju-åtta år nu. Helt underbart att vi är tillbaka.

Efter matchen förklarade Mats Lusth varför Malmö gick segrande ur serien:

– Så jävla skönt och så jävla rättvist. Jag tycker över sju matcher så är vi bättre än dem i fler perioder.

RANKNING: Sveriges bästa arenor