Efter 200:e målet – Steens historiska

Publicerad 2016-12-04

Pappa Thomas och Alex Steen sällar sig nu till en exklusiv far-och-son-trio.

NEW YORK. I natt pangade Alex Steen äntligen in NHL-karriärens 200:e mål.

Därmed blev han del av historiens blott tredje far-son-tandem som gjort så många mål.

Men eftersom St. Louis till slut förlorade mot Winnipeg har den svenske stjärnan svårt att glädja sig åt den historiska noteringen.

– Det där är något jag får titta på vid ett senare tillfälle, säger han.

Det tog sin lilla tid för Alex Steen att nå milstolpen 200 NHL-mål – vilket samtidigt råkade vara det 150:e med St. Louis Blues.

Han gjorde det 199:e redan 22 oktober. Sedan följde en underlig period när alla mål han gjorde dömdes bort  – och därefter blev han skadad och satt på läktaren i drygt två veckor.

Men 05.16 in i andra perioden i nattens hemmafajt mot Winnipeg smällde det äntligen.

Den 32-årige snipern fick en passning av Alex Pietrangelo precis innanför blålinjen, tog några skär in i vänstra tekningscirkeln och bombade mycket karaktäristiskt in ett slagskott i nättaket bakom Michael Hutchinson.

Därmed nådde han inte bara en personlig notering av historiskt snitt.

Efter den fullträffen utgör Alex, tillsammans med pappa Thomas, historiens blott tredje far-son-tandem som gjort fler än 200 mål i NHL.

De övriga två är Bobby och Brett Hull samt JP och Zach Parise.

– Mm, det där är något jag får titta på vid ett senare tillfälle, säger dock svensken till Blues hemsida.

Laine jämte Crosby

För slikt är svårt att glädjas åt när man förlorar – och det gjorde Blues.

Ställningen var 2-2 vid full tid, sedan avgjorde Bryan Little på övertid – efter enastående framspelning av Patrik Laine.

Det 18-åriga underbarnet från Finland gjorde också ett mål i tredje perioden, sitt sextonde för säsongen, varmed han åter gick upp jämsides med Sidney Crosby i toppen av målligan.

Rickard Rakell blev förste svensk för säsongen att spränga 10-målsvallen.
Det skedde i blott sextonde matchen, borta mot Edmonton i natt.

Med det ordnade han en poäng åt Anaheim, men på övertid avgjorde Leon Draisaitl för hemmalaget.

Oscar Klefbom stod för en assist.

Detroit tappade mot Pittsburgh

Detroit hade efter två perioder i sin bortamatch mot Pittsburgh ledningen med 3-1, sedan bland andra Henrik Zetterberg gjort mål –  för andra matchen i rad.

Men i tredje perioden började rödvingarna, med rookien Jared Coreau i kassen,  darra och regerande mästarna kunde vända och till slut vann de med 5-3.

– När de gjorde sitt andra mål fick vi lite panik och började ge bort puckarna. Och Pittsburgh är inget lag man ska bjuda på chanser, säger ”Zäta” till Detroit Free Press.

Hedman: ”Stor seger”

Nicklas Bäckström hängde, efter förarbete av Marcus Johansson, sjunde målet för säsongen i Washingtons bortamöte med Tampa, försvarade därmed sin position i toppen av svenska poängligan och säkrade en poäng åt sitt lag.

Men Lightning vann till slut på straffar – och klippte därmed av sin fyra matcher långa förlustsvit.

– Vi ville ha bägge poängen, men vi gjorde i alla fall ett bra jobb i tredje, kämpade oss tillbaka och fick en, säger ”Bäckis” till nhl.com.

Victor Hedman, som assisterade till ett mål signerat Nikita Kucherov, är ännu gladare.

– Det här var en riktigt stor seger för oss, säger han.