”Jag gillar inte riktigt allt snack om klubbhjärta”

Uppdaterad 2011-09-12 | Publicerad 2011-09-11

Vem? Mats Ahdrian, 48,
klubbdirektör, Frölunda.
Varför? Måste minska kostnaderna rejält och samtidigt ha ett attraktivt lag.

Frölunda har gått svindlande

30 miljoner kronor back de två senaste säsongerna.

Nu måste klubbdirektören Mats Ahdrian stoppa den ekonomiska blödningen – och samtidigt ha ett lag som lockar publiken tillbaka till Scandinavium.

– Jag kan absolut se något positivt med att vi inte har lika mycket pengar nu som för två år sedan, säger Ahdrian.

Mats Ahdrian. Ålder: 48. Klubb: Frölunda.

Sportbladet har utsett dig till den viktigaste personen i din klubb. Hur kommenterar du det?

– Det visar väl att vi har varit snett ute. Jag ska inte vara den viktigaste, det ska vara laget och tränaren. Det är synd, men visar att vi har haft bekymmer.

Närmare 30 miljoner back de senaste två åren, ni har knappast råd med ett minusår till?

– Vi planerar inte för det. Samtidigt vänder vi inte det här på ett år, då måste det bli en extrem sportslig framgång. Vi har en tvåårsplan. Men visst, chansen finns att det går att göra det på ett år.

Först pumpade ni in massor av miljoner i er träningsanläggning och sedan gick ni back 30 miljoner. Beskriv känslan av att gå från stenrik till att plötsligt ha bristande likviditet.

– För några år sedan gick vi väldigt fort från minus 25 miljoner till plus 50 miljoner. Vi har en sådan ekonomi att vi både kan förlora och tjäna pengar väldigt snabbt. Vi äger exempelvis ingen arena utan vår ekonomi bygger på publik, sponsorer och ligapengar. Hur vi går ekonomiskt är starkt kopplat till vilka resultat vi gör.

”Allvarligt för två år sedan”

När under förra säsongen förstod du att den ekonomiska situationen var så allvarlig?

– Den var allvarlig redan för två år sedan. Då hade vi satsat i två år och hade en treårsplan. Första året slutade vi trea och det andra året sjua, det var då problemen startade. Vi hamnade i ett vägskäl. För att häva inkomsttappet så satsade vi ytterligare på att stärka upp laget, men det misslyckades. Redan i oktober flaggade jag till styrelsen om ett stort tapp, men när säsongen väl är i gång är det svårt att göra så mycket åt det.

Kan du se något positivt med att ni inte har lika mycket pengar nu som för två år sedan?

– Absolut. Det är alltid så att man är rätt anpassningsbar. Det skapar en ökad förståelse, det var lättare att motivera de saker vi måste göra. Dessutom har spelarna varit fantastiska och haft stor förståelse för de beslut vi tagit. I motgång är det mycket lättare att få ihop människor.

I en intervju jag gjorde med dig för två år sedan sa du: ”Vi har inga förväntningar att våra killar ska spela med något underförstått hjärta, och av den anledningen inte ha bra betalt”.

Har de senaste åren fått dig att ändra uppfattning?

– Jag är inte så jätteförtjust i det uttalandet, det låter sämre än vad det är. Men jag tycker fortfarande att bara för att du är född på ett visst ställe betyder inte det automatiskt att du har ett större hjärta för en klubb. Jag gillar inte riktigt allt snack om klubbhjärta för mig handlar det om karaktären på spelaren.

– Spelarna skall ha marknadsmässig lön och man skall vara noga med valet av karaktärer. Lön får man ju oftast för det man gjort och förväntas att göra. Det finns dock inget samband mellan hög lön och bra prestation. För mycket ”Heart of hockey” kan bli en belastning.

Planerat för ett slutspel

Vilket beslut har du känt dig mest obekväm med de senaste åren?

– Det är väldigt svårt att peka ut något enskilt. Jobbigast rent känslomässigt var när vi för tre år sedan ändrade strukturen och lyfte ut Martin Plüss. Det var en spelare som vi hade haft väldigt mycket nytta av. Den sportsliga delen fattade beslutet, men det var jag som berättade det för honom.

Om vi tittar lite på det sportsliga.

Har du märkt någon skillnad på årets trupp jämför med de senaste åren?

– Så nära som jag har levt med årets trupp har jag inte gjort på många år, därför är det svårt för mig att jämföra med de senaste åren. Men vårt arbete nu har varit mer kopplat till karaktärer vi känner väl. Det handlar i flera fall om spelare som varit hos oss tidigare och jag känner en stor tillförsikt. Det vi gör just nu och så som gruppen har utvecklas är väldigt bra.

Vilka förväntningar har du på laget den här säsongen?

– Det handlar mer om processmål, kortsiktiga mål. Inte så mycket om någon placering i mars utan mer hur vi gör saker tillsammans. Vi ska vara ett bra hockeylag som jobbar bra tillsammans. Lyckas vi med det brukar resultatet ge sig självt.

Vad är en rimlig målsättning för Frölunda?

– Över tid ska vi vara ett framträdande lag. Ekonomiskt har vi planerat med att nå slutspelet. Men återigen: vilka resultat vi når hänger ihop med hur vi utvecklar gruppen. Tillräckligt med bra spelare har vi.

5 snabba

Pär Mårts eller Bengt-Åke Gustafsson?

– Vi har ”Pelle” nu och då är det han som gäller. ”Pelle” vågar gå sin egen väg och det tror jag är bra för svensk ishockey.

Europaliga eller elitserien?

– Det viktigaste är att ekonomin utvecklas för klubbishockeyn, vilken form det sker i spelar mindre roll. Men ett internationellt utbyte är jätteviktigt.

Crosby eller Ovetjkin?

– Jag säger att Ovetjkin är viktigast nu eftersom han spelar. Crosby är ju skadad.

Vem vinner elitseriens poängliga?

– Gärna någon hos oss, men det behöver inte nödvändigtvis vara någon från Frölunda. Det skulle vara bra för intresset om det är någon ung kille.

Vem är nyckelspelaren i din klubb?

– Att det inte är någon enskild utan alla tillsammans. Det blir viktigt.

Följ ämnen i artikeln