Rangers nollade – på jubileumsdagen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Det var kvällen när New York Rangers firade 25-årsjubileet av klubbens senaste Stanley Cup – och tanken var att dagens Blueshirts- ynglingar skulle hedra de gamla hjältarna med en seger mot Carolina.

Istället blev de nollade.

– Ceremonin före matchen var verkligt inspirerande, så det känns förstås extra tråkigt att förlora på det sättet. Men vi klarade helt enkelt inte att sätta chanserna vi ändå skapade, säger Henrik Lundqvist till Sportbladet efter 0-3-förlusten

New York glömmer aldrig det Rangers gjorde sommaren 1994. Game 7-vinsten i finalen mot Vancouver, på Madison Square Garden, har samma status som Sveriges straffseger mot Rumänien i fotbolls-VM samma sommar – bara ännu mer.

Så inför nattens match mot Carolina passade Manhattan-klubben på att fira att det nu gått 25 år sedan den besinningslöst lycklige Mark Messier sträckte den sägenomspunna Stanley Cup-bucklan mot det välvda Garden-taket.

Hela 94-laget, med en gråtande Messier i spetsen, presenterades under en lång ceremoni på isen , högtidliga tal hölls och klassiska bilder vevades – till publikens våldsamma jubel – på jumbotronen.

1 av 3 | Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

Sedan var det tänkt att dagens unga Rangers-spelare – som satt med på isen under hela ceremonin – skulle toppa kvällen med en seger mot Carolina.

Men det blev det alltså inget med.

”Kroppen kom inte igång”

Efter två mållösa perioder lyckades Warren Foegele knappa sju minuter in i slutakten spräcka Henrik Lundqvists nolla. Sedan stängde gästerna matchen – och avslutade med två spiken-i-kistan-puckar i tom kasse.

– Ja, det känns såklart tråkigt. Ceremonin före matchen var fantastisk, vi blev alla motiverade och inspirerade av att se de gamla mästarna, säger Henrik Lundqvist när han sitter och pustar efteråt.

– Jag tycker också vi gjorde en helt okej match i två perioder. Vi skapade ju en hel del. Men tyvärr kunde vi helt enkelt inte sätta chanserna. Sedan blev vi lite uddlösa i tredje, samtidigt som de tajtade till det riktigt bra.

Mika Zibanejad håller med.

– Jag hade gåshud under hela hyllningen och mentalt kände jag mig extremt motiverad. Men kroppen kom inte igång efter att vi hade suttit så länge, säger han.

– Fast det är ingen ursäkt. Vi spelade helt enkelt inte tillräckligt bra. Tyvärr.

Carolina – som inte vunnit på Manhattan på åtskilliga år – är med nattens triumf uppe i tre raka segrar och befinner sig precis under slutspelsstrecket i öst, en endaste poäng bakom Pittsburgh Penguins.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!