Nyförvärvet stängde matchen – och hamnade i slagsmål

HV71 gick på knock i elitseriepremiären mot Linköping.

En av dem som delade ut smällarna var – inte helt oväntat – Per Ledin, som hamnade både i slagsmål och i målprotokollet.

Det är ju knappast någon nyhet, men Per Ledin är tillbaka i svensk hockey. Hans comeback blev – i sann Ledinanda – allt annat än anonym.

När det i slutet av den andra perioden blev ordentligt stökigt nere i ena sarghörnet, var Per Ledin naturligtvis mitt i kaoset.

Ledin och David Ullström straffades i HV för slagsmålet, medan Patrik Zackrisson och Daniel Fernholm åkte ut i LHC.

Omdiskuterat mål

Ledin fick också sista ordet i matchen. Det var han som definitivt avgjorde matchen med sitt 6–2-mål. Ett mål som blev omdiskuterat, eftersom Ledin i samma ögonblick blev utvisad för felaktig utrustning.

– Han crosscheckade av klubban mot mig, sedan slår han in pucken. Domarna såg inte crosscheckingen och därför kunde de inte döma bort målet. Det var domarens förklaring, säger LHC:s Magnus Johansson.

Det var dock inte där Linköping förlorade matchen. HV ägde tillställningen redan från start och Jukka Voutilainen pricksköt 1–0 i spel fem mot tre, efter knappt tre minuters spel.

Petterström nedtacklad

Finländaren ökade sedan också på ledningen, den här gången med ett skott som handlade mer om kraft än precision.

Linköping kom dock in matchen när Mikael Håkanson styrde in reduceringen.

Men det var HV som var klart hetast i matchen. I den andra perioden slog David Ullström in en retur och efter ett mycket vackert anfall kunde Martin Thörnberg fösa in 4–1-målet.

I sekvensen innan det målet blev LHC:s Pontus Petterström tacklad av Pasi Puistola.

– Det är en solklar bentackling, säger LHC:s Tony Mårtensson och får medhåll av sin tränare.

– Jag hoppas att domaren kan granska situationen och det blir konsekvenser i efterhand, säger Slavomir Lener till ppv.

”Gjorde de avgörande målen”

I sista perioden fick så hemmalaget en chans att komma ikapp HV. Mikael Håkanson slog in en retur till 2–4 efter bara 22 sekunder.

Efter en onödig Andreas Jämtin-utvisning svarade dock HV omedelbart. Johan Davidsson sköt 5–2-målet och Per Ledin stängde alltså matchen definitivt med sitt 6–2.

– Vi får de där avgörande målen. Det kunde kanske ha blivit jämnare målmässigt, men jag är glad att vi fick det att lossna, säger Johan Davidsson till ppv.