Hans Abrahamsson: Så nära en praktskandal

Vi var nära en av slutspelshistoriens största skandaler.

Tack och lov avgjordes det på isen – inte av en förvirrad videodomare.

Mathis Olimb sköt segermålet i förlängningen – och nu är Luleå under press.

Hans Abrahamsson.

Det blev slutspelet hittills längsta match. Först 14.58 in i den femte perioden kunde Frölundas Mathis Olimb trycka in segermålet.

Men matchens mest uppseendeväckande situation inträffade långt tidigare. 7.39 in i den tredje perioden reducerade Luleås Niklas Fogström elegant till 2–3.

TV-bilderna visade tydligt att pucken tog i mittstolpen och studsade ut. Domaren Mikael Sjökvist tog hjälp av videodomaren och när alla väntade på att Sjökvist skulle visa tecken för mål valde han att slå ut med armarna.

Sedan nytt sammanträde med videdomaren innan Sjökvist – tack och lov – ändrade sig och tog det enda vettiga beslutet.

Det var ytterst nära en praktskandal.

Har hänt på Hovet

För mig är det helt osannolikt att inte videodomaren skulle ha haft tillgång till bilder som visade puckens väg.

Jag ser bara två rimliga förklaringar.

Antingen försökte den aktuella videodomaren medvetet hjälpa hemmalaget. Då har han definitivt gjort sin sista match som videodomare.

Eller – och det har hänt på Hovet – har han inte klarat av tekniken för att få fram rätt bilder. Då är det ytterst tveksamt om han ska vara kvar i det här slutspelet.

Vi vet inte exakt vad som har hänt och mycket talar för att Hockeyligan gör som vanligt: lägger locket på och låter konspirationsteorierna flöda.

Mikael Sjöqvist kan inte klandras för den situationen, men han – eller kollegan Ulf Rönnmark – gjorde i stället bort sig i den andra perioden.

Två minuter in i den andra perioden låg pucken helt fri när Daniel Mannberg petade in den, Sjöqvist var närmast situationen men Ulf Rönnmark påstod efter matchen att det var han som hade blåst av.

I så fall ett jättemisstag av från Rönnmark, eller ville han bara att skydda sin mindre rutinerade kollega?

Hittade ny kraft

17.57 in i den andra perioden gjorde i stället Frölundas Magnus Kahnberg det hyperviktiga 2–1-målet.

Och 21 sekunder in i den tredje perioden styrde Joel Lundqvist in 3-1. Luleå såg ut som ett slaget lag, men hittade ny kraft och tog över matchen.

Först det omdiskuterade målet av Niklas Fogström. 29 sekunder senare kvitterade Chris Abbott.

Frölundas seger gör att vi kan se fram mot en högintressant torsdagskväll i Coop Arena.

Orkar Frölunda leverera en bra bortamatch?

Och framför allt: hur hanterar Luleå det pressade läget?

Kommer förra säsongens slutspelsfiasko att framkalla demoner i Luleåspelarnas huvuden?

Att återvända till ett kokande Scandinavium med ett 2–3-underläge är allt annat än ett något drömläge.